Magyar foci

Tényleg Böde vezeti az Aranycipő-versenyt?

  • gradessaint

Röviden: nem. Hosszabban: tényleg kezd kicsit túlzásba átmenni a a szokásos magyar-román előtti hisztéria.

Nincs még egy hete, hogy viszonylag hosszú, és személyes hangvételű cikkben értekeztem a magyar sportnyilvánosságot uraló Böde-Szalai vitáról. Azóta történt egy, s más, ezek közül a legfontosabb, hogy a magyar bajnokság - hovatovább pontvadászat - góllövőlistáját vezető Böde Dániel nem került be a magyar válogatott szűkített keretébe. Vagyis biztosan nem játszik majd a románok és az északírek elleni, szokásos módon sorsdöntőnek tűnő Eb-selejtezőkön.

Hogy ez jó döntés, vagy sem, nem kommentálnám. Okoskodhatnék bármit, a vége úgy is az lesz, hogy a meccs(ek) után ítél a nép: ha nyerünk, vagy legalább egy döntetlent elcsípünk, akkor senki nem hiányzik majd az ünneplő csapatból, ha viszont érvényesül a papírforma és kikapunk, akkor hirtelen a kimaradókból lesznek a legjobb játékosok. Nincs ebben semmi meglepő, így működik a foci.

Mármint a világ jobb helyein, mert nálunk persze nem ez történik. Az általam nagy ritkán, de mégiscsak olvasott magyar internetes sportsajtó úgy 90%-a Böde kihagyásán értetlenkedik, de ami ennél is több/jobb, hogy egészen vad elméleteket, sőt statisztikákat gyártanak az igazuk alátámasztására. Itt van mindjárt a legvadabb:

Böde Dániel vezeti az európai Aranycipőért folyó versenyt!

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy állítólag a goal.com legendásan objektív és megbízható szerkesztőségét illeti dicséret a találatért, de akkor is, valamit tegyünk rendbe. A hír, és a hozzá tartozó hír sem valódi, Böde nem vezet semmilyen nemzetközi versenyt, pláne nem azt, ami az európai Aranycipőért folyik (ha folyik egyáltalán).

A portál azt írja, Bödének tizenkét pontja van jelenleg a versenyben. Ez csak úgy jöhet ki, ha a magyar csatár eddigi nyolc NB I-es gólját megszorozzuk másféllel, ami ebben az esetben a bajnokság erősségének szorzója lenne. Egy baj van csak: az általam talált szabályok mindegyike azt mondja ki, hogy az UEFA-koefficiens rangsorának 6-21. helyezett bajnokságai kapnak másfeles szorzót, mindenki más sima, egyes tényezővel szerepel a ranglistában.

A magyar NB I jelenleg nincs az első harmincban (!) ezen a listán.

Ebből számomra az következik, hogy a valóságban Bödének nyolc pontja van, ami értelemszerűen nem elég ahhoz, hogy labdába rúgjon egy ilyen összevetésben. Nem mintha egyébként számítana a kérdés megítélésében, ha teszem azt, a szabályok ennél is bugyutábbak lennének, és Böde tényleg az első helyen álna - ne legyen kétségünk - átmenetileg.

Volt idő, amikor európai Aranycipőt egész könnyedén lehetett nyerni, mert a bajnokságok mindegyike ugyanabba a kalapba esett: magyarán, senkit nem érdekelt, hogy a Bundesligában, vagy a ciprusi bajnokságban lőtted a mesternégyest, csak a gólok száma számított. Ilyen módon nyerhette meg a versenyt például a ciprusi Szotirisz Kajafasz 1976-ban, de a bolgár Georgij Szlavkov (1981), és a török Tanju Colak (1988) győzelme is igen komoly meglepetés volt annak idején.

Amikor az 1990-es évek közepén előbb a walesi Porthmadogban játszó David Taylor, aztán az örmény Homenetmen játékosa, Arszen Avetiszjan nyerte meg a címet, majd ezt megfejelve 1996-ban a grúz Margveti csatárát, Zviad Endeladzét koronázták a földrész legjobb gólvágójává, mindenkinek leesett, hogy valami nem stimmel a rendszerrel. A közröhejt megunva végül az UEFA úgy döntött, hogy súlyozni fogja az egyes bajnokságokat: előbb csak a legjobb tíz pontvadászat kapott egy kettes szorzót a neve mellé, majd 2002-ben ezt a szisztémát is átalakították, hogy csak az öt ún. topliga (angol, francia, olasz, spanyol, német) góljai érjenek kettőt a végelszámolásnál.

Egy szó, mint száz, Böde Dániel nem vezet semmilyen listát, de ha véletlenül vezetné is (mondjuk a magyar bajnokság nem megfelelő értékelésénél fogva), az akkor sem jelente az égvilágon semmit a románok elleni meccsre vonatkozóan. Ott ugyanis várhatóan olyan védőkről kellene - pontosabban kellett volna - lefordulnia, mint Razvan Rat (Rayo Vallecano), vagy épp Vlad Chiriches (SSC Napoli).