Darts

Ki állítja meg Van Gerwent?

Robog tovább a darts maraton, hétvégén Glasgow-ban a World Series nagydöntőjére kerül sor.

Az első és második fordulóban hat, a negyeddöntőben tíz, míg az elődöntőben és döntőben tizenegy leget kell nyerni a győzelemhez.

2013-ban indult útjára a World Series of Darts, melynek keretén belül nyolc profi játékos a világ különböző pontjain szórakoztatja a nagyérdeműt. Idén öt állomásból állt a Tour, jártak Dubajban, Japánban, illetve Óceániában, ahol Perthben, Sydneyben és Aucklandben léptek színpadra. A versenysorozatot ebben az évben már egy nagydöntővel zárják le, melyre november 21 és 22 között Glasgow-ban kerül sor. A különböző helyszíneken a világklasszis játékosok általában hazai dartsosok ellen kezdtek, akik ezáltal kicsit megízlelhették milyen a profi szint. Most viszont 16 PDC-játékos jut lehetőséghez, a nyolc mérkőzés győztese játszik majd a Tourt bejárt klasszisokkal. Kicsit megnövelik ezzel a mérkőzések számát, ugyanakkor így is egy hétvége alatt lezavarják az egészet.

Phil Taylor három tornát is nyert idén a World Series of Darts keretén belül. - Fotó: pdc.tv

A nyolc kiemelt játékos, akik bevállalták világ körüli turnét, nem más, mint a világelső Michael van Gerwen, a 16-szoros világbajnok Phil Taylor, a kétszeres győztes Adrian Lewis, a regnáló bajnok Gary Anderson, az egykori finalista Peter Wright, a holland klasszis, Raymond van Barneveld, illetve két angol kiválóság, James Wade és Stephen Bunting.

Közülük messze Taylornak sikerült a legjobban ez a versenysorozat, hiszen három helyszínen is megkaparintotta a trófeát - Japán, Perth, Sydney. Rajta kívül még Lewisnak és Van Gerwennek sikerült egyszer-egyszer nyernie. A hollandtól valamivel sikeresebb szereplést lehetett várni, de a nyáron a World Matchplayt leszámítva a többi viadalra kevésbé pörgött fel. Novemberre fordulva azonban a formája ismét elég éles, megnyerte már ebben a hónapban az Európa-bajnokságot és a Grand Slamet is. Utóbbin egészen zseniális játékot láthattunk tőle az egész tornán, ha így játszik Glasgow-ban is, akkor nehéz elképzelni, hogy ne ő nyerjen, a bukmékereknél természetesen első számú favorit (2.70 @ TippmixPro).

A világelsőt Taylor követi a sorban (4.25 @ TippmixPro), aki az elmúlt héten előhúzott valamit a régiből. Remek játékkal jutott döntőbe, ahol "MvG" ellen is jól állt, ám az igazán fontos nyilai célt tévesztettek, így végül meg kellett elégednie a második hellyel. Meglepő lenne, ha éppen Glasgow-ban tudna visszavágni, Skóciában ugyanis nem örvend túl nagy népszerűségnek, a Premier League-ben is mindkét skót állomáson vereséget szenvedett és egyik alkalommal sem kapott túl nagy támogatást. Hiába van 30 év rutin a háta mögött, ez még őt is képes kizökkenteni. De a történelem legnagyobb ikonjáról beszélünk, így leírni semmiféleképp sem szeretnénk, ám ezzel a faktorral érdemes számolni, főleg, hogy az elődöntőben az egyik nagy hazai kedvenccel, Wrighttal találkozhat.

A legjobb darts-tippekért látogass el a LOGIBET.COM-ra!

Még jobb eredményre hívatott a másik skót, Anderson, akitől egyelőre visszafogott teljesítményt láthattunk az ősszel, de egy pillanatig sem lepődnénk meg, ha most saját közönsége előtt előhúzná a legjobb játékát. A korábbi tornáin is voltak jó meccsei, de egy pici mindig hiányzott, most összeállhat nála minden.

A 16 nem kiemelt között klasszis játékosokat is találunk, mint például Dave Chisnall, aki az előző héten 9 nyilassal villant, de a World Grand Prix-t megnyerő Robert Thorntonra is figyelni kell, aki talán a legnagyobb skót kedvenc, illetve Michael Smith is okozhatnak meglepetést, ő Wolverhamptonban pályafutása első major elődöntőjét könyvelhette el. Igazi showmanek is helyet kaptak a mezőnyben, ilyen például a dél-afrikai Devon Petersen és az ausztrál Kyle Anderson, de az egykor szebb napokat látott Simon Whitlock is említésre méltó. No meg nem szabad megfeledkezni a feltörekvő tehetségekről sem, a német Max Hopp, a holland Benito van de Pas, az angol Keegan Brown és az osztrák Rowby-John Rodriguez, ők mind mind ott lesznek a főtáblán.

Elég színes tehát a mezőny, ahol várhatóan a végjátékban a jól megszokott nevekkel találkozunk majd, egy-egy meglepetésre azonban nagyon sokan jók lehetnek.

Ki lesz a World Series of Darts bajnoka? - a     szorzói
Játékos Odds Játékos Odds
Michael van Gerwen 2.70 Phil Taylor 4.25
Gary Anderson 6.75 James Wade 16.00
Peter Wright 17.25 Adrian Lewis 17.50
Dave Chisnall 22.00 Michael Smith 31.00
Raymond van Barneveld 34.00 Ian White 41.00
Robert Thornton 43.00 Stephen Bunting 46.00