Nemzetközi foci

Öt játékos, aki berobanhat az U20-as vb-n

  • gradessaint

Az U20-as vb-n inkább néhány kiemelkedő tehetségre, mintsem a csapatokra lesz érdemes figyelni. Íme, néhány ötlet.

Ezen a héten szombaton indul az U20-as világbajnokság Új-Zélandon, szurkolói szempontból nem a legbarátságosabb időpontokkal, de remélhetőleg élvezhető és kafa meccsekkel. Hat év után újra ott leszünk mi is - 2009-ben ugyebár egy bronzéremmel lettünk gazdagabbak -, szóval mindenképp érdemes odafigyelni a tornára.

Két éve Törökországban rendezték a tornát, a franciák nyertek, a legjobb játékos pedig egy bizonyos Paul Pogba lett, akit akkoriban ebrudalt ki a Manchester United, hogy aztán ingyen a Juventushoz kerüljön. Most épp a BL-döntőre készül - miközben azon tanakodik, hogy a Realhoz, vagy a Barcelonához írjon alá -, ami jól mutatja, hogy bőven van ám kitörési lehetőség az ilyen tornákon, és sokkal inkább az egyes játékosokra érdemes kiemelten figyelni, mint arra, hogy milyen eredményt érnek el a csapatok külön-külön.

Az egyik nagy felfedezett a brazil Andreas Perreira lehet. A 19 éves támadó középpályás Belgiumban született, és minden ízében a belga utánpótlásrendszer terméke - volt is az ország U17-es és U18-as válogatottja -, de idéntől úgy döntött, inkább édesapja szülőhazáját, Brazíliát szeretné képviselni a világversenyeken. A selejtezőkön még nem is játszott, annál inkább a Premier League idei U21-es bajnokságában, ahol ő volt a végül bajnokságot nyerő Manchester United egyik legjobb játékosa. Annak rendje és módja szerint meg is választották az év legjobb fiatal játékosának a csapatnál, raádásul márciusban a nagyok között is bemutatkozhatott, a Tottenham ellen 3-0-ra megnyert hazai bajnokin.

Sokáig arról is szó volt, hogy Pogba példáját követve nem marad a saját nevelésű fiataljait mostanság kevés bizalomban részesítő Unitednél, és mivel lejár a szerződése a szezon végén, ingyen robbant. Végül nem így alakult a dolog, Van Gaal a legjobb ütemben szavazott neki bizalmat a Spurs elleni bajnokin, így végül áprilisban meghosszabbította a szerződését, igaz, jövőre még aligha számolnak vele komolyabban a csapatnál. A tartalékligát azonban egyértelműen kinőtte, így várhatóan kölcsönbe kerül majd, hogy hova, abban talán a vb-nek is lesz egy kis szerepe. Mindenesetre nagyon intelligens, technikás, kifejezetten ügyes középpályás, sok csapatnak jelenthetne erősítést, és nem csak a zátonyon.

A tavalyi - amúgy nekünk hazai rendezésű - U19-es Eb egyik legjobb játékosa a szerb Andrija Zsivkovics volt, aki most is ott lesz a tornán. A ballábas szélső azóta egyébként már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott, és a Partizan első csapatában is alapember, 18 éves kora ellenére jó hatvan első ligás meccs van a lábában. Európa minden részéről fgyelik klubok, nem véletlenül, egészen elképesztő ütemérzéke van, szinte kétlábas, pokolian jól cselez, és a góllövéshez is rendre képes odaérni. Idén öt gólt szerzett a szerb első osztályban, bár rendszerint inkább a középpálya jobb oldalán kapott szerepet, nem pedig a támadósorban.

A szerb utánpótlás amúgy néhány gyengébb év után most megint kifejezetten sodrósan ontja magából a tehetségeket. Lazar Markovic (Liverpool) és Adem Ljajic (AS Roma) már most komoly csapatokban fociznak, de hamarosan Alekszandr Mitrovicsot (Anderlecht) is elviszi egy komolyabb csapat, mert egészen kiváló kis csatár. Hozzájuk csatlakozhat hamarosan Zsivkovics, főleg, ha tol egy olyan jó is tornát, ami a képességei alapján egyébként simán benne van a lábában.

