Bajnokok Ligája

Helsingborg, Artmedia és a többi BL-csoda

Habár a Bajnokok Ligája annak hatalmas presztízse miatt nem a meglepetések sorozata, az elmúlt években több sztárcsapat is megtanulta, kár lenne lebecsülni a kicsiket. Az uefa.com összeállítása.

1997/98
Kassa-Szpartak Moszkva 2-1, 0-0

A csoportkör előtti utolsó selejtezőben találkozott a két együttes. A Szpartak ekkor még sikerkorszakát élte, tíz év alatt kilenc bajnoki címet nyert meg a fővárosi alakulat, két évvel korábban BL-negyeddöntőt játszottak, előtte néhány esztendővel KEK-elődöntőt. A szlovákok bravúros továbbjutása után a Kassa pont nélkül végzett a BL-csoportjában, a Szpartak azonban az UEFA-kupában az Ajaxot is kiverve egészen az elődöntőig menetelt. Azóta mindkét csapat sikerkorszakának vége, a Szpartak középcsapattá avanzsált, míg a Kosice nem kapta meg a licencet a 2015/16-os szezonra, így a másodosztályban kezdhetik meg a küzdelmet.

1999/2000
Lyon-Maribor 0-1, 2-0

"A klub történetének legsötétebb mérkőzései. Nem szeretnék beszélni a párharcról, az edzői pályafutásom legrosszabb emlékei" - nyilatkozta Bernard Lacombe, a franciák mestere. A szlovén csapat története első BL-csoportkörbe jutását követően négy ponttal zárt a kvartettben. Azóta azért meghatározó csapattá váltak Európában is.

2000/01
Helsingborg-Internazionale 1-0, 0-0

Talán az egyik leghíresebb párharc. A milánói kék-feketéknél olyan sztárok játszottak, mint Sebastian Frey, Iván Córdoba, Clarence Seedorf, Andrea Pirlo, Ivan Zamorano, Hakan Sükür, Robbie Keane vagy Álvaro Recoba. A szégyen elszenvedője az a Marcelo Lippi volt, akit nem sokkal később menesztett is Moratti klubelnök. A svéd gárda utána a csoportkörben is helytállt, öt pontot szereztek.

2003/04
CSZKA Moszkva-Vardar Szkopje 1-2, 1-1

A macedón futball egyik legnagyobb sikere. Habár a Szkopje utána 4-5-ös összesítéssel kiesett a Sparta Prága ellen, a CSZKA elleni továbbjutás óriási eredmény volt, hiszen soha előtte macedón csapat nem nyert még mérkőzést idegenben a Bajnokok Ligájában.

2005/2006
Artmedia Bratislava-Celtic 5-0, 0-4

A frissen kinevezett Gordon Strachan élete egyik legszörnyűbb élményének nevezte az odavágót. A második körös siker után a Petrzalka a Partizan Belgrádot is kiverve végül bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ahol csak két vereséget szenvedett. A Porto ellen 4, a Rangers ellen 2 pontot gyűjtve végeztek a kvartett harmadik helyén. Azóta azonban minden megváltozott, ma már az ötödosztályban szerepel a klub

2006/07
Köbenhavn-Ajax 1-2, 2-0

Hiába nyerte meg az első mérkőzést az Ajax a dán fővárosban, Amszterdamban jött a csoda. A BL-be bejutva pedig éppen hazai pályán volt verhetetlen a gárda, hiszen sem a Benfica, sem a Celtic, sem pedig a Manchester United nem tudott nyerni a Parkenben.

2008/09
Anorthoszisz Famaguszta-Olimpiakosz 3-0, 0-1

A ciprusi futball történetének legnagyobb sikere volt a BL-be jutás. A visszavágóról hazaérve négyezer fanatikus fogadta a hősöket, akik a csoportkörben sem vallottak szégyent. Hat szerzett pontjuk azonban csak az utolsó helyre volt elég. A klub azóta anyagi gondokkal küzd, a megszűnés szélére sodródtak.

2009/10
Sahtar Donyeck-Timisoara 2-2, 0-0

A fénykorát élő, előző esztendőben UEFA-kupa-győztes ukrán sztárcsapatot parádésan játszva ütötte ki a román együttes. Habár az igazán nagy bravúr elmaradt azzal, hogy a Stuttgart legyőzte őket a playoffban, így is a klub egyik legemlékezetesebb párharca volt a donyeckiek ellen. És ahogy az lenni szokott, a klub azóta megjárta a poklok poklát, a számtalan névváltoztatást követően jelenleg a negyedosztályban sínylődnek.

2010/11
Braga-Sevilla 1-0, 3-4

A Celtic kiverését követően a Sevillát is kettős győzelemmel búcsúztatva jutott be a BL csoportkörébe a kiscsapat. Talán a felsorolásból ez nevezhető a legkisebb meglepetésnek, hiszen a Braga ebben az évben egészen az Európa Liga döntőjéig jutott, többek között a Benficát, a Dinamo Kijevet és a Liverpoolt is legyőzve.

2012/13
Dudelange-Salzburg 1-0, 3-4

Története negyedik továbbjutása volt ez csupán a luxemburgi bajnoknak, előtte egy bosnyák, egy andorrai és egy San Marinó-i gárdát tudtak búcsúztatni. A Salzburg ellen bravúrt ugyan nem követte újabb, hiszen azóta is csak egy mérkőzést tudtak megnyerni a nemzetközi porondon, de mint a többi párharc, ez is örökre beírta magát a futball históriás könyveibe.

A visszavágó képei (vajon a hazai támadónak nem szóltak a negyedik gól után, hogy a 4-3 az még kiesést ér?)