Copa América

Jara Gonzalo a legnagyobb tahó?

  • hatharom.com

Lassan csillapodnak az indulatok a Chile-Uruguay mérkőzés után, miután a játékvezető véleményes körülmények között kiállította Edinson Cavanit, befolyásolva ezzel a találkozó kimenetelét. A chilei Jara Gonzalo provokációja sikeres volt, pedig nem ez volt az első eset, hogy a chilei a sportszerűtlenül viselkedett.

A chilei hátvéd tettével van tele a nemzetközi sportsajtó, a 29 éves Jara Gonzalez a Chile-Uruguay negyeddöntőben nemes egyszerűséggel "megujjazta" Edinson Cavanit, aki erre egy kisebb pofonnal reagált, ám pechére a játékvezető ezt sárga lappal jutalmazta, így a 63. percben a kiállítás sorsára jutott. Az uruguayi támadó és csapattársai felháborodása teljesen érthető volt az eset után, ám mivel Jara olyan profin hajtotta végre a pofátlan provokációját, a sípmester semmit nem látott az előzményekből.

Pedig nem ez volt az eset, hogy Jara Gonzalo az ellenfél hátsója körül matatott. Egy 2012-es vb-selejtezőben az argentin Gonzalo Higuaín ánuszát térképezte fel, de egy 2013-as meccsen Luis Suárez golyóit is "kézügyre" vette.

Nem kérdés, hogy a futballban - legyen szó profi vagy amatőr szintről - az ellenfél provokálása, piszkálása bevett szokás, a játékosok a legváltozatosabb módokon próbálják meg kihozni az ellenfelet a sodrából, reménykedve egy-egy számukra kedvező bírói döntésben. Jara Gonzalez taktikája Uruguay ellen tökéletesen bevált, az ellenfél legjobb csatárát küldte idő előtt zuhanyozni a játékvezető, ugyanakkor aligha lehet minderre büszke a chilei hátvéd. A modern technikának köszönhetően az egész világ láthatta, milyen alattomos és sunyi módon, a jó ízlés határait jócskán átlépve viselkedett, a személyes megítélésén túl pedig a futballnak is komoly károkat okozhat ezzel.

Nem is nézték jó szemmel a védő cselekedetét klubcsapatában, a német Bundesligában szereplő Mainzban sem. A germán klub közleményben tudatta a világgal, hogy átadólistára tette a renitens játékost, aki így a Copa América után új csapat után nézhet. Kérdés, ezek után ki fogja majd őt alkalmazni...
 

Az egyenes kieséses szakasz menete

Oddsok a Copa América győztesére    
Chile 2.50
Argentína 2.80
Brazília 5.50
Kolumbia 11.75
Peru 18.25
Paraguay 33.00
2015-06-25;44
2015-06-26;44
2015-06-27;44
2015-06-28;44