Gold Cup

Mexikó vagy az Egyesült Államok? - csupán ez a kérdés

Július 7-én, kedden rajtol a CONCACAF-zóna térségeinek csatája, a Gold Cup. Az Egyesült Államokban és Kanadában rendezendő torna lebonyolítása kvázi megegyezik a Copa Américáéval, ugyanúgy 12 csapat részvételével kezdődnek meg a csoportküzdelmek, majd nyolc csapat jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. Lássuk a főszereplőket.

A-csoport

Még ki sem ünnepelte magát a házigazda USA a női világbajnoki cím megszerzése után, egyből itt a következő megmérettetés, ezúttal az urak előtt. Jürgen Klinsmann fiai címvédőként a torna legnagyobb esélyesei, és bizony ha megnézzük a keretet, számtalan ismert játékost találunk: Guzan, Bradley, Dempsey, Jóhansson, Altidore, Wondolowski. USA felkészülése kiválóan sikerült, hiszen két nagyágyú, Hollandia és Németország legyőzése mellett nagy riválisukat, Mexikót is megverték barátságos mérkőzésen. Nagy küzdelem lehet a második továbbjutó pozíciójáért itt is, ahogy gyakorlatilag minden csoportban. A tavalyi ezüstérmes Panama mellett ott van az a Honduras, amely az elmúlt öt tornán négyszer is elődöntős volt. Előbbi együttesben Maynor Figueroa, míg utóbbinál a Honvédban futballozó Aníbal Godoy neve lehet ismerős. A kvartett negyedik tagja, Haiti továbbjutása meglepetés lenne.

Csoportgyőztes
   
USA 1.30
Panama 5.50
Honduras 6.00
Haiti 25.00

B-csoport

Egyértelműen a második négyes tűnik a legkiegyenlítettebbnek - innen bárki továbbjuthat és bárki kieshet. Alapesetben talán Costa Rica lógna ki a kvartettből, de Paul Wanchope legénysége nem szerepel jól sem a tornán, sem pedig az elmúlt hetekben. Utolsó öt barátságos meccsükből csupán két döntetlenre voltak képesek, még Panama is legyőzte őket. Joel Campbell és Bryan Ruiz személyében két PL-csatárral is rendelkeznek, a tapasztalt gárdától nagy blama lenne, ha még a továbbjutást sem harcolnák ki. Jamaica kissé kicserélődött kerettel vág neki a Gold Cupnak, hiszen a Copa után Winfried Schäfer mester több helyen is változtatott. A dél-amerikai tornán Jamaica három 1-0-s vereségét követően az Arany Kupán azért van esélyük egy szebb eredmény elérésére. Kanada és Salvador erejét nem könnyű megjósolni, talán a házigazda juharlevelesek érhetnek oda a csoport harmadik helyére, de kérdés, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz.

Csoportgyőztes
   
Costa Rica 1.80
Jamaica 3.40
Kanada 5.50
Salvador 14.00

C-csoport

Mexikó válogatottja annak ellenére egészen vállalható eredményt ért el a Copán, hogy bevallottan a Gold Cupra tartogatták erejüket. A keret szinte teljesen kicserélődött a Copához képest, így már a keretben üdvözölhetjük Carlos Velát, Oribe Peraltát, Giovani dos Santost és Jonathan dos Santost is. A legutóbbi tizenegy tornából hatot is megnyerő Mexikó simán nyeri a csoportot, hacsak nem történik valami évszázados csoda. A másik három csapat közül Guatemala és Trinidad a második helyért indul csatába, míg Kuba pontszerzése bravúr lenne.

Csoportgyőztes
   
Mexikó 1.22
Trinidad 7.00
Guatemala 7.00
Kuba 22.00

Az ágrajznak köszönhetően amennyiben a két gigász, USA és Mexikó nem hibázik, csak a döntőben találkozhatnak. A B-csoport győztesét a felső ágra sorsolták, vagyis az Egyesült Államoknak kell majd valószínűleg megküzdenie Costa Ricával vagy Jamaicával.

A torna végső győztese
   
Mexikó 2.30
USA 2.40
Costa Rica 6.25
Panama 17.00
Honduras 22.00
Kanada 49.00
Jamaica 50.00
Trinidad 72.00
Guatemala 92.00
Salvador 100.00
Haiti 280.00
Kuba 710.00