US Open

Djokovics, Federer vagy Murray?

Hétfőtől New Yorkra figyel a világ, Flushing Meadowsban ugyanis kezdetét veszi a szezon utolsó Grand Slam-viadala, az amerikai nyílt teniszbajnokság. Ahogyan azt már megszokhattátok, a nagy tornák előtt mindig kivesézzük az esélyeket, most sem lesz ez másképp, sőt, ezúttal a bajnokot is megjósoljuk. Elsőként a férfiak küzdelmét vesszük górcső alá, ahol az elmúlt évek egyik legizgalmasabb, legkiélezettebb csatájára számíthatunk.

Első negyed

A világelső Novak Djokovics a wimbledoni tornához hasonlóan ezúttal sem kapott vészesen nehéz sorsolást, és igaz ez még úgyis, hogy az ő negyedébe került a 14-szeres Grand Slam-bajnok Rafael Nadal. A spanyol klasszis viszont pályafutása leggyengébb szezonját futja és az elmúlt hetekben sem úgy tűnt, hogy megtalálta volna a helyes ösvényt. Még a sorsolással sem volt szerencséje, hiszen a jövő egyik legnagyobb ígéretével, Borna Coriccsal kezd, akitől tavaly Bázelben kétszettes vereséget szenvedett. Ha a horvát tehetségen átrágja magát, akkor a Djokovicsig vezető úton jó eséllyel még a 10. kiemelt Milos Raonicot is le kell gyűrnie. Ez még úgysem ígérkezik könnyű feladatnak, hogy a kanadai is csúnyán elveszítette a fonalat. A világelsőnek a legnagyobb fejtörést a 14. kiemelt David Goffin okozhatja, akivel Cincinnatiben egy kiélezett meccset vívott. Persze a torna szenzációja lenne, ha "Nole" kiesne a belga ellen. Djokovicsnál mindig kiemeljük a kiegyensúlyozottságot, a US Openen például 2007 óta az elődöntőnél lejjebb egyszer sem adta. A felkészülése most is remek volt, hiszen Montrealban és Cincinnatiben is döntőzött, igaz, mindkét finálét elveszítette és voltak kifejezetten nehéz meccsei, de még így is csak egy csúcsteniszt játszó Andy Murray és Roger Federer tudta megverni. Nem sok esélyt látunk arra, hogy ebből a negyedből ne ő jusson be a legjobb négy közé. Hatharom-tipp: Djokovics nyeri a negyedet.

Kiemelt mérkőzés - Ki jut tovább?
Borna Coric Rafael Nadal (8)
TippmixPro @ 4.30 TippmixPro @ 1.14

Második negyed

A felső ág másik negyede az összes közül a legkiegyensúlyozottabb. Itt találjuk a tavalyi döntő két résztvevőjét, a japán Kei Nisikorit és a horvát Marin Cilicet. Ők a negyeddöntőben találkozhatnak, bár a legtöbb szakíró úgy véli nem fog megismétlődni a meccsük. Elsősorban a címvédő Cilic miatt, aki vállsérülése miatt nem tud azon a szinten teljesíteni, mint egy éve itt New Yorkban. A sorsolása sem túl baráti, hiszen viszonylag korán összefuthat Grigor Dimitrovval, aki szintén nem örvend a legjobb formának, ám Cincinnatiben már valamiféle életjelet mutatott. Nisikorinak a két franciától, Jo-Wilfried Tsongától és Gael Monfilstól lehet tartani valója, igaz, nem jöttek számukra az eredmények az utóbbi időben, de tipikusan azok a játékosok, akik képesek megrázni magukat. A topkiemeltek közül még David Ferrert illik megemlíteni, bár valószínűleg ő sok vizet nem fog zavarni, ugyanis egy hosszabb kihagyás után tér vissza. Nisikorinak áll ez a negyed, ugyanakkor nem lehet tudni, hogy milyen állapotban van a csípője, ami miatt a cincinnati Masterst kihagyta. A negyedik kiemelt japán egyébként fantasztikusan kezdte a US Open-sorozatot, hiszen Washingtonban tornát nyert, majd Montrealban is szépen menetelt, többek között Nadalt is "lemészárolta". Legalább ennyire jó formában kell majd ütögetnie most is, ha elődöntőbe akar jutni. Már a nyitókörben nehéz dolga lesz a francia Benoit Paire ellen. Érdemes lesz még odafigyelni a 27. kiemelt Jeremy Chardyra is, akinek voltak idén nagy menetelései és most is megoldható feladatok előtt áll. Hatharom-tipp: Dimitrov nyeri a negyedet.

