Wimbledon

A szokatlanul nagy melegben megnőhet az overek és a meglepetések száma

Extrém nagy hőség várható Wimbledonban az elkövetkezendő napokban, íme néhány játékos, aki ebből profitálhat.

Ausztráliában megszokott, hogy pokoli hőségben kell a játékosoknak pályára lépniük, Wimbledonban viszont általában az égi áldás szokta a főszerepet játszani. Jó hírünk van, idén nem kell tartani az esőtől, legalábbis a torna első hetében biztosan nem, ugyanis extrém meleget jósolnak a meteorológusok. 

Több brit oldal is megírta, hogy szerdán és csütörtökön akár a 36 Celsius fokot is elérheti a hőmérséklet, ami új rekord lenne, hiszen korábban, a torna története során 34.6C volt a legtöbb, amit mértek, ennek is azonban már 39 éve.

Mit jelent az extrém magas hőmérséklet a játékra nézve? Nagy melegben a labda mérete megnőhet, így nagyobb légellenállásba ütközik, ezáltal lassabb lesz, ugyanakkor sokkal magasabbra pattan, ráadásul könnyebben deformálódik, ami nehéz, kiszámíthatatlanabb kezelést eredményez. 

Megnőhet a torna első napjaiban a meglepetések száma, hiszen az extrém körülmény inkább az underdogoknak kedvez. Olvasni lehetett olyan teóriát is, miszerint minden idők legtöbb kiemelt játékosa fog búcsúzni az első körben. 

A száraz, napos idő kedvez a nagy adogatóknak, akiknek a hatalmas kick szervájukat így a megszokottnál is nehezebb kezelni, illetve a magasabbra pattanó labdák éppen az ütőzónájukba kerülnek, vagyis abszolút komfortosan játszhatnak. A férfiaknál John Isner, Milos Raonic, Ivo Karlovic, Nick Kyrgios, Stan Wawrinka mind mind olyan játékosok, akiknek kedvezhet a nagy meleg.

A nagyágyúk közül Rafael Nadal lehet az egyik, aki profitálhat ebből, hiszen a pörgetett tenyeresei még inkább kiugorhatnak a fűből, vagyis még inkább nehéz lesz kezelni, nehéz lesz pozícióba kerülni ellene. No meg persze az sem mellékes, hogy ki hogyan bírja az extrém meleget, korábbi években Melbourne-ben is láthattuk, hogy a hosszú derbiken sokan feladták.

Összefoglalva, nehezebb dolguk lesz a fogadóknak, nagy melegben három szetten át koncentrálni is nagyobb kihívás, így nagyobb hullámzások várhatóak, ezáltal az overek száma is megnőhet. Persze nem alapozhatunk csak erre a tényezőre, azonban figyelmen kívül sem szabad hagyni.

Profi tenisz-tippeket szeretnél? Látogass el a LOGIBET.COM-ra, ahol a legjobb hazai és nemzetközi tipsterek tippjei közül válogathatsz.