Bulvár

Őrült fogadások a Star Warsra!

Az egyik internetes bukméker egészen hihetetlen fogadási opciókat kínál a Star Wars 7. részére.

December 18-án mutatják be a hazai mozikban a Star Wars VII. részét, Az ébredő Erőt. Az már rég köztudott volt, hogy JJ Abrams filmje temérdek jegyeladási rekordot megdönt majd, hiszen már az első nap nyolcszor annyi jegyet adtak el rá, mint tavaly az Éhezők viadalára. A különböző jegyértékesítő rendszerek szerte a világon összeomlottak, a bevétel pedig már most elképesztő magasságokban van. És hogy mennyire várja az egész világ a VII. részt, azt mi sem példázza jobban, minthogy őrültebbnél őrültebb fogadásokat köthetünk a filmmel kapcsolatosan.

Mennyire lesz sikeres a film?
  Igen Nem
Ez lesz minden idők legtöbbet hozó filmje 3.00 1.34
Eléri-e az 1,8 milliárd dollárt a teljes bevétel? 1.95 1.75
Az IMDB-ratingje március 31-én eléri a 8,76-ot? 1.95 1.75

Minden idők legtöbbet hozó filmje az Avatár volt 2009-ben, a teljes bevétel majdnem elérte a 2,8 milliárd dollárt. Az 1,8 milliárdos határt James Cameron 3D-s filmje mellett csupán a Titanic tudta megugrani 1997-ben, míg a dobogó harmadik helyén a Jurassic World áll 1,67 milliárddal. Érdekesség, hogy a Titanic után a 24. helyen találunk újra 2000 előtt készült filmet, az Oroszlánkirály azonban még az egymilliárdot sem érte el. A Star Wars-filmek közül a legsikeresebb eddig a Baljós Árnyak volt, 1,02 milliárdos bevétellel.

Ami a rekordokat illeti, a filmkritikusok és a statisztikusok szerint a decemberi időzítés nem a legszerencsésebb, de azt már most ki lehet jelenteni, hogy a Star Wars lesz minden idők legtöbbet hozó, decemberben bemutatott alkotása (eddig a Hobbit első része volt). Ez azonban aligha befolyásolja majd, hogy az all-time toplistán hol végez a mű, hiszen sem az Avatárnak, sem a Titanicnak nem volt igazán erős az első hete. A Forbes magazin kételkedik benne, hogy veszélyben van az Avatar csúcsa, ugyanakkor rávilágít arra is, hogy a Baljós Árnyak 1,02 milliárdja a mai viszonyokra átszámítva (3D-s technológiával, nagyobb mozikban vetítve, stb.) elérhetné akár az 1,3 milliárdot is. Ráadásul a teljesen új szereplőket is kicsit kétkedve fogadták a fanatikusok, most azonban viszontláthatjuk például Leia hercegnőt (Carrie Fisher), Luke Skywalkert (Mark Hamill) és Han Solót (Harrison Ford). Valószínű tehát, hogy az 1,8 milliárdos bevétel határán fog mozogni a VII. epizód, ám a Na'vik ezúttal biztonságban érezhetik magukat, őket nem fenyegeti veszély.

A Star Wars-filmek IMDB-ratingje
A Birodalom visszavág (V.) 8,8
Az új remény (IV.) 8,7
A Jedi visszatér (VI.) 8,4
A Sith-ek bosszúja (III.) 7,7
A klónok támadása (II.) 6,7
Baljós árnyak (I.) 6,5

Az IMDB-rating már egy érdekesebb kérdés, első ránézésre egy ilyen blockbuster esetén, mint a Star Wars, a 8,76 nem tűnik magas határnak, de itt is nézzünk a dolgok mélyére. A 8,8-as határt jelenleg 12 film tudta megugrani, ebből egyik a Star Wars ötödik, legnépszerűbb része. A listát A remény rabjai vezeti 9,3 ponttal, megelőzve a Keresztapa I. és II. részét.

Sok hardcore SW-fanatikus nagyon kritikusan állt az első három (időrendben a második három) filmhez, nem is véletlen az alacsonyabb átlagpontszám az IMDB-n. Ennek fényében nem gondoljuk, hogy megugorja Az ébredő Erő a 8,75-őt sőt, szerintünk még a Jedi visszatér sem lesz veszélyben.

Kulcsmondatok
  Igen Nem
Elhangzik-e Han Solo (Harrison Ford) szájából: "Kezdek már túl öreg lenni ehhez" (I'm getting too old for this) 13.50 -
Elhangzik-e bárkitől: "Én vagyok az apád" (I am your father) 14.50 -
Elhangzik-e Han Solótól: "Mellőzd a számokat" (Never tell me the odds) 10.00 -
Elhangzik-e a film során, hogy "Az Erő legyen veled" (May the Force be with you) 1.23 3.40

Az irodánál arra is fogadhatunk, hogy a filmek kulcsmondatai vajon elhangzanak-e az Ébredő Erőben. Adja magát, hogy a 73 éves Harrison Fordtól hallunk majd remek poénokat, így tehetünk pénzt arra, hogy túl öregnek titulálja majd magát az ilyen kalandokhoz, illetve arra is, hogy megint kioktatja C-3PO-t, hogy hagyja őt az esélyekkel.

A Star Wars-univerzum kulcsmondata persze az "Erő legyen veled", amely az első hat film során összesen 14-szer hangzott el. Ennek fényében nem csoda, hogy csak 1.23-as szorzót kapunk arra, hogy halljuk a VII. részben is.

A visszatérő kulcsfigurák mellett több ikonikus karakter feltűnésére is tehetünk pénzt, így a már meghalt Yoda és Obi Wan Kenobi visszatérésére is. A fogadóiroda egyébként folyamatosan változtatja fogadási kínálatát, így időről időre feltűnnek olyan lehetőségek is, hogy meghal-e Han Solo, ki hal meg először az eredeti széria szereplői közül, valamint Luke Skywalker végül átáll-e a sötét oldalra.

Feltűnnek-e az alábbi szereplők a filmben?
  Igen Nem
Yoda (szellemként) 3.00 1.28
Obi Wan Kenobi (szellemként) 5.25 1.09
Lando Calrissian 6.00 1.07
Boba Fett 3.00 1.28