Elismerés

Yaya Touré egyedüli csúcstartó lehet

A fogadóirodáktól igen jó oddsot kapunk arra, hogy zsinórban ötödször lesz Yaya Touré Afrika legjobbja.

Tízen maradtak versenyben Afrika legjobb futballistája címért, ám a legtöbb szakértő szerint a díjat kizárólag Yaya Touré, a Manchester City klasszis középpályása nyerheti meg. Az egyik bukmékernél igen barátságos, 1.80-as oddsot kapunk arra, hogy az elefántcsontparti legenda zsinórban ötödször is megkapja az elismerést.

Melyik játékos nyeri az év legjobb afrikai játékosa díjat?
Yaya Touré (Elefántcsontpart) 1.80
Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon) 3.00
Serge Aurier (Elefántcsontpart) 5.50
Yacine Brahimi (Algéria) 11.00
André Ayew (Ghána) 14.00

Habár sokáig úgy nézett ki, hogy Touré nyáron klubot vált, végül Manuel Pellegrini kifejezett kérésére maradt Manchesterben. A középpályásnak nincs is rossz szezonja, 18 tétmeccsen 3 gólt és 4 gólpasszt jegyez már, ahogyan a tavaly szezonja is remekül sikerült. Elefántcsontpart válogatottja 23 év után ismét a magasba emelhette az Afrika Kupát, Tourét pedig sokan már Afrika történetének legjobb játékosaként emlegetik. Tavaly a mostani másik esélyest, Pierre-Emerick Aubameyangot, míg két éve John Obi Mikelt győzte le másfélszeres pontkülönbséggel. Legnagyobb kihívójának a bukmékerek és a zsurnaliszták is a Dortmundban remek idényt futó Aubameyangot tartják, aki 21 tétmeccsen már 23 gólnál jár.

Több nagy nevet is találunk azonban a 10-es listán, így a Porto sztárja, Yacine Brahimi, a PSG hátvédje, Serge Aurier, a Southampton gólvágója, Sadio Mané, valamint az új egyiptomi csillag, Mohamed Salah is lophat szavazatot Tourééktól.

A díjat 2001 óta csupa olyan játékos (El Hadji Diouf, Samuel Eto'o, Didier Drogba, Frédéric Kanouté, Emmanuel Adebayor, Yaya Touré) nyerte meg, aki valóban sokat tett hazája válogatottjáért. Gaboniként Aubameyangnak lényegesen nehezebb dolga van, ráadásul esetében nem is biztos, hogy nem csak egy kifutott idényről van-e szó.

Véleményünk szerint Touré népszerűsége bőven elegendő lesz ahhoz, hogy a díjat zsinórban ötödször elhódítva, immáron egyedüli csúcstartója legyen az elismerésnek.A győztest december 22-én jelentik be.

hatharom.com-tipp: Yaya Touré
Odds: 1.80