NHL

Kezdődik a szezon! - szakértői beharangozó

Szakértő-tippmesterünk, Henrik_L elemezte a várható esélyeket a hajnalban rajtoló szezon előtt.

Magyar idő szerint csütörtök hajnali 1 órakor, egy klasszikusnak mondható kanadai derbivel, a Montreal-Toronto csatával indul az NHL 99. szezonja. A fogadóirodáknál természetesen a címvédő Chicago Blackhawks a favorit, második helyen pedig az Anaheim Ducks csapatát találjuk. Lássuk, mit vár a szezontól junior tippmesterünk, Henrik_L, aki már tűkön ülve várta a szezonstartot és minden bizonnyal bőséggel ellát minket tippekkel a hét hónap alatt.

Henrik_L statisztikái jégkorongban
Tippszám Profit ROI Nyertes tippek aránya Átlagos odds
132 87.54 10.79 64.39% 1.77

A szezon elején még felesleges belemenni az esélylatolgatásokba. Nyilvánvalóan óriási esélyes idén is a Blackhawks, még akkor is ha rengeteget változott a keret. Nagy esélyes a Rangers is, hiszen továbbra is minden posztra jut több klasszis is. Így erről a részről szerintem jelenleg nem érdemes érdemben írni, arról viszont annál inkább hogy kik okozhatnak szezonban pozitív meglepetéseket. Ez mindig izgalmas téma számomra, ráadásul erre lehet talán a legkorábban megkapni a választ így én most erre fogok kitérni. Öt olyan csapatot fogok kiemelni, akikre érdemes lesz odafigyelni idén mert történt velük valami olyan dolog mely kimozdíthatja őket az egy helyben toporgásból. Az alábbi lista sorrend nélküli, így nincs jelentősége hogy kit említettem meg elsőnek.

Melyik csapat nyeri a főcsoportokat?
Keleti Főcsoport Nyugati Főcsoport
New York Rangers 6.95 Chicago Blackhawks 5.35
Tampa Bay Lightning 6.97 Anaheim Ducks 4.69
Pittsburgh Penguins 6.56 St. Louis Blues 8.00
Montreal Canadiens 8.04 Los Angeles Kings 9.16
Washington Capitals 7.59 Minnesota Wild 12.56
New York Islanders 11.78 Nashville Predators 12.56

Edmonton Oilers

A Kanadai válogatott éléről érkező és a San Jose Sharks ex-vezetőedzője, McLellan kulcsfigurája lehet az Edmonton Oilersnek, ahol most már tényleg elindulni látszódik a jobbá válási projekt. Ők szerezték meg az 1/1-es Connor McDavidet, aki olyan statokat produkált, amire korábban csak egy bizonyos Sidney Crosby volt képes… Óriási elvárásokkal érkezik meg tehát a fiatalember az NHL-be, érdekes lesz látni, hogy mire fog menni az első évében. Kapuba megszerezték a méltatlanul mellőzött Cam Talbotot, akinek a backupja a tavaly KHL-ben parádézó Nilsson lesz. Utóbbi döntésnek az egykori Kings-backup, Scrivens itta meg a levét. Az évek óta kritikus védelembe érkezett Griffin Reinhart az Islandersből, Eric Gryba Ottawából, Andrej Sekera Los Angelesből, így tehát Ference és Klefbom mellett már akadni fog több értelmes védő is a keretben. Támadósorral eddig sem volt probléma, hiszen Eberle, Nugent-Hopkins, Hall és Yakupov személyében kifejezetten pengés, minőségi játékosok voltak megtalálhatóak a keretben és hozzájuk érkezett idén a már említett McDavid, Korpikovski és Letestu. Pofás a keret, egyedül Eberle másfél hónapos sérülése borzolja a kedélyeket jelenleg. A rájátszás távolinak tűnik még mindig, mindenesetre idén a sok ígérgetéssel ellentétben tényleg elindult egy folyamat Edmontonban. McLellan személye garancia a minőségi, korongtartáson alapuló támadóhokira. Kíváncsian várom tehát, hogy idén mire lesznek képesek. Egy nálam biztos, idén nem fognak kiemelkedően alárendelt szerepet játszani.

