EURO 2016

Sokkoló tippünk van az albán-szerb háborúra

Meglepő statisztikai adatsort találtunk az Albánia-Szerbia Európa-bajnoki selejtező játékvezetőjével, Nicola Rizzolival kapcsolatosan.

Aligha túlzás kijelenteni, (futball)háború várható csütörtök este Elbasanban, ahol Albánia Szerbiát fogadja az Európa-bajnoki selejtezősorozat kilencedik fordulójában. Első ránézésre úgy tűnhet, érdemes arra fogadni, hogy mészárlás lesz, ennek megfelelően a fogadóirodák is magasan lőtték be a lapok határát. Ugyanakkor vannak bizonyos tényezők, amelyek éppen ellentmondanak ennek.

Amikor elkezdtünk foglalkozni a meccsel, mi is abból indultunk ki, hogy itt bőségesen lesz dolga Nicola Rizzoli játékvezetőnek. A mérkőzésre megindult a hangolódás igencsak korán, a szerb csapatbuszt albán huligánok dobálták meg csütörtökön este, de szerencsére senkinek nem esett baja. Mint ismert, a Belgrádban lejátszott találkozón annak ellenére is óriási botrány tört ki, hogy vendégszurkolók nem utazhattak el déli szomszédunkhoz, ami ugyanígy lesz a mai visszavágón is, vagyis a szerb fanatikusok csak tévéről nézhetik a mérkőzést. Érdekesség, hogy a vendégszektorban 70 diák lesz ott, ők képviselik majd a szerb szurkolókat Albániában. "Nem számítunk semmilyen atrocitásra Albániában, ez egy sportesemény, nem pedig háború. Már csak azért sem várhatóak óriási indulatok, mivel a szerb válogatott számára már tét nélküli a mérkőzés" - mondta egy szerb újságíró, Dejan Andjus.

A megdobált szerb busz

Való igaz, Szerbia hat kör után egy ponttal áll az I-csoport utolsó helyén, köszönhetően többek közt a pontlevonásnak, amellyel az UEFA sújtotta őket a balhé miatt. A vendégeknek tehát már mindegy a mérkőzés, az albánoknak viszont kiemelten fontos, hiszen jó esélyük van megelőzni Dániát, bebiztosítva ezzel Eb-részvételüket.

A mérkőzésre az olasz Nicola Rizzolit delegálta az Európa Labdarúgó Szövetség, aki olasz létére nem tartozik a nagyon "kártyázó" játékvezetők közé. Az európai kupasorozatokban még csak-csak osztogatja a lapokat, de ha megnézzük a pályafutása összes felnőtt válogatott mérkőzését, nagyon érdekes dolgot állapíthatunk meg.

Nicola Rizzoli statisztikái válogatott meccseken
Mérkőzés Sárga lap Piros lap
Svédország-Oroszország 4 -
Görögország-Feröer-szigetek 4 -
Németország-Lengyelország 4 -
Írország-Skócia 4 -
Spanyolország-Hollandia 4 -
Nigéria-Argentína 2 -
Argentína-Belgium 3 -
Németország-Argentína 4 -
Írország-Németország 4 -
Bosznia-Szlovákia 1 -
Észtország-Törökország 1 -
Portugália-Svédország 4 -
Franciaország-Anglia 2 -
Portugália-Hollandia 3 -
Spanyolország-Franciaország 3 -
Svájc-Anglia 4 1
Belgium-Törökország 2 -
Dánia-Portugália 2 -
Montenegró-Csehország 7 -
Ukrajna-Fehéroroszország 4 -
Magyarország-Svédország 4 -
Észtország-Bosznia 2 -
Németország-Románia 2 -
Svájc-Uruguay 2 -
Németország-Bosznia 1 -
Oroszország-USA 6 -
Franciaország-Brazília - -
Hollandia-Anglia - -
Forrás: worldreferee.com

Ez tehát azt jelenti, hogy az olasz spori által vezetett 28 válogatott mérkőzésen átlagosan mindössze 2,96 sárga és 0.03 piros lap esett és az egyik nagy nemzetközi fogadóiroda által kínált 7.5-es határt még soha nem lépte át Rizzoli.

Ha a Rizzoli-faktorhoz hozzávesszük a tét nélkül játszó szerbeket, azt, hogy Albániának a 0-0 sem biztosan rossz eredmény, azt, hogy az első meccsen 41 perc alatt csupán két sárga volt, valamint azt, hogy a vendégszektorban diákok lesznek ott, akik előtt talán nem kéne gyilkolászást rendezni, egészen csábítónak tűnik az under 7.5 a lapokra.

hatharom.com-tipp: 7.5 lap alatt
Odds: 1.74
A sárga lap egy, az azonnali piros kettő, a dupla sárgás kiállítás három pontot ér
[1667623] 2015-10-08 20:45:00 Albánia - Szerbiax;
2015-10-08;50
2015-10-09;50
2015-10-10;50