Vélemény

Értékelni az értékelhetetlent...

  • hatharom.com

Augusztus végére mind a négy csapatunk kiesett a nemzetközi kupákból. A mérleg egész egyszerűen nevetséges.

Hajdú B. István a Videoton-Lech Poznan mérkőzésének utolsó perceiben rávilágított egy több, mint sokkoló tényre - a Bajnokok Ligája- és az Európa Liga-főtábla 80 csapatának 2000 játékosából összen négy magyar futballistát találunk: Holman Dávidot, Lovrencsics Gergőt, Kádár Tamást és Nemanja Nikolicsot. Emellett a magyar kupacsapatok idei mérlege: 4 győzelem, 4 döntetlen, 10 vereség. A Bajnokok Ligája főtábláján pedig találunk fehérorosz, svéd, kazah, horvát csapatot, de az Európa Liga legjobb 48 gárdája közé is befért egy fehérorosz, két azerbajdzsáni, egy albán gárda. De a fejlődés megkérdőjelezhetetlen, a magyar futball dübörög és hasonlók.

Szubjektív pontozásunk során a sorsolás nehézségének függvényében elért eredményeket értékeltük 5-ös skálán. No, nem mintha bárki veszélyeztette volna akár csak a közepes osztályzatot.

Videoton - 1 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség

Igen meggyőző fölénnyel nyerte a bajnokságot tavaly a Videoton, habár Joan Carillo elküldése és Nikolics Nemanja távozása után lehetett sejteni, problémák lesznek Sóstón. Azt azonban senki sem gondolta volna, hogy ekkorák. Már az idény végén, a Ferencváros elleni vereségek alkalmával is szóltak a vészharangok, amikre az erősítőt a Szuperkupa-vereség után kapcsolták rá a szurkolók. A The New Saints elleni idegenbeli siker után mindenki biztos volt, legalább a BL-ben meglesz a továbbjutás, ám a 120 perces visszavágót követően már tudtuk, ebből idén nem lesz csoportkör.

Itthon egymást kergetik, Európában viszont mindenki csak integet nekünk...

Unalomig csépeltük már a fehérorosz BATE Boriszovval kapcsolatban, hogy ez a csapat semmi extra, iparos, hajtós, technikailag képzetlen középcsapat, amely valahogy mégis mindig odaér a legjobbak közé. De valahogy az a fránya labda mindig nekik pattant jól, nekünk rosszul. A BATE ellen kiesést követően következett a Lech Poznan, amely habár Pető Tamás szerint nem jobb csapat, mint a Vidi, a különbség fájdalmasan nagy volt...

Mindent egybevéve a Videoton szereplése nem csak az eredmények alapján egy óriási nagy blama. A TNS elleni hazai vereség súlyos UEFA-pontokba került, míg az azt követő egyetlen szerencsés döntetlen szintén sovány eredmény. Ha legalább a walesieket sikerült volna hazai pályán megverni, mondhatnánk annyit, hogy ez a realitás, a Vidi hozta a papírformát. Így azonban ez hatalmas égés.

Osztályzat: Elégtelen

Ferencváros - 1 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség

Nem lenne fair a Fradin elverni a magyar futball minden kínját-baját, de jól jellemzi helyünket Európában a zöld-fehérek teljesítménye. Itthon végigverik a mezőnyt, kis túlzással ha akarnának, 90 ponttal nyerhetnék a bajnokságot, Európába kiérve pedig egy gyenge bosnyák csapat oda-vissza megveri őket.

Talán a Zeljeznicar elleni kettős vereség volt a legelkeserítőbb a nyáron

A Go Ahead Eagles elleni döntetlen-győzelem kombináció még a vállalható kategóriába tartozik, habár egy holland másodosztályú csapat ellen illett volna több pontot gyűjtenie a legjobb magyar csapatnak, a Zeljeznicar azonban ismételten beárazta a magyar futballt. És nem csak az eredmény, a játék is borzalmas volt, úgy iskolázta le 180 percen keresztül a bosnyák együttes a Fradit, hogy Thomas Doll sem értette, hirtelen mi történt csapatával. Reméljük, jövőre a Bajnokok Ligájában ennél többre lesz képes a IX. kerületi gárda.

Osztályzat: Elégtelen

MTK - 1 döntetlen, 1 vereség

Nem kell túlragozni az MTK szereplését, őket legalább egy olyan csapat állította meg, amely utána egy négyessel ütötte ki a Sampdoriát Olaszországban. Tulajdonképpen a kék-fehéreknek lett is volna esélye a továbbjutásra, az első mérkőzés első félidejében uralták a játékot, igaz, a visszavágó már fájdalmasan egyoldalú volt. László Csaba együttese kizárólag azért úszta meg a bukást, mert képesek voltak összehozni egy 0-0-t egy náluk jobb csapat ellen.

Osztályzat: Elégséges

Debrecen - 2 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség

A legjobb (pardon, legkevésbé szánalmas) teljesítményt a Debrecen nyújtotta, amely a magyar csapatok által elért négy győzelemből kettőt jegyez. De semmi ok a pezsgőbontásra a Cívisvárosban, szégyenteljes eredményből itt is akadt.

45 perc remény, 135 perc realitás

A Sutjeska hazai legyőzését követően következett egy kissé gyanús visszavágó, majd a Skonto Riga ellen egy gálamérkőzés hazai pályán. A Loki által rúgott 9 gól jelentette az idei kupaszezon messze legszebb teljesítményét, azonban a Rosenborg ellen már ismét visszaestünk a realitás talajára. 45 percig elhihettük, hogy van keresnivalónk a legjobb norvég csapat ellen, de látva a Rosenborg Steaua Bukarest elleni eredményét, tulajdonképpen a 3-6-os összesítés még tisztesnek is nevezhető.

Osztályzat: Elégséges

Ez volt tehát az idei kupaszezon a magyar klubcsapatok számára. 2015-re elérkeztünk oda, hogy a magyar klubfutballt leelőzte liechtensteini, hogy az azeri és kazah gárdáktól is előbb rettennek meg Európa nagyjai, mint a magyar bajnoktól, és hogy játékosaink olyan ritkák a főtáblán, mint a fehér holló. És, érdekel ez bárkit? Fog változni bármi egy újabb elfogadhatatlan szezon után? A világon semmi... De majd jövőre! Mindig jövőre!