Buffalo Sabres

Buffalóban is épül a csapat, a Pittsburgh egykori mestere Dan Blysma karizmatikus személyisége miatt teljesen jogosan bizakodik minden Buffalo-szimpatizáns. Kapusposzton évek óta stabilak voltak, idén Robin Lehner fogja megkapni az első számú feladatokat, aki az Ottawát hagyta ott. Helyettese Chad Johnson lesz, nem igazán minőségi csere, de ez van. Próbálták foltozni nyáron a védelmet, de nekem továbbra sem tetszik amit látok. Érkezett ugyan Donovan az Islandersből, Franson Nashvilleből, Colaicovo pedig Philadelphiából, azonban ők sem éppen az elitet képviselik. Támadósor ígéretesen fejlődött azonban, hiszen hozzájuk került a McDavid árnyékában második választott Jack Eichel, aki egyrészt semmivel sem tűnik gyengébb játékosnak mint Connor, másrészt pedig nem véletlen mutatkozott be fiatal létére az USA felnőttválogatottjában. Tavaly érkezett ugyan Evander Kane, de sérülése miatt mondhatni most kezdi a buffalói pályafutását. Nagy vétel volt továbbá a coloradói center, O’Reilly leigazolása is de hasznos kiegészítőember lehet a tapasztalt Legwand is. Összességében a védelem az amit valahogy meg kell szépíteni, nem lesz könnyű dolga Blysmának ezzel kapcsolatban. Azonban úgy érzem előre tudnak lépni a tavalyi évhez képest és izgalmas lesz nézni Eichel játékát is, hogy mire lesz képes az első NHL-es szezonjában.

Henrik_L tippjeire IDE kattitnva tudsz feliratkozni!

Calgary Flames

A Calgary tavaly óriásit lépett előre, ez nagyrészt Bob Hartley edzőnek köszönhető aki be is zsebelte az év edzőjének járó díjat. Rengeteg a fiatal tehetség a csapatban, ha sikerül tehát egyben tartani a keretet, akkor érdemes lesz vigyázni rájuk az elkövetkezendő években. Kapusposzton három(!) minőségi választás van. Ramo, Hiller és Ortio. Utóbbi egyelőre csak elvétve játszik a nagycsapatban, azonban ha nem fogja megkapni a lehetőséget idén, akkor biztosan le fogja igazolni egy másik NHL-es csapat, hiszen amikor a finnek legnagyobb kapusígéretéről beszélünk. Ramo és Hiller is kiváló választás lehet a Flamesnek, kellemes problémái vannak tehát Hartley-nak ezen a poszton. A védelem az, amin lehetne javítani, érezte ezt a csapat is éppen ezért leigazolták a méltán híres bostoni védelem egyik alappillérét, Dougi Hamiltont. Komoly igazolás volt, még tovább erősödik ezzel a Flames offenzív felfogású védelme, hiszen TJ Brodie, Wideman és Russel is ponterős védő és mellette még a védekezésben is alaposan kiveszik a részüket. A támadóegységet is sikerült tovább bővíteni, Michael Frolik leigazolása okos lépés volt, szívós támadóról van szó, aki emberhátrányban is fontos láncszem lehet a csapatban, mellette pedig még ponterős is. Tavaly bombaformában játszott a Bennett & Gaudreau & Monahan trió és akkor még mindig bűn lenne nem kiemelni a sokadik virágzását élő Jiri Hudler teljesítményét. Vízválasztó év lesz ez a Flames számára, hiszen egy esetleges rossz szezon esetén nyilvánvalóvá fog válni, hogy csak tiszavirág életű volt a váratlan fellángolás részükről, azonban én bízom bennük, Bob mester jelenléte sokat fog számítani idén is.

Columbus Blue Jackets

Columbus nagyon peches csapat, hiszen évről évre nagyon erős a keret, azonban rendre kidől szó szerint a fél csapat sérülések miatt és még így is jó teljesítményt nyújtanak. Mi lenne, ha végre egyszer összejönne a lépés?! A válasz egyértelmű: Egy bombaerős csapat, akik elég sokáig eljuthatnának a rájátszásban is. A kapuban Bobrovsky kiváló kapus, egyetlen problémája van, sérülékeny. Cseréje McElhinney sem tett eddig rossz benyomást rám, de mégis csak Boby lenne az igazi. A védelem korrekt, Prout, Murray, Johnson, Savard és Tyutin sem él rivaldafényben, pedig a tudásuk és teljesítményük alapján a legjobbak között van a helyük. Támadósor parádés, Dubinsky, Foligno, Hartnell, Jenner, Johansen gyakorlatilag bárhova beférne és érkezett ráadásul a nyár egyik legnagyobb volumenű transzferének keretein belül, a friss Stanley-győztes Brandon Saad. Aki még mindig szemtelenül fiatal, de már most klasszissá érett. Cserébe a szívós orosz center, Anisimov és a fiatal tehetség Dano távozott. Ez egy olyan üzlet lehet amivel mindkét csapat elégedett lehet. Összességében, ha végre valahára elkerülik a sérülések a Columbust, akkor egyrészt nem lesz gondjuk a rájátszás elérésével, másrészt okozhatnak komoly meglepetéseket a szezonban. Nálam határozottan ők képviselik a klasszikus sötét lovat idén.

