Topfoci

Tényleg a Barca triója minden idők legjobbja?

A Real Madrid fölényes legyőzése után a Barcelona kedden este a Romát is a földbe döngölte, a visszatérő Lionel Messi mellett Luis Suárez is duplázott. Neymar ezúttal ugyan büntetőt hibázott, ám kétségtelen, hogy a katalánok triója elképesztő magasságokban futballozik. Egy szubjektív lista összeállította a futball történetének kilenc legsikeresebb támadósorát. Tényleg az "MSN" minden idők legjobb támadóhármasa?

1. Lionel Messi, Neymar, Luis Suárez (Barcelona)

Az első helyre a barcelonai fenegyerekek kerültek, amibe még úgysem nagyon tudunk belekötni, hogy a trió mindössze alig egy éve játszik együtt. Vessünk egy pillantást a statisztikára: a tavalyi szezonban Messi (42), Neymar (39) és Suárez (39) tétmeccsen összesen 120 gólt lőtt a Barcelona színeiben, ami 14-el több, mint amennyit a Real Madrid 2015-ben idáig szerzett (106). A most futó szezonban minden sorozatot figyelembe véve 34 gólnál járnak az urak, ami tekintettel arra, hogy még csak november van és hogy Messi közel két hónapot kihagyott, szintén nem akármi.Na és persze ne feledjük, a gólok mellé címek is dukálnak, a katalánok a tavalyi szezonban elsöprő sikereket arattak, hiszen a bajnokság mellett, a BL-t és a spanyol kupát is megnyerték - az Európai Szuperkupáról már nem is beszélve. Az eredményességhez ráadásul káprázatos futball is párosul. Jogos az első hely?

A Barcelona esélyei a végső győzelemre    
Bajnokság 1.18
Spanyol kupa 2.05
Bajnokok Ligája 3.50

2. George Best, Denis Law, Bobby Charlton (Manchester United)

A második helyre a Manchester United legendás hármasa -  a George Best, Denis Law, Bobby Charlton - került. Az 1968-as BEK-győzelemben óriási érdemeket szerző trió összesen 1633 találkozón viselte a Vörös Ördögök mezét, és ezalatt 665 gólt szerzett. A Best-Charlton-Law hármas két bajnoki címet is ünnepelhetett Manchesterben, egyértelműen a klub egyik legsikeresebb időszakát megalkotva ezzel. Hogy mekkora klasszisok is voltak a maguk idejében, azt jól mutatja, hogy  az Aranylabda-szavazáson mindhárom futballzseni egyszer-egyszer nyert: Law 1964-ben, Charlton 1966-ban, míg Best 1968-ban.

3. Rivaldo, Ronaldo, Ronaldinho (Brazília)

Harmadik helyre Brazília 2002-es "szupertriója" került. Rivaldo és Ronaldo akkor már világklasszis szupersztároknak számítottak, mindketten aranylabdásként, számos elismeréssel utaztak a dél-koreai vb-re. Ronaldinho akkoriban bontogatta szárnyait, a tornára még a PSG futballistájaként utazott el, hogy később a világbajnokként a Barcelona egyik legsikeresebb légiósává váljon. Ki ne emlékezne Ronaldinho parádés szabadrúgásgóljára David Seaman ellen, vagy Ronaldo csinosnak nehezen nevezhető frizurájára. A brazilok gyakorlatilag simán hozták el a vb-címeta távoli keletről, Ronaldo 9 góljával gólkirályi címet is szerzett, Rivado pedig öt góllal segítve a selecaót, feltéve ezzel a koronát sikerekben nem szűkölködő pályafutására.

4. Jairzinho, Tostao, Pelé (Brazília)

A negyedik helyre szinten egy brazil támadófogat került, igaz kicsit régebbről. Az 1970-ben vb-t nyerő brazil válogatottról sok szakértő hangoztatja, hogy minden idők legnagyszerűbb csapata volt a labdarúgás történetében. Az elismerő szavak nagyban köszönhetően a fenti hármas tagjainak: a világ valaha volt legjobbjaként aposztrofált Pelének, a Cruzeiro-ban 249 gólt szerző Tostaónak valamint a 70-es vb-n minden meccsen a kapuba találó Jairzinhónak.