A korábbi hatszoros győztes argentinok meglepetésre nem jutottak ki az előző tornára, de idén újra ott vannak a mezőnyben, a rájuk jellemző vérmes reményekkel. Ezúttal mondjuk nem is tűnik alaptalannak a bizakodás, az év eleji U20-as Dél-Amerika-bajnokságot ugyanis remek játékkal húzták be, és feltűnt pár igazán szemrevaló tehetség is a csapatukban.

Az egyik ilyen - például Diego Simeone kicsi fia mellett - Angel Correa, aki papíron már az Atlético Madrid igazolt játékosa, igaz, egyelőre még egyetlen percet sem játszott a spanyol csapatban. Tavaly nyáron vették, de az orvosi vizsgálatok során egy tumorra bukkantak a szívében, ezért meg kellett műteni, és nem is játszhatott a klubszezonban. Sokáig az sem volt biztos, hogy képes lesz visszatérni a pályára, de éppen a Dél-Amerika bajnokság bizonyította be, hogy semmit sem vesztett a képességeiből.

Correa amúgy csatár, de nem épp a bójacenter fajtából: remekül cselez, jól lát a pályán, van szeme a passzokhoz is, de ha úgy van, kíméletlenül vágja be az adódó ziccereket. Ráadásul igazi vezértípus, a dél-amerikai tornán ő volt az argentinok kapitánya. Korábban egyébként már felnőtt szinten is letette a névjegyét, a San Lorenzóban voltak kifejezetten jó idényei.

Az afrikaiak hagyományosan baromi jól szoktak szerepelni az utánpótlástornákon, egyrészt, mert ezeken az eseményeken még nem számít annyira a szervezett csapatjáték, másrészt pedig, mert meglehetősen, khm, lazán értelmezik a korosztályra vonatkozó szabályokat. Én a magam részéről arra sem mernék megesküdni, hogy a Cagliariban játszó Godfred Donsah 18 éves, de ők ezt állítják, és ott is lesz a ghánai csapatban a vb-n. Nem véletlenül, mert csapata botrányos szereplése ellenére kifejezetten jó szezonja volt, a liga egyik legígéretesebb fiatal védekező középpályása vált belőle. Állítólag a Juventus már holnap kész lenne érte átutalni hat millió eurót, de ez az összeg még változhat egy jó vb-szereplés függvényében.

A németek eddig mindössze egyszer tudtak U20-as világbajnokságot nyerni, ami az ő szintjükön kb. világ szégyene, szóval nem nagy meglepetés, hogy a trófeáért utaznak Új-Zélandra. Tavaly, a már megénekelt magyarországi Eb-n ők nyertek, ha nem is szemet gyönyörködtető, de mindenképp magabiztos játékkal, szóval most sem esélytelenek. Az egyik legjobb játékosuk Marc Stendera, aki tavaly még megbújt a csatár Davie Selke árnyékában - szó szerint és átvitt értelemben is -, de idén már nem fog lacafacázni, és elviszi majd a show-t. A felkészülése nem volt rossz, tizenkilenc éves kora ellenére viszonylag komoly szerephez jutott a Bundesliga-szezon egyik legkellemesebb meglepetését nyújtó Frankfurtban, lőtt három gólt, és adott öt gólpasszt. 

Hogy a magyar csapatból ki emelkedik majd ki, arra egyelőre tippelni is nehéz - a fifa.com válogatásába Kalmár Zsolt került be -, mi mindenesetre figyeljük majd a mi fiainkat is. A csoportban Nigéria, Brazília és Észak-Korea lesz az ellenfél, maradjunk annyiban, hogy már innen továbblépni is komoly bravúr lenne.