Taktikai Zóna

Milyen csatárt vegyen a Milan?

  • gradessaint

Kíméletlen befejező, vagy egyedül is helyzetet csináló komplex támadó kell a Milannak?

Az egész csak azért jutott eszembe, mert egyre inkább úgy tűnik, hogy a Milan drukkereknek senki sem elég jó. Az addig oké, hogy Jackson Martínezzel lyukra futottak - a kolumbiai szerződéséről már csak az aláírás hiányzik az Atléticónál -, de sok drukkernek a helyére kinézett Carlos Bacca sem tetszik. Állítólag.

A sztorit persze illik fenntartásokkal kezelni, de hozzám is elég sok olyan hír jutott el, amelyek szerint a Milan szurkolói nincsenek elájulva a Sevillával kétszeres EL-győztes csatártól. Főleg az vele a gond, hogy 30 millióba kerülne, és ehhez már 28 éves, vagyis nem tudni, hány szezont tud még olyan szinten lehozni, mint az előző kettőt. És ha már itt tartunk, sokan abban is kételkednek, hogy ő hosszú távon lehet-e meghatározó tényező Európában, lévén csak 25 éves korában tette át a székhelyét Kolumbiából.

Azon persze lehet vitatkozni, hogy Bacca mennyire jó játékos - a legszűkebb elitnek szerintem sem tagja -, és az is jogos, hogy 30 milliót kevés univerzumban ér meg, de tény, a Milannak sürgősen csatárra van szüksége. Az viszont, hogy ez a csatár most olyan legyen, aki képes magának is megcsinálni a helyzetet (Jackson Martínez), vagy olyan, aki mögé egy tökéletes rendszerben működő kiszolgáló-személyzet szükségeltetik, megint egy másik kérdés.

Általában azt szoktam mondani, hogy minden csatár ennyira jó, ahányféle gólt tud rúgni. Ez alapján egyébként Bacca kifejezetten jól áll, megy neki közelről, fejjel, ballal, jobbal, kiugratás után, pontrúgást követően, lecsorgóból, pöccintve. Talán egyedül a távoli bombagólok nem számítanak igazán az erősségének.

Emellett kifejezetten jó a helyzetkihasználása is: a spanyol bajnokságban 33.9%-kal váltotta gólra a lövéseit, ezzel övé volt a legjobb mutató azok közül a játékosok közül, akik hét gólnál többel zárták a sorozatot. Ez nyilvánvalóan azt is jelenti, hogy CR-től Messin keresztül a Neymar-Suárez kettősig, mindenkit lepipált.

A csaknem 34%-os hatékonyság az európai topligák rangsorában harmadik helyet ért, csak Diego Costa és a Lyonban játszó Alexandre Lacazette célzott nála is pontosabban. A teljes rangsor egyébként így fest:

A leghatékonyabb csatárok az öt európai topligában
gól/lövés arányaik alapján
Játékos Klub Hatékonyság
Alexandre Lacazatte Olympique Lyon 34.6%
Diego Costa Chelsea 34.4%
Carlos Bacca Sevilla 33.9%
Antoine Griezmann Atlético Madrid 32.8%
Jeremy Ménez AC Milan 32%
Lionel Messi Barcelona 29.3%
Alex Meyer Frankfurt 28%
Neymar Jr. Barcelona 27.8%
Zlatan Ibrahimovic PSG 27.1%
Cristiano Ronaldo Real Madrid 26.4%
Karim Benzema Real Madrid 26.3%
Harry Kane Tottenham Hotspur 25.9%
Carlos Tévez Juventus 25.3%
Eden Hazard Chelsea 25%
Olivier Giroud Arsenal 24.1%
Antonio Di Natale Udinese 24.1%
Arjen Robben Bayern München 23.6%
Luis Suárez Barcelona 23.5%
Diego Rolán Girondins de Bordeaux 23.1%
Aritz Aduriz Athletic Bilbao 22.8%

A legnagyobb meglepetés egyértelműen Alex Meier a Frankfurtból, de szerintem a bilbaós Adurizra sem számítottak sokan. Amit még érdemes megjegyezni, az Cavani és Higuaín hiánya, valamint Olivier Giroud meglepően tisztességes hatékonysága - róla az ember a nagy meccsei alapján azt szokta képzelni, hogy elképesztő százalékban herdálja a ziccereket, ehhez képest idén ez egyáltalán nem volt igaz.

Ja, és a végére még egy sokkoló adat: Cristiano Ronaldo összesen több mint 180 lövéssel próbálkozott a spanyol bajnokság előző szezonjában.