5. Gareth Bale, Karim Benzema, Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Az ötödik helyre rangsorolt 'BBC' vélhetően a legnagyobb meglepetés, hiszen amellett, hogy fantasztikus játékosok egyvelegéről van szó - és a világ jelenlegi két legdrágább futballistájáról is -, azért csak a királyi gárdánál tudunk említeni egy talán még ennél is félelmetesebb csatársort. Ugyanakkor a 2013/2014-es szezonban Ronaldóék nem spóroltak a gólokkal, összesen 97 gólig jutottak, ennek pedig egy BL- és a Spanyol Kupa-győzelem lett a hozadéka. Ronaldo egyénileg sorra döntötte a rekordokat, amiért elnyerte pályafutása harmadik Aranylabdáját - nagy kérdés, hogy vajon miért csak egy szezonra szólt ez a kiváló forma a fiúktól.

6. Alfredo Di Stefano, Francisco Gento, Puskás Ferenc (Real Madrid)

Szerencsére magyar vonatkozása is lett a rangsornak, kár, hogy még mindig csak a "Száguldó Őrnagyban" bízhatunk az efféle összeállítások elkészítésekor. A Puskás-Di Stefano-Gento hármas a Real Madrid történetének legeredményesebb időszakát "hozta tető alá": 1956-tól 1966-ig 8 BEK-döntőt vívott a csapat, amiből hatot meg is nyert. Francisco Gento mind a hat győzelemnek a részese lehetett, ezzel abszolút csúcstartónak számít a királyi gárdánál.

7. Johan Cruyff, Johnny Rep, Piet Keizer (Hollandia)
A hollandok legendái sem maradhattak ki a felsorolásból. A Cruyff,Rep, Keizer trió a holland futball első aranykorszakában, a korai 70-es években tevékenykedett. 1974-ben sikerült a vb-döntőbe is elcipelniük a nemzeti csapatot, ám ott végül az NSZK Berlinben több, mint 80 ezer néző előtt 2-1 legyőzte az Oranjét.A trió legnagyobb ásza természetesen Cruyff volt, aki pályafutása során háromszor nyerte el a legjobb futballistának járó Aranylabdát.

8. Romario, Michael Laudrup, Hristo Sztojcskov (Barcelona)

Kellemes dolog lehet Barcelona-szurkolónak lenni, hiszen a katalán sztárcsapat ősi riválisához hasonlóan két hármast is delegált a legjobbak közé, azaz nem ritkák arrafelé a klasszis támadók. A '90-es években a Romario, Sztojcskov, Laudrup triótól rettegett Európa, ők voltak a Cruyff-féle álomcsapat szupersztárjai. Hogy valódi klasszisok voltak azt bizonyítja, hogy a válogatottjaikat is sikerre vitték, Laudrup '92-ben Eb-címet nyert Dániával, Sztojcskov gólkirály és 4. lett a '94-es vb-n, Romario pedig a győztes Brazília legeredményesebb játékosa lett azon a tornán.

9. Frank Rijkaard, Marco van Basten, Ruud Gullit (AC Milan)

Hogy csupán a 9. helyet érdemli e meg a Milan legendás hármasa, annak eldöntését olvasóinkra bízzuk, mindenesetre a Rijkaard, van Basten, Gullit holland trió a milánói klub legfényesebb korszakát alkotta meg. Silvio Berlusconi első igazi sztárigazolásai abszolút sültek, 1991 és 1994 között három olasz bajnoki cím és egy 58 meccses veretlenségi sorozat is összejött a piros-feketéknek. Marco van Basten három Aranylabdát is bezsebelt a Milan játékosaként, de Gullitnak is összejött egy, 1989-ben és 1990-ben pedig BL és Európai Szuperkupa is a Milanhoz került. Igaz, akkor Frank Rijkaard még nem volt a Milan játékosa.

(via 101greatgoals.com)