Taktikai Zóna

Milyen jobbhátvédet vesz a United?

  • gradessaint

A torinós Darmian pillanatokon belül aláírhat, ezzel egyik legkomolyabb hiányposztját szünteti meg Van Gaal csapata. De mit kell tudni az új igazolásról?

Még nem hivatalos, de nagyon úgy néz ki, hogy csak egy hajszál választja el Matteo Darmíant attól, hogy a Manchester United játékosa legyen. Az olasz válogatott védő beszákolása nagy meglepetés, kevesen számítottak rá, hogy épp ő lesz Louis Van Gaal kiszemeltje az MU védelmének jobb oldalára, de állítólag a színfalak mögött már négy kemény hónapja zajlik az alkudozás. Ez utóbbi komoly és megfontolt elhatározásra utal, szóval bőven megér egy kisebb elemzést a kérdés.

Mit tud Darmían?

Először is, baromi sokoldalú. Az elmúlt szezon felét a jobb-, felét a baloldalon játszotta le szárnyvédőként, de ha úgy adódott, akkor simán visszalépett a háromvédős rendszer valamelyik szélére is. Nagy a munkabírása, kiválóan védekezik, és ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy rengeteg párharcot nyer, illetve sok szerelése van - a tavalyi Serie A-szezonban magasan a legjobb volt a védők között ebben a tekintetben -, hanem abban is, hogy szinte hibátlanul olvassa a játékot. Az, hogy taktilailag kiválóan képzett, nem is kérdés, ha nem így lenne, aligha lett volna belőle védő a catenaccio szülőhazájában.

Alapvetően jobblábas, de ballal is kiválóan elboldogul. Ráadásul 182 cm-re nőtt, vagyis szélső védőhöz képest kifejezetten magas, ami Angliában kimondottan fontos, mert sok párharcot a vonalak mellett is a levegőben vívnak meg a játékosok. Alapvetően egy nyugodt, megfontolt védő, nem szabálytalankodik sokat, nem szeret kockáztatni, sőt, képes egyensúlyban tartani a támadó. és védőfeladatait.

Mire van szüksége a Unitednek?

Amikor Clyne liverpooli szerződéséről elmélkedtem, már kitértem erre szőrmentén: elsősorban olyan védőt akarnak, aki képes hozzátenni a támadásokhoz is. Darmían statisztikái - két gól, egy gólpassz, 0.4 beadás/meccs, 1.2 kulcspassz/meccs - nem azt mutatják, hogy kifejezetten nagy géniusz lenne az ellenfél térfelén, de ne felejtsük el, ő mindezt az olasz középcsapat Torinóban, vagyis alapvetően defenzív közegben produkálta. A válogatottban láttuk már reaktív(abb) csapat tagjaként is, akkor kifejezetten sokat tett hozzá a támadásokhoz, már a jelenlétével is.

Szintén fontos szempont, hogy Darmían eredeti posztja jobbhátvéd: erre a szerepre képezték ki, ebben a legjobb, a pályának ezen a pontján tanulta a játékot. Valencia ezzel szemben gyárilag jobbszélső volt, Van Gaal találta ki őt a védelem jobb oldalára, és bár a védekező képességei - főleg egy az egyben - megvannak ehhez a pozícióhoz, a helyezkedése az esetek többségében rengeteg kívánnivalót hagy maga után. Az ecuadori elsősorban abban volt gyenge tavaly, hogy nem olvasta elég jól a játékot: sokszor feleslegesen is a testi kontaktust kereste, máskor túl nagy területeket hagyott maga mögött. Ebből aztán az következett, hogy bár a védekező statisztikái (szerelések, párharcok, szerzett labdák) remekül mutattak a szezon végére, valójában pont, hogy elég sebezhető volt miatta a Manchester hátsó alakzata.

Van Gaal tavaly előszeretettel alkalmazta a háromvédős felállást, és bár nyugodtan mondhatjuk, hogy a mutatvány besült, Darmían beszákolása azt mutatja, eseti jelleggel továbbra is előkerülhet ez a formáció. Az olasz eddigi karrierje nagy részét ugyanis szárnyvédőként játszotta le, ami alapvetően középpályás poszt, és bár a feladatköre nem sokban különbözik egy támadó fullbackétől, némi adaptivitást azért igényel a váltás. Nem gondolnám, hogy erre a váltásra Darmían ne lenne képes, de ez kétségkívül kockázat. Mint ahogyan az is, hogy olasz védő eddig még nemigen vált be Angliában, sőt, a hasonló szintű tehetségként érkező, ugyanilyen sokoldalú Davide Santon egyenesen meg is bukott a Newcastle-nél.

Ha hinni lehet a híreknek, az olasz 12.5 millió fontba fog kerülni, ami ezen a szinten gyakorlatilag aprópénz. Ekkora árért cserébe szinte biztosan nem lesz bukás, okosan használva pedig egyenesen főnyeremény lehet. És ne feledjük, eddig Van Gaal mindegyik sikercsapatának alapját a támadó szellemű szélsőbekkek jelentették.