Kerékpár

Bátraké a szerencse!

Tizenkétszeres pénzt hozhat a konyhára, ha Michael Matthews nyeri a richmondi kerékpár-világbajnokság mezőnyversenyét.

Világbajnokság - férfi mezőnyverseny
Hatharom-tipp: Michael Matthews nyer
TippmixPro @ 12.00

Ricmondban egy igen érdekes útvonalat jelöltek ki a szervezők. A 16,2 kilométeres táv harmadik harmadában három kisebb kaptató is lesz, ebből az egyik ráadásul kockaköves. Az utolsó néhány száz méter már csak enyhén emelkedik. Ebből a körből tesznek majd meg tizenhatot, vagyis összesen közel 260 km lesz a táv. 

Ez a pálya 20-25 versenyzőnek is fekszik a mezőnyből, így nagy bátorság a győztesre tippelni, ellenben megéri, hiszen az első számú favoritnak tartott Alexander Kristoff sikere is több, mint hétszeres pénzt fizet. Aki tehát jól spekulál és a szerencse is mellé áll az komoly summát vághat zsebre.

A mi jelöltünk az a Michael Matthews, aki az esélyesek közül talán a legfrissebben érkezett a világbajnokságra. A 25 éves ausztrál kerekes pazarul kezdte a szezont, hiszen két tavaszi klasszikuson, a Milano-San Remón és az Amstelen is dobogóra állhatott, illetve szakaszt nyert a Giro d'Italián. Részt vett a Tour de France-on is, de a verseny elején elszenvedett bukás miatt ott nem tudott maradandót alkotni. Ezt követően egy bő egy hónapos pihenőt tartott és szeptemberben Kanadában állt újra rajthoz. Jól ment neki az albertai körön és az egynapos versenyeken is. Ezek után az egyik nagy esélyessé lépett elő, hiszen számára abszolút kedvező ez a befutó. Jól bírja a meredek emelkedőket, a végén pedig neki van az egyik legkomolyabb sebessége. A kérdés, hogy a kockakövön mire lesz képes, az ugyanis nem az ő terepe. Amiben bízhat, hogy elég erős a csapata.

Matthews-hoz hasonlóan Kristoffnak, Peter Sagannak és John Degenkolbnak sem érdeke, hogy az utolsó kaptató előtt támadjon. Nekik jó az, ha sprintben dől el az arany sorsa. Ha ez a forgatókönyv érvényesül, akkor az ausztrálnak ők lesznek a legnagyobb kihívói. Sagan és Degenkolb teljesen más felkészülést választott, hiszen ők elindultak a Vueltán. Kristoff lehet érdekes, aki a Tour óta inkább csak az egynapos versenyeket erőltette. Ő is elindult Québecben, ahol egy emelkedős befutó végén Matthews mögött lett harmadik.

Benne van a pakliban, hogy a tavalyi világbajnoksághoz hasonlóan egy jó ütemű szökés ér haza. Legalább 20 olyan versenyző van, aki így nyerhet, rájuk nem is érdemes kitérni, hiszen Matthews nem tartozik közéjük. A csapata azonban elég erős ahhoz, hogy jó pozícióba hozzák, várhatóan a norvégok és a németek is sokat dolgoznak majd, Kristoff és Degenkolb miatt. E három nemzet, ha összefog, akkor kontrollálhatják a versenyt, bár nem lesz egyszerű dolguk, óriási tűzijátékra lehet számítani az utolsó két körben.