EURO 2016

Milyen eredmények kellenek nekünk?

Körüljártuk az esélyeket az F-csoportban, amely talán mind közül a legizgalmasabb.

Mint az a délelőtti cikkünkből kiderül, véghajrájához érkezett az Európa-bajnoki selejtezősorozat. A csapatoknál előkerültek a négyzetrácsos füzetek, többen matematikusokat fogadtak, hogy felvázolja a különböző variációkat a hátralévő két mérkőzésre. Mi magunk is örülhetünk, hiszen tényleg van még miért számolgatni, van esélye a magyar válogatottnak a továbbjutásra! Mondhatnánk nagy bölcsen, hogy "pokolba a matekkal, nyerjük meg mindkét meccsünket, aztán meglátjuk, az mire elég". Ez valóban így is van, de azért nem árt tudni, hogy mi lesz, ha...

157976

Egy dolog nem is kétséges: ha tovább akarunk jutni, Feröer-szigeteket meg kell vernünk. Belegondolni is szörnyű, mi lesz, ha csütörtökön nem nyerünk, de ha mégis így lesz, úgy Görögországból kell elhoznunk a három pontot, hogy biztonságban legyünk finn barátainktól. Szerencsére a szedett-vedett Pukki-csapat lemaradása 3,5 pont velünk szemben, így nagyon nem kell félnünk tőlük, de azért nem árt óvatosnak lenni. Az tehát alapvetés, hogy Feröert elkapjuk itthon. De akkor mi is lenne a jó eredmény az Észak-Írország-Görögország és a Románia-Finnország meccsen?

Amennyiben Görögország valahogy megelőzi Feröer-szigeteket, úgy gondba kerülünk a csoportharmadikok csatájában, hiszen a görögök elleni pontjainkat is vinnénk tovább, ami semmiképpen nem lehet már annyi, mint Feröer ellen. Ezért tehát problémás lenne, ha Görögország nyerne Észak-Írországban. Ugyanakkor ha mégis így alakul, egy pontra feljönnénk az északírek mögé, ami még mindig azt jelentené, hogy nyernünk kell a helléneknél az egyenes ági továbbjutáshoz. Döntetlen esetén megint csak cidriznünk kell a görögöktől, hiszen ha azzal számolunk, hogy Románia nyerni fog Feröer-szigeteken, akkor a görögök ellen kell legalább egy iksz ahhoz, hogy maradjanak az utolsó helyen.

   
  1 X 2
Magyarország-Feröer-szigetek 1.25 5.10 11.50
Észak-Írország-Görögország 2.16 2.90 3.65
Románia-Finnország 1.75 3.30 4.80

Összefoglalva: Valószínűleg nekünk inkább az északír sikerért kell szurkolnunk, hiszen ebben az esetben már nem lesz vesztenivalónk Pireuszban (ha a papírformát vesszük alapul), mindenképpen 15 ponttal megyünk neki a csoportharmadikok küzdelmének.

De ott van még egy Románia-Finnország találkozó is, ahol szintén bonyolult a helyzet. Egy esetleges finn győzelem nekünk csodálatos lenne, hiszen a sorsunk saját kezünkbe kerülne, ha utána nyerni tudnánk Görögországban, biztosan kijutnánk az Eb-re, viszont a harmadik helyet már nem bukhatnánk el, mivel ugye megverjük Feröert. Románia papírforma sikere még nem kvalifikálná őket automatikusan az Eb-re, Tórshavnban még kellene nekik egy pont, míg döntetlen esetén nyerniük kellene a szigetországban.

Összefoglalva: Hajrá, Finnország!


Elképesztő bonyolult tehát a helyzet az F-csoportban két körrel a vége előtt. A matematikának persze csak akkor van értelme, ha nyerni tudunk Feröer ellen a Groupama Arénában. Minden mással foglalkozni ráérünk majd utána...

[1667508] 2015-10-08 20:45:00 Magyarország - Feröer-szigetekx;