Kiemelt mérkőzés - Ki jut tovább?
Kei Nisikori (4) Benoit Paire
TippmixPro @ 1.06 TippmixPro @ 6.00

Harmadik negyed

Talán az alsó ág felső dekádja tartogatja a legnagyobb izgalmat, annak ellenére, hogy kétesélyesnek tűnik a küzdelem. A 2011-es győztes Andy Murray és a regnáló Roland Garros-bajnok Stan Wawrinka kiemelkedik ebből a negyedből. A brit elképesztően meggyőzően játszott a felvezető tornákon és várhatóan New Yorkban sem fog lassítani. A sorsolással nem volt szerencséje, hiszen a papíron legkeményebb nem kiemeltet, Nick Kyrgiost kapta. Az ausztrál az utóbbi időben inkább a balhéival hívta fel magára a figyelmet, mint sem a játékával, de ettől függetlenül egy borzasztó kellemetlen ellenfél, aki nem ijed meg a nagy nevektől sem. Nem gondoljuk, hogy most készen áll fejben arra, hogy legyőzze Murrayt, de nem lesz ez egy sétagalopp a szigetországinak. Utána viszont kényelmesen menetelhet a negyeddöntőig. Wawrinka esetében inkább az a kérdés, hogy melyik arcát mutatja majd? Ha jó formában lesz, akkor gond nélkül veheti az első négy kört, ha viszont nem találja a játékát, akkor bárki ellen kieshet. Utóbbi esetben ez egyben azt is jelentené, hogy akár egy kisebb név is eljuthatna a legjobb nyolcig, például a luxembourgi Gilles Müller vagy az amerikai Jack Sock, de Gilles Simon negyeddöntője is meglepetés lenne, annak ellenére, hogy 11. kiemelt és Wimbledonban járt már a nyolc között. Hatharom-tipp: Murray nyeri a negyedet.

Kiemelt mérkőzés - Ki jut tovább?
Nick Kyrgios Andy Murray (3)
TippmixPro @ 5.50 TippmixPro @ 1.07

Negyedik negyed

Neveket nézve az utolsó negyed is izgalmasnak ígérkezik, ám a formák alapján csak egy befutó lehet, ő pedig nem más, mint a Grand Slam-rekorder Roger Federer. A svájci legenda űrtenisszel nyerte meg hetedjére is cincinnati Masterst. Elég, ha csak annyit mondunk, hogy egyszer sem veszítette el az adogatását, pedig játszott a világ két legjobb fogadója ellen (Murray és Djokovics). A US Openen régen járt döntőben, de mégis ez az egyik legerősebb major tornája. A topkiemeltek közül Tomás Berdych került Federer ágára, de a cseh annyira gyatra formát mutatott az utóbbi hetekben, hogy különösebb veszélyt ő nem jelent. Könnyen lehet, hogy onnan nem is Berdych, hanem például a 12. kiemelt Richard Gasquet jut majd be a negyeddöntőbe. A vajkezű francia két éve a legjobb négy között is járt már, és a wimbledoni elődöntőjével jelezte, hogy nem kell még őt leírni. Federer a német Philipp Kohlschreiberrel, illetve a világ két legnagyobb adogatója - John IsnerIvo Karlovic - közül valamelyikkel futhat össze. Kemény ellenfelek, főleg egy Grand Slam-torna első hetében, de meglepő lenne, ha bármelyiküknek sikerülne három szettet fognia az elemében lévő svájci ellen. Hatharom-tipp: Federer nyeri a negyedet.

Kiemelt mérkőzés - Ki jut tovább?
Thanasi Kokkinakis Richard Gasquet (12)
TippmixPro @ 4.35 TippmixPro @ 1.14

Profi tenisz-tippeket szeretnél? Látogass el a LOGIBET.COM-ra, ahol a legjobb hazai és nemzetközi tipsterek tippjei közül válogathatsz!

Volt egy időszak, amikor csak a nagy négyesről beszéltünk, mint esélyesek, majd jött Wawrinka és a fiatalok közül a Nisikori, Raonic, Dimitrov trió, illetve Berdych neve is rendre előkerült, most viszont egyértelműen háromesélyes a küzdelem és szinte elképzelhetetlen, hogy ne a Djokovics, Federer, Murray hármasból kerüljön ki a győztes. Kettészakadt a mezőny, nem látni mögöttük olyan játékost, aki meglepetést okozhatna. "Stan", ha nagy formát fog ki, akkor is jó eséllyel a nagy triót kell legyűrnie a trófeáért, ami elég lehetetlen feladat, pláne, ha azt vesszük, hogy Roger ellen 0-13-ra áll gyors borításon. A három klasszis ráadásul pazar formának is örvend és borzasztó motiváltan vágnak neki a tornának. A kérdés, hogy közülük ki lesz a befutó? A világelsőnek csemege ez a sorsolás, az ő döntőbe jutása szinte garantált, sőt, megkockáztatjuk, hogy szettet sem nagyon fog veszíteni. Egy fitt Djokovicsot megverni egy Grand Slam-döntőben nem egyszerű mutatvány, legyen bármennyire is jó formában Murray és Federer. Ha fogadás szempontjából közelítjük meg, akkor viszont inkább a svájcit mondanának, akire négy feletti pénzt kínálnak a bukmékerek. Hatharom-tipp: Djokovics nyeri a tornát.

Fogadás a végső győztesre - a   szorzói
Játékos Odds
Novak Djokovics 1.95 @ TippmixPro
Andy Murray 4.15 @ TippmixPro
Roger Federer 4.45 @ TippmixPro
Stan Wawrinka 11.75 @ TippmixPro
Kei Nisikori 15.00 @ TippmixPro
Rafael Nadal 22.00 @ TippmixPro