Euro 2016

Remek helyzetben az írek

  • hatharom.com

A írek pazar helyzetből várják a visszavágót a bosnyákok ellen hazai pályán, ráadásul több eltiltottjuk is visszatér.

Hétfőn az íreknek áll a zászló. - Fotó: caughtoffside.com

Noha az írek igen tartalékos összeállításban léptek pályára pénteken Zenicán, és Martin O'Neill szövetségi kapitánynak az volt az elsődleges célja, hogy még hétfőn is versenyben legyen válogatottja, kiváló eredményt értek el a szigetlakók.

Az 1-1-es döntetlen főleg úgy számít sikernek, hogy Írország gyakorlatilag végig be volt szorítva kapuja elé, 90 percen át védekezett és csak egyetlen lehetősége volt, amit a balhátvéd, Robbie Brady szép egyéni megmozdulással sikeresen gólra váltott a mérkőzés hajrájában. A győzelmet is megszerezhették volna, de a találatot követő pár percben nem koncentráltak eléggé a szigetországiak, s végül egy balszerencsés gólt kaptak. Ám, ahogy fentebb is említettük, szomorkodniuk nincs okuk, hiszen előnyösebb helyzetből várják a visszavágót, amit ráadásul hazai pályán játszhatnak.

Az otthoni környezet előnye mellett az sem hátrány, hogy a válogatott kapitányának, John O'Shea-nak és oszlopos csatárának, Jonathatn Waltersnak lejárt az eltiltása, így mindketten visszatérhetnek a kezdőcsapatba, amellyel jócskán megerősödnek az írek. S az sem árt megemlíteni, hogy hazai pályán bivalyerősek a zöld-fehérek, legutóbb például a világbajnok németeket győzték le 1-0-ra.

[2127950] 2015-11-16 20:45:00 Írország - Bosznia-Hercegovinax

A bosnyákok összességében nem futballoztak rosszul a pénteki találkozón, de mezőnyfölényük meddő volt, és igazi gólhelyzetet alig tudtak kialakítani. Hiába mentek előre becsülettel Mehmed Bazdarevic fiai, az ír fal rendre visszaverte a balkániak támadásait - egy kivételével -, aminek köszönhetően rendkívül nehéz visszavágóra számíthatnak Edin Dzekóék.

Már csak azért is, mert idegenben nem igazán megy a bosnyákoknak, komoly mérkőzést nagyon régen nyertek házon kívül, arról nem is beszélve, hogy 2012-ben például 1-0-ra kikaptak Írországban. A hazai pályán elért 1-1-es reminek köszönhetően a vendégeknek tehát a visszavágón gyakorlatilag végig támadniuk kell, és minimum egy gólt kell lőniük, ha ott akarnak lenni jövőre Franciaországban. Ami nem lesz egyszerű, különös tekintettel arra, hogy John O'Shea által a minőség is visszatér a zöld-fehérek hátsó alakzatába.

Véleményünk szerint az íreknek perpillanat sokkal színesebb és kreatívabb válogatottja van, mint a bosnyákoknak, hiszen ha kell Martin O'Neill együttese védekezik, ha kell támad, és mindkét műfajt rendkívül jól csinálja. Ezzel szemben a bosnyákok játéka igen sablonos az idei selejtezőben, és, ha úgy áll a párharc, egy-két vendégjátékosnak könnyedén elszállhat a feje, ami a hazaiak malmára hajthatja a vizet. Összességében tehát úgy véljük, hogy az írek jutnak ki a 2016-os Európa-bajnokságra.

Ki jut tovább? - a     szorzói
Írország Bosznia és Hercegovina
1.53 2.35
[2127950] 2015-11-16 20:45:00 Írország - Bosznia-Hercegovinax;