Angol foci

Mire kell a City-nek De Bruyne?

  • gradessaint

Silva elfoglalja a helyét, de így is erősítés lehet a belga. Mondjuk Navas helyén.

A szezon kezdete előtt sokan lesajnálták a Manchester City-t, de négy forduló elég volt hozzá, hogy a bukik kedvencévé váljanak. Most épp ott tartunk, hogy a közvélekedés szerint ők a legesélyesebbek a Premier League megnyerésére.

Ennek persze sok jelentősége nincs, de tény, egész impresszíven kezdték a szezont. Négy meccs, mégy győzelem, a legtöbb rúgott és a legkevesebb kapott gól, miközben csak úgy mellékesen a címvédő Chelsea-t is sikerült elgázolniuk 3-0-ra. A csapat elöl és hátul is kompakt, a taktika működik, a tavaly még máglyára kívánt Pellegrini mester pedig rövid úton a legendák közé látszik nemesedni.

Mindezt úgy, hogy az átigazolási szezonban sokáig egyáltalán nem rángatta az istrángot a csapat: két komolyabb nevet vettek, a középpályás Fabian Delphért 8, a támadó Raheem Sterlingért 49 millió fontot szurkoltak le klubjaiknak. Utóbbi igazolás különösen nagy port kavart, sokan túlárazottnak tartották a jelenlegi legnagyobb angol tehetséget, de a szezon eddig azt igazolja, hogy nagyon is jó húzás volt őt a City-be vinni.

Azzal ugyanis, hogy Sterling megérkezett, a City legjobbja David Silva elfoglalhatta helyét legjobb posztján, a csatár mögötti irányító helyén. Ahogy Michael Cox, az ismert szakíró fogalmaz a helyzetről írott posztjában, Sterling beszákolásával az újkori (értsd: a feltőkésítést követő) City először játszhat végre két valódi szélsővel a kezdőcsapatban.

Ez mindenképp új helyzetet eredményez. Egyrészt jóval kevésbé kiszámíthatóvá teszi a támadójátékot, másrészt széthúzza az ellenfél védekezésének arcvonalát, ami megnyitja a teret a zseniális tehetségű Silva irányítómunkája előtt. A Chelsea elleni meccs például javarészt ezen dőlt el, elemeztük is, amikor itt volt az ideje.

Ehhez képest nem nagyon látni, miért kellene a City-nek bankot robbantania a nyáron. Mégis ezt tették, mert a napokban - csekély 57 millió font ellenében! - aláírt hozzájuk a Wolfsburg ásza, Kevin De Bruyne. Aki egyébként pont azon a bizonyos tízes poszton (az egy szem csatár mögött) érzi magát a legjobban, ahol David Silva kivirágzott az elmúlt hetekben.

Oké, de akkor miért vették meg?

Kettőt, és könnyebbet, légyszi. Valószínűleg azért, mert úgy érezték, a keretre még ráfér az erősítés, és ezzel nem is tévedtek nagyot, mert a City egyrészt nem kapott könnyű csoportot a BL-ben, másrészt eddig az európai sikerek igencsak messzire elkerülték. Ehhez pluszban De Bruyne korosztályának egyik legkomolyabb tehetsége is, szekérderéknyi assziszt és gól van mögötte a Bundesligában, ha van lehetőség lecsapni rá (no, meg pénz a feneketlen klubkasszában), akkor azt nem szabad elszalasztani.

Ja, és a City-nek van egy hiányposztja is. A jobbszélen jelenleg az a Jesus Navas játszik, aki ugyan lelkes és gyors vonalszélső, de semmiféleképp nem az a formátumú klasszis, mint aki De Bruyne-ből lehet. A belgát ráadásul ki lehet tolni a vonal mellé, ahol ugyan nem olyan kiváló, mint középen, de a beadásai például így is élményszámba mennek.

Egy szó, mint száz, közel sem biztos, hogy butaság volt most beszákolni a belgát. Egyértelmű upgrade, még úgy is, hogy nem feltétlenül a legjobb posztján fog játszani. De játszani fog, ez szinte biztos, ráadásul plusz variációs lehetőségeket is ad majd Pellegrini kezébe.

Hogy aztán szimpatikus-e? Nyilván nem, de erről kicsit hosszabban és bővebben majd holnap, ha lezárult az átigazolási időszak.