FIFA

40 csapatos vb-t akar az egyik elnökjelölt

Gianni Infantino szerint a az Eb-selejtezők sikere megmutatja, jó döntés lenne a vb-csapatok számát is felemelni.

Február végén tartják a FIFA tisztújító kongresszusát, az elnöki székért pedig nyolcan szállnak versenybe. Az egyik legnépszerűbb jelölt, a sorsolásokon is sokat látott Gianni Infantino a vb kibővítésének lehetőségével kampányol és szeretné, ha az emberek ismét tisztelettel gondolnának a futballszervezetekre.

"Azok alapján, amiket tapasztaltunk az Eb-ken, úgy vélem, ha jó ötlet lenne kibővíteni a labdarúgó-világbajnokság résztvevőinek számát. Nézzük csak meg a jelenleg zajló sorozatot: több olyan csapat is kijutott, amely előtte még soha, illetve vannak olyan, korábban rendszeres résztvevők is, akiknek ezúttal nem sikerült. A bővítés az Eb esetében bejött, a válogatottak még nagyobb motivációval vágnak neki a sorozatnak. Ha fejleszteni szeretnénk a világ labdarúgását, ahhoz a legjobb eszköz a vb lehet" - nyilatkozta Infantino.

A FIFA és az UEFA szervezetét is az utóbbi hónapokban számtalan kritika érte, főleg Sepp Blatter és Michel Platini miatt. A francia futballvezető például jelenleg kéthónapos eltiltását tölti, közben pedig korrupció gyanújával nyomoznak ellene. Az Európai Labdarúgó Szövetség legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy eljárást indított a Manchester City ellen, amiért szurkolók az október 21-i BL-találkozó előtt kifütyülték a Bajnokok Ligája himnuszát. "Amikor egy olyan nagy szervezetben dolgozol, mint az UEFA, természetesen nagyon nehéz népszerűnek lenned. A szurkolók fütyülik a saját csapatukat, az ellenfelet, a BL-himnuszt, mindent - ők így adnak hangot véleményüknek. Ugyanakkor szeretnénk bebizonyítani, hogy nekünk az életünk a futball, szeretnénk pozitívabb színben feltűnni és meggyőzni az embereket, jó az, amit csinálunk" - nyilatkozta az esetről a Infantino.

A feburár 26-án esedékes elnökválasztáson nyolcan vesznek majd részt. Michel Platini és Gianni Infantino mellett a trinidadi David Nakhid, a francia üzletember, Jerome Champagne, a Libériai Labadrúgó Szövetség elnöke, Musa Bility, a dél-afrikai üzletember, Tokyo Sexwale, Ali bin al-Husszein jordán herceg, a világbajnoki bronzérmes Zico és a bahreini sejk, Salman Bin Ibrahim Al-Kalifa is jelölt