Átigazolás

Hivatalos, Petr Cech az Arsenalé

  • gradessaint

A cseh kapus vételára nem nyilvános, de az biztos, hogy hosszú távú szerződést írt alá.

Már napok óta lehetett tudni arról, hogy az átigazolás megtörténik, de egészen néhány pillanattal ezelőttig semmi sem volt biztos. Hétfőn délután azonban Petr Cech aláírta szerződését az Arsenalhoz, amiről egyelőre annyit tudni, hogy hosszú távra - ez általában 4-5 évet szokott jelenteni - szól. 

Az átigazolási díj összegét a felek nem hozták nyilvánosságra, de valószínűleg nem tér el nagyban az előző napokban elterjedt 11 millió fontos pletykáktól. Ez egyébként azt jelentené, hogy Cech a világ hatodik legdrágább kapusává avanzsál.

Cech tizenegy évet töltött a Chelsea-nél, még anno José Mourinho első időszakának elején igazolták a francia Rennes-től. Több, mint 400 mérkőzésen viselte a Kékek mezét, háromszor lett az év kapusa Angliában. 2012-ben alapembere volt a Bajnokok Ligája-győztes Chelsea-nek, az elődöntőben számtalan bravúrt bemutatva segédkezett a Barcelona kiütésében, a Bayern elleni döntőben pedig döntetlen állásnál a hosszabbításban megfogta Arjen Robben büntetőjét.

A cseh válogatottban 114-szer szerepelt, ezzel második a szereplési örökrangsorban, csak a legendás Karel Poborsky van előtte. Szerepelt a 2004-es és a 2012-es Eb-n, valamint a 2006-os világbajnokságon is, mindannyiszor ő volt a válogatott első számú kapusa.

"Petr az a kapus, akit nagyon régóta csodálok, és hosszú ideje szerettem volna már megszerezni. Nagyon örülök, hogy sikerült, mert egy egészen kivételes játékosról van szó, aki nagy erősítést jelent a keretünk számára" - idézi az Arsenal honlapja a csapat menedzserét, Arséne Wengert.

Cech egészen 2014 nyaráig kirobbanthatatéan volt a Chelsea kapujából, de miután José Mourinho visszarendelte a kölcsönben szereplő Thibaout Courtois-t,  kiszorult a csapatból. A tavalyi évet többnyire a kispadon töltötte, de amikor lehetőséget kapott (a hazai kupasorozatokban, és a bajnokság vége felé) minden alkalommal bizonyította, hogy továbbra is a szigetország legjobb kapusai között a helye.

A kérői között ott volt a Manchester United is - állítólag -, de Cech mindenképp maradni szeretett volna Londonban, így végül az Arsenal lett a befutó. Wenger csapatában a tavalyi szezonban két kapus is rendszeres játéklehetőséghez jutott, ősszel a lengyel Szczesny, tavasszal a kolumbiai Ospina állt a gólvonalon a meccsek többségén. Cech érkezési értelemszerűen új helyzetet teremt, a két rivális közül valószínűleg legalább az egyik távozni fog a csapattól nyáron.

Az Arsenalnak nagyjából Jens Lehmann távozása óta nem volt klasszisközeli kapusa, azóta többek között Almunia, Fabianski, és Mannone is próbálkozott a védelem mögött, kevés sikerrel. Sokan úgy vélik, most, hogy végre vitathatatlanul kiemelkedő kapust vett Wenger, akár a bajnoki címért is komoly eséllyel indulhat jövőre az Arsenal.

Ti mit gondoltok?