Tenisz-vb

Djokovics és Federer bepótolja a tavaly elmaradt döntőt

  • hatharom.com

Vasárnap este a londoni világbajnokság döntőjében 44. alkalommal feszül egymásnak Novak Djokovics és Roger Federer.

Profi tenisz tippeket szeretnél? Látogass el a LOGIBET.COM-ra, ahol a legjobb hazai és nemzetközi tipsterek tippjei közül válogathatsz!

Nem történt meglepetés, az idei szezon két legjobb játékosa, a világelső Novak Djokovics és a harmadik Roger Federer játssza a világbajnoki döntőt. Tavaly ugyanez a párosítás jött létre Londonban, ám akkor a nagyérdeműnek meg kellett elégednie egy bemutatómeccsel, a svájci géniusz ugyanis az utolsó pillanatban hátproblémáira hivatkozva visszalépett a finálétól. Most mindketten egészségesen játszották végig a tornát, így attól nem kell tartanunk, hogy ismét elmarad a nagy összecsapás. A két klasszis egyébként 44. mérkőzésére készül egymás ellen, jelenleg a helvét 22-21-re vezet. 

Ki nyeri a meccset?
Roger Federer Novak Djokovics
TippmixPro @ 2.55 TippmixPro @ 1.40

Mindig pikáns egy Djokovics-Federer, de miután a csoportmeccsek alatt a hatszoros bajnok svájci nyert, így pláne érdekes derbi előtt állunk. Azért nem feltétlenül abból a mérkőzésből kell kiindulnunk, az ugyanis egy tét nélküli csörte volt, ami a szerb játékán erősen meg is látszódott. "Nole" közel sem koncentrált úgy, mint ahogyan tette azt az előtte lévő 22 meccsén, aminek mindegyikét megnyerte. Ebből a győzelemből Federer sem meríthet így túl sokat, hiszen ő is pontosan tisztában van azzal, hogy most egy teljesen más Djokovics ellen kell helytállnia. 

Varázslatos pontokban azért a csoportmeccsükön sem volt hiány:

A belgrádi egyébként a Rafa Nadal elleni elődöntőben már ismét az ellenállhatatlan formáját húzta elő. Elképesztő, hogy mennyire "szalad" az ütő a kezében, a görcsösség legkisebb jele sem látható nála. Hat gémet engedett a spanyol riválisának, úgy, hogy Nadal játékába sem nagyon lehetett belekötni. Hasonló mondható el egyébként Federer teniszéről is, élmény volt nézni, ahogy labdamenetről-labdamenetre vette át az uralmat és döngölte betonba honfitársát. Ami különbség volt, hogy Wawrinka nagyjából egy félszetten át tudott jól játszani, utána már nem igazán koncentrált, míg "Rafa" minden gémbem komoly ellenállást tanúsított.

A csoportmeccsük alatt is megjegyeztük, hogy még mindig Federer jelenti a legnagyobb veszélyt Djokovicsra, de a legfontosabb meccseket mindig a szerb húzta be, talán a 2012-es wimbledoni elődöntő volt az, ahol a svájci egy igazán rangos tornán letudta győzni a világelsőt. Persze, ezzel nem lenézni akarjuk például a Cincinnatiben aratott sikerét, de a vb-döntővel az sem vetekszik. Ott például "Nole" nem a legjobb játékát hozta, és Rogernek ebben kell reménykednie, mert, ha Djokovics csúcsformában ütöget, akkor jelenleg nincs játékos a földön aki legyőzhetné.

Nehéz már újat mondani az ő párharcukról, elképesztően ismerik egymás mozdulatait, minden fejben fog eldőlni, abban pedig jelenleg kimagaslik a mezőnyből a szerb, így szerintünk az ő győzelmét hozza ez a döntő, ami zsinórban a negyedik vb-sikere lenne, ez pedig történelmi tett lenne, korábban még senkinek nem sikerült sorozatban ennyiszer behúzni a Worl Tour Finals-t.

Djokovics és Federer legutóbbi öt összecsapása
Év Torna Borítás Győztes Eredmény
2015 Világbajnokság Kemény Federer 7:5, 6:2
2015 US Open Kemény Djokovics 6:4, 5:7, 6:4, 6:4
2015 Cincinnati Kemény Federer 7:6, 6:3
2015 Wimbledon Djokovics 7:6, 6:7, 6:4, 6:3
2015 Róma Salak Djokovics 6:4, 6:3