Bajnokok Ligája

Hatalmas bajban a BL-favorit, eldöntötte a Barcelona

  • Javi Moreno

A Porto zseniális játékkal verte meg hazai pályán a gyenge napot kifogó Bayern Münchent. Pedig a bajoroknak még a bíróval is szerencséjük volt.

Szokás szerint Ter Stegennel a kapuban, illetve ezúttal Montoyával a védelemben várta a párizsi összecsapást a Barcelona együttese. A franciáknál sem találtunk különösebb meglepetést Laurent Blanc csapatában: Lavezzi, Cavani és Pastore igyekezett feltörni a katalánok védelmét.

Igencsak helyzetszegény és izgalommentes első 20-25 percet produkáltak a csapatok, melynek végén Neymar az első kidolgozott helyzetből előnyhöz juttatta a Barcelonát. A franciák problémáit tovább gyarapította, hogy Thiago Silva sérülés miatt cserét kért, helyét a közepesen egészséges David Luíz vette át, aki aztán negatív főszereplővé vált.

A térfélcserét követően a várakozásoknak megfelelően nagyobb iramba kapcsolt a PSG, de továbbra sem voltak igazán veszélyesek Lavezziék. A támadások megvoltak, de komoly helyzetbe kerülni szinte esélyük sem volt a hazaiaknak. Inkább az volt a kérdés, hogy el tudja-e dönteni már az első meccsen a továbbjutást a Barca. A választ a 67. percben kaptuk meg, amikor Suárez sokadszorra csapta be David Luízt, és fantasztikus szóló végén bebiztosította a Barcelona továbbjutását. Ha nem lett volna még elég a brazil bekknek a megaláztatásokból, az uruguayi egy újabb csodálatos akció végén megszerezte saját maga második gólját. Habár a következő gólt is barcelonai láb szerezte, Mathieu öngóljának csak honfitársai örülhettek, ezzel pedig legalább annyit elért a PSG, hogy "csak" mínusz kettőről kell továbbjutnia a Camp Noúban.

[1942815] 2015-04-15 20:45:00 Paris Saint Germain - Barcelonax;

Kissé felforgatott csapattal, de három támadóval kezdte a mérkőzést a Bayern München Portóban. Az ellenfélnél fