Taktikai Zóna

Kockázat nélkül nincs rizikó - beharangozó, Magyarország-Románia

  • gradessaint

A győzelem érdekében komoly kockázatokat kellene vállalni a kivárásra játszó románok ellen. Vajon megéri?

Egy kérdés körül forog a péntek esti magyar-román - természetéből fakadóan sorsdöntő - EB-selejtező: megéri-e kockáztatni a győzelemért, vagy sem? Mert, hogy kockáztatni kell, az nem is kérdés.

Dárdai Pál legnagyobb erénye kikezdhetetlen hitelessége volt. Ha ő azt mondta, sőt, kérte a szurkolóktól, hogy tartsanak ki a nyolcvan-nyolcvanötödik percig türelemmel, mert lehet, hogy csak akkor lehet majd leszüretelni patikamérlegen kiszámolt rohamaink gyümölcseit, akkor ők kitartottak, és nem szólt már a negyvenedik percben az ébresztő. Ehhez persze kellett, hogy a kapitány világosan és egyértelműen fogalmazzon a meccsek előtt, a szurkoló pedig észrevegye, jé, most tényleg az zajlik a pályán, amit a kapitány előre elmondott. A hozzáértés hitelességet szült, a hitelesség pedig megértést és türelmet.

Ne legyen kétségünk, ugyanennek a türelemnek és megértésnek a töredéke sem vándorolt át Bernd Storck felé. Nem feltétlenül a szövetségre és a játékosokra gondolok - bár meglepne, ha nem lenne bennük szemernyi kétség sem -, hanem elsősorban a szurkolókra, akik ugyanazt a defenzív türelemjátékot, ami Dárdai alatt az eredményeknek köszönhetően szép csendesen elfogadott szükségszerűséggé nemesedett a szemükben, vélhetően jóval nagyobb kétkedéssel fogadnák egy külföldi edzőtől.

Holott továbbra is szükségszerű.

Első felvezető posztomban már merengtem kicsit a dolgok állásáról. Akkor is arra jutottam, és most sem látom másként, hogy a magyar válogatott képességeinél és játékosai alapvető stílusától, valamint erényeitől fogva képtelen dominálni. A védelmünk lassú, a szélső védőink támadásban hellyel-közzel használhatatlanok, nemzetközi szinten is bizonyított box-to-box középpályásunk pedig nincs is a keretben. Ezzel szemben pozíciós játékban például egyáltalán nem vagyunk rosszak, Juhász, Vanczák és Kádár is kellően erős fizikálisan, meg tudják vívni a párharcokat, és jó százalékban nyerik a fejpárbajokat is.

A fentiekből következő mélyen meghúzott védelmi vonal egyszersmind azt is jelenti, hogy a középpályásaink sem helyezkedhetnek magasan. Mivel a szélső védőink a labdakihozatalokban sem túl erősek, Tőzsér, mint a keret egyetlen mélységi irányítója nagyjából pótolhatatlan és kihagyhatatlan eleme a csapatnak. Valószínűleg végig nagyon mélyen fog visszalépni labdákért, ami egyszersmind azt is jelenti, hogy Elek sem kalandozhat túlságosan messzire előre.

Ezen a ponton válhatnak érdekessé a személyi kérdések. Ha Kádár lesz a balhátvédünk, az azt jelentheti, hogy a jobboldalon szerepet kapó Fiola bátrabban futhat föl, mert ha fent is ragad, három középhátvéd (Juhász, Vanczák, Kádár) marad mögötte biztosítani. Ha Leandro kezd a védelem baloldalán, azt kell majd figyelni, ki lesz a párja a túloldalon: amennyiben Vanczák, úgy az egyenlet előjele megfordul, a baloldalon segítjük majd a támadásokat, miközben jobboldali converted backünk biztosít a túloldalon. Ha Fiola és Leandro kezd a védelem két oldalán, az valószínűleg a korábbiaknál agresszívebb, és így nyitottabb játékot eredményezhet majd.

A másik kulcskérdés Gera pótlása. Arra a komplex - védekezésben és támadásban egyaránt hasznos - szerepre, amit ő hozott az eddigi selejtezőkön, a keretből egyedül Elek képes legalább részben, így valószínűleg ő lesz Tőzsér párja a középpályán. Nagy kérdőjel, ki játszik majd előttük: ha Kalmár, az azt jelenti, hogy Nikolics kap maga mögé egy irányítót, vagyis szintekkel hasznosabbá válik a játéka. Ha Stieber, az viszont annak lesz egyértelmű jele, hogy inkább kontrázni akarunk majd, és nem annyira dominálni - ami egyből felveti Nikolics hasznosságának kérdését is.

[1667504] 2015-09-04 20:45:00 Magyarország - Romániax;

A románok várhatóan nem siettetik majd a dolgokat - szemben az odavágóval -, így akár mi is irányíthatjuk majd a játék menetét. Ez várhatóan egyébként Iordanescunak sem lenne ellenére, mivel pontosan tudja, nagyon kevés olyan játékos van a magyar csapatban, aki képes egyénileg megbontani egy felállt védelmet. Létfontosságú lesz viszont, hogy ne hagyjunk területeket a védelmünk mögött, mert sebességben hatalmas különbségek vannak a román támadósor és a mi védelmünk között, értelemszerűen előbbiek javára.

Mindent egybevetve én egy nagyon óvatos, tapogatózó ikszet várok, 0-0, vagy maximum 1-1. Ti elégedettek lennétek a döntetlennel?

[1667504] 2015-09-04 20:45:00 Magyarország - Romániax;

 A 20:45-kor kezdődő találkozóról élő szöveges tudósításban számolunk be a hatharom.com-on!