Bajnokok Ligája

Minden opció egy helyen: így változhat a továbbjutók kiléte és sorrendje kedden este

  • gradessaint

Mindent elmagyarázunk, még azt is, hogyan csúszhat le a továbbjutásról a Wolfsburg. Vagy a csoportelsőségről a Juventus.

A csoport

Itt nem maradtak vitás kérdések, egyértelmű, hogy a két bombafavorit, a Real Madrid és a PSG jut tovább a legjobb tizenhat közé. Sőt, már az is biztos, hogy a Benítez-éra szokásos áldásait nyögő spanyolok lesznek az elsők, és a franciák a másodikak a végelszámolásnál. Akit valamilyen érthetetlen oknál fogva érdekel az Európa Liga, vagy szimplán fogadott mondjuk a Sahtar Donyeck harmadik helyére a csoportban, annak azt kell figyelnie, hogy az ukránok szereznek több pontot kedden este a PSG otthonában, vagy a Malmö idegenben a Real ellen. Ha a két csapat ugyanannyit szerez - vagy épp nem szerez -, akkor az egymás elleni mérleg (0-1, 4-0) a Donyeck javára billenti a mérleg nyelvét, és az ukránok folytathatják majd az EL-ben tavasszal.

188445
A Bajnokok Ligája utolsó fordulójára most igazán megéri tippelni, ugyanis 5 Samsung Galaxy Tablet kerül szétosztásra ingyenes tippjátékunkon!
ingyen-tippjatek-ot-samsung-galaxy-tabletert

B csoport

A legdurvább négyes mind közül. A CSZKA Moszkván kívül bárki továbbjuthat még, de ugyanígy biztos továbbjutó sincs még. Vegyük sorra a lehetőségeket.

  • ha a Wolfburg megveri a Manchester Unitedet hazai pályán:

akkor a németek biztosan csoportelsők. Innentől azt kell figyelni, mi történik a másik meccsen, ahol a PSV Eindhoven fogadja a CSZKA Moszkvát. Amennyiben a hollandok nyernek, ők mennek tovább a csoport második helyén a Wolfsburg mögött. Ha döntetlen lesz az összecsapás, az is a hollandoknak kedvez, megcsípik vele a csoport második helyét. Ha viszont a moszkvaiak győznek Hollandiában, akkor a Manchester United veresége ellenére is továbbjut a legjobb tizenhat közé, igaz, csak a csoport második helyén.

  • ha a Wolfburg-MU meccs döntetlenre végződik:

akkor semmi sem biztos, figyelni kell a másik meccset is. Amennyiben a CSZKA győz idegenben, a német-angol kettős kéz a kézben jut tovább, Wolfsburg-United sorrendben. Ugyanez a helyzet abban az esetben is, ha a másik meccs (PSV-CSZKA) szintén döntetlenre végződik. Ha a PSV győz a Moszkva ellen, akkor viszont már a gólkülönbségre is figyelni kell: egy gólos holland győzelem esetén a Wolfsburg marad a csoportelső, a PSV megy tovább második helyen. Ha az eindhoveniek két góllal nyernek, akkor annak is lesz jelentősége, hogy mindezt mennyi rúgott góllal teszik - amennyiben a hollandok több gólt rúgnak kedden este, mint a Wolfsburg, úgy előznek, és ők végeznek a csoport első helyén. Ugyanez lenne a helyzet akkor is, ha a PSV legalább három góllal veri a CSZKA-t.

  • ha a Manchester United legyőzi idegenben a Wolfsburgot

akkor egy dolog biztos, mégpedig az, hogy a Unitedé a csoportelsőség. A további forgatókönyvek szintén egyszerűen alakulnak: ha a PSV veri a Moszkvát hazai pályán, akkor ők mennek tovább másodikként, ha nem, akkor a Wolsfburg.

Az Európa Ligás hely alakulásába bele sem megyünk, annyira bonyolult a helyzet, de a fentiekből, és a csoport jelenlegi állásából ki lehet számolgatni, ki csúsznak vissza, vagy lépnek előre harmadiknak a fenti forgatókönyvek esetén.

188453

C csoport

Közel sem olyan bonyolult a helyzet, mint a B jelű kvartettben, tulajdonképpen csak annyi a kérdés, hogy milyen sorrendben megy tovább a csoport első két helyén a Benfica és az Atlético Madrid. Ha a spanyolok nyernek idegenben, azzal előznek, vagyik ők lesznek a csoportelsők; ha nem, akkor marad első a Benfica. Az EL-be továbbcsúszó harmadik kilétéről a Galatasaray-Asztana meccs dönt majd, a kazahoknak győzni kell az előzéshez, minden más forgatókönyv az isztambuliaknak kedvez.

188461

D csoport

A két továbbjutó kiléte már ebben a csoportban is biztos (Juventus, Manchester City), a kérdés csak a sorrend közöttük. Az olaszok helyzete egyértelmű, ha nem kapnak ki idegenben a Sevillától, bármi történik is a másik meccsen, biztos a csoportelsőségük. Ha a spanyolok győznek, akkor el kell kezdeni nézegetni a másik meccset, ahol a Manchester City fogadja a Mönchengladbachot. Ha a City nem tud nyerni, akkor a Juventus veresége ellenére is marad csoportelső, amennyiben viszont az angolok érvényesítik a papírformát, akkor a Juvénak egy esetleges vereség azt jelenti, hogy lecsúsznak az első továbbjutó helyről.

Az EL-továbbjutás képlete egyszerű: a Sevilla csak úgy csúszhat be kétszeres címvédőként a sorozatba, ha nyer, és a másik meccsen a 'Gladbach nem győz. A németek döntetlenje esetén az egymás elleni eredmény dönt a két csapat között, ami a Sevillának kedvez (2-4, 3-0).

188469
2015-12-08;42