Magyar foci

Válogatott védőt igazolt és vereséggel nyitott a Vidi

  • hatharom.com

A Videoton szerdán bejelentette, hogy szerződtette a válogatott középső védőt, Lang Ádámot. A magyar bajnok jelenleg Ausztriában edzőtáborozik, első edzőmeccsén pedig 2-1-es vereséget szenvedett osztrák ellenfelétől.

Casoni és Burcsa Győző / Fotó: vidi.hu

Nagy port kavart az OTP Bank Liga kiírását meggyőző fölénnyel megnyerő Videoton kapcsán, hogy a klubmenedzsment menesztette a bajnoki címet szerző spanyol trénert, Joan Carillót, helyére pedig a francia Bernard Casonit nevezte ki. A változás szele nemcsak a szakmai stábot legyintette meg, hanem a játékoskeretet is, hiszen több korábbi alapember, így a csapatkapitány Sándor György, a gólkirály Nemanja Nikolics, a kapus Juan Calatayud és Stopira is elhagyta már a klubot, és még jó páran eligazolhatnak máshova, mint például Juhász Roland is, akinek sorsa továbbra is bizonytalan.

A Videotonnál új szakmai koncepció alapján alakulnak tehát a dolgok, elsősorban magyar játékosokra kívánnak építeni. A csődbe ment Győri ETO-ból sikerült is megszerezni két válogatott játékost, a középpályás Pátkai Máté után a finnek elleni meccset végigjátszó Lang Ádám is Székesfehérvárra költözött. "Fiatal kora ellenére rutinos játékos Lang Ádám, aki a klubcsapatában és a válogatottban is kiegyensúlyozott játékot mutatott, legutóbb épp Juhász Roland oldalán a finnek elleni Eb-selejtezőn. A klub hosszú távú koncepciójába illeszkedik. Szerettük volna megszerezni, örülök, hogy sikerült" - nyilatkozta Burcsa Győző klubigazgató a vidi.hu-nak az átigazolást követően.

Lang Ádám a válogatott után a Vidiben is együtt játszhat Juhásszal / Fotó: vidi.hu

Miközben a sportigazgató a keret megerősítésén fáradozik, addig a csapat Ausztriában edzőtáborozik. A fehérvári csapat honlapjának beszámolója szerint Casoni vezetőedző kőkemény alapozást vezényel a fiainak, amelybe beletartozik több felkészülési mérkőzés is. Szerdán az osztrák Bundesligában szereplő Wolfsberger együttese ellen kezdte meg a sort a Videoton, és bár mezőnyben egyenrangú partnere volt ellenfelének, végül 2-1-es vereséget szenvedett. "Nem számítottunk könnyű mérkőzésre, és nem is volt az, hiszen a felkészülésünk közepén járunk, a játékosok igen komoly terhelést kapnak. Példának okáért a mérkőzés délelőttjén is edzésen vettek részt. Volt időszak, amikor jól játszottunk, és volt olyan is, amikor kevésbé ment a játék. Összességében elégedett vagyok a játékosokkal, különös tekintettel a fiatalokra, akik jól szálltak be a mérkőzésbe." - nyilatkozta a találkozóról Casoni, aki legközelebb szombaton, a román Astra ellen tesztelheti "élesben" játékosait, majd kedden az ukrán FK Zorya Luhansk zárja a tábort a magyar bajnok.

Szükség is van a meccsekre és az új alapok begyakorlására a piros-kékeknek, hiszen a Bajnokok Ligája selejtezőkörében "kötelező" feladat vár a csapatra. Ahogy arról korábban beszámoltunk,  a BL selejtezőjének második körében a B36 Tórshavn (feröeri) - The New Saints (walesi) párharc győztesével játszik a Videoton."Természetesen az edzőtáborban nyomon követtük a sorsolást. Nem rendelkezünk túl sok információval a két lehetséges ellenfelünkről, úgyhogy a következő hetek egyik fő feladata az lesz, hogy minél jobban feltérképezzük a feröeri és a walesi együttest is. Mindenesetre bizakodó vagyok, úgy vélem, jó esélyünk van arra, hogy kiharcoljuk a továbbjutást" - árulta csapata honlapjának Bernard Casoni.

Az anyagi lehetőségek, a körülmények és a játékoskeretek közötti különbségek miatt nem vitás, hogy a Videoton számára csak a továbbjutás lehet az elfogadható eredmény a selejtezőben, ám egy nagy nyári átalakításra egyszer már ráfázott a klub, amikor 2013-ban a montenegrói Podgorica meglepetésre kiejtette a nemzetközi kupákból...

BL-selejtező, 1. kör*    
B36Torshavn Döntetlen TNS
3.60 3.10 1.95
* A továbbjutó lesz a Videoton ellenfele a 2. körben