Átigazolás

Tényleg van esély arra, hogy Ramos lelépjen Madridból?

  • gradessaint

Röviden: igen, egyre több. Hosszabban: még mindig nem biztos semmi, és De Gea sorsa sem érdektelen a történések szempontjából.

Amikor először felmerült a pletyka arról, hogy a Manchester United meg szeretné szerezni a Realtól Sergio Ramost, hangosan felnevettem. Konkrétan a nyár legnagyobb kamujának tűnt, és nem tudtam másra gondolni, mint hogy ez is csak egy ügyes húzás a David De Gea megtartásáért - másik oldalról nézve megszerzéséért - folytatott nagyívű harcban.

Ehhez képest most nagyon úgy áll a dolog, hogy a transzfer nem is olyan irreális feltételezés, mint amilyennek elsőre tűnt.

Tudvalevő, hogy madridi játékosok rengeteg esetben használják a sajtót arra, hogy jobb feltételeket alkudjanak ki maguknak új szerződésük aláírása előtt. Két évvel ezelőtt Cristiano Ronaldo közeléből jöttek egyre-másra olyan hírek, hogy szeretne visszatérni Manchesterbe, de később ezekről gyorsan kisült, egyedül azt a célt szolgálták, hogy a portugál megkapja az általa elképzelt fizetést a Real vezetőségétől.

Hogy ilyen esetekben legtöbbször a Manchester United neve merül fel, mint csábítóé, az nem véletlen: egyrészt talán ők az egyedüli, Madridhoz mérhető komoly brand a futballvilágban (mármint a Barcelonán kívül), másrészt az utóbbi években kötött hihetetlen szponzori szerződéseiknek köszönhetően simán el lehet róluk hinni, hogy képesek bankot robbantani egy játékosért.

Röviden és tömören: meg voltam győződve róla, hogy Ramosnak esze ágában sincs elhagyni Madridot, és az egész hókuszpókolás csak azért megy, hogy néhány millióval több álljon a fizetési csekkjén a következő szezontól.

Ehhez képest most a Sky-tól a Guardianon át a Telegrpahig számtalan - megbízhatónak mondható - angol hírforrás számol be arról, hogy a United hivatalos ajánlatot tett a középhátvádért, aki informálisan már jelezte is a vezetőknek, hogy ha lehet, akkor szívesen dobbantana Madridból. Az alkudozás állítólag 28.6 millió fontról indul (ez cirka 40 millió euró), mondani sem kell talán, hogy aligha lesz megegyezés ezen a szinten.

Ramos egyébként 2005-ben érkezett a Realhoz a Sevillától, mint fiatal, ígéretes tehetség. Akkor 19 éves volt, az érte fizetett 27 millió euró pedig brutális összegnek számított, emlékszem, sokan nem is értették, miért kerül ilyen sokba. Azóta Ramos bőven bizonyította, hogy minden egyes centet megért a szerződtetése, jelenleg a Real keretének második legégebben a klubnál lévő játékosa Casillas mögött.

Nem csoda, hogy az öltözőben is súlya van a szavának, ő a csapatkapitány-helyettes is. Anno Mourinho megfúrásában állítólag kulcsszerepe volt, és most is azért mérgesedett el annyira a viszony közte és a klub vezetősége között, mert Ramos nem nézte jó szemmel, hogy Ancelotti lapátra kerül. Ehhez vegyük hozzá azt, hogy jelenlegi 6 millió eurós éves fizetésénel legaláb négyen-öten keresnek jobban a Real keretéből, ami azt mutatja, hogy nem becsülik meg súlyának megfelelően a klubnál.

A szerződése egyébként még két évig érvényes, a kivásárlási ára pedig mintegy 180 millió euró, úgyhogy ha a Real nem akarja eladni, akkor biztosan nem megy sehová.

A Guardian viszont azt írta, Ramos már jelezte a vezetőségnek, távozni szeretne, célállomásként pedig egyes egyedül a Manchester United jöhet szóba. A két klub képviselői egy hete egyébként találkoztak egymással David De Gea ügyében, a United állítólag akkor húzta elő a Ramos-kártyát, amire gyorsan lecsapott a játékos és az ügynöke is.

Biztosat egyelőre nehéz kijelenteni, az azonban nyilvánvaló, hogy napról napra nő az átigazolás esélye. Ha fogadni kellene, akkor én arra tennék, hogy amennyiben De Gea idén marad Manchesterben, akkor Ramos sem megy sehová, de ha a kirakós bármelyik darabja megmozdul, az mindenki másra is komoly hatással lesz. Az is elképzelhető, hogy Ramos tűzben tartásával csak azt akarja elérni a Manchester, hogy a Real jövőre lejáró szerződése ellenére kifizesse De Gea piaci árát.