Anaheim Ducks

Fizikálisan a legerősebb csapatról van szó a ligában, ezt maguk az ellenfelei nyilatkozzák le rendre. Rengeteget dolgoznak a pályán, kőkemények és mégis technikásak. Tavaly épphogy lemaradtak a döntőről, idén viszont minden adott ahhoz, hogy bejussanak. Kapuban Freddy Andersen fog kezdeni, akinek a cseréje a tapasztalt Khudobin lesz és még nem is beszéltem az USA utánpótlásának legtehetségesebb kapusáról, Gibsonról, akit továbbra sem értek hogy miért jegelnek az AHL-ben… Védelem bivalyerős, itt három kiemelkedő sorral rendelkeznek. Bieksa az új igazolás, a Despres, Fowler, Lindholm, Vatanen és Stoner által fémjelzett védelem az egyik, ha nem a legjobb jelenleg a ligában. Támadósorukban sincs kivetnivaló, a Getzlaf&Perry duó az egyik legfélelmetesebb támadóegység a ligában, amellett hogy technikásak fizikálisan is pokolian erősek, ami azért ritka párosítás. Érkezett idén Hagelin Rangersből, Santorelli a Nashville-ből, Steward a Wildból és Horcoff a Dallasból, akik új színt hozhatnak a csapatba. Talán nem rendelkeznek akkora névvel, azonban Rakell, Maroon és Silfverberg neve is nagyon jól cseng. Nyugodtan kijelenthető hogy az idei Stanley egyik fő várományosairól beszélek jelenleg, s bár ahogy mondtam, korai még az esélylatolgatásnak, idén vitathatatlanul tovább erősödtek.

hatharom.com: Mint az fent látható, remek statisztikáid vannak a jégkorongból, melyeket főleg az NHL-lel és a MOL Ligával értél el. Mire számíthatunk tőled a kezdődő szezonban, hogyan, mikor, mire fogsz tippelni?

Henrik_L: MOL Ligánál meg van kötve a kezem hiszen rendre akkor tudok foglalkozni a mérkőzésekkel amikor kirakják a szorzókat. Azt hinné az ember hogy ez időben megtörténik, de nem igaz, sajnos teljesen rapszodikus az hogy mikor adnak rá szorzókat. Előfordul hogy kihagynak egy-egy mérkőzést, az is hogy pár órával a meccs előtt kerül fel és megesett már az is hogy kora reggel ki volt téve minden. Ezeknek azért van jelentősége mert sok esetben az első szorzók borzalmasan rosszul vannak kitéve és ha időben veszem észre ezeket, akkor hatalmas ajándékokat tudok fogni nagy szorzókkal. Hűséges követőimnek erre már rengetegszer felhívtam a figyelmüket, remélem a jövőben még többen rájönnek hogy sok pénz van ebben a ligában. Ami az NHL-t illeti már teljesen más kávéház. Itt az infókat a bukik is tudják és rendre időben reagálnak mindenre. Itt inkább az jelenti a kihívást, hogy néha kénytelen vagyok a végletekig kivárni egy-egy tippel mert az úgynevezett "game time decisionök" miatt rendre egy órával a meccs előtt derül ki egy játékos egészségügyi állapota - amin múlhat az egész tipp. Éppen ezért azokat akik követni akarnak a jégkorongban arra kérnék, hogy rendre maradjanak fent a késő esti órákig, ígérem meg fogom hálálni a jó infókkal és a nyertes tippekkel.

Akinek kérdése van a várható esélyekről, erőviszonyokról, csapatokról, kommentben nyugodtan tegye meg, tippmesterünk minden kérdésre válaszol.

Melyik csapat nyeri a 2015/16-os szezont?
   
Chicago Blackhawks 9.00
Anaheim Ducks 10.25
Tampa Bay Lightning 10.75
New York Rangers 11.00
St. Louis Blues 12.50
Montreal Canadiens 12.75
Pittsburgh Penguins 13.25
Minnesota Twins 14.75
Los Angeles Kings 16.75
New York Islanders 19.50
Washington capitals 19.75
Nashville Predators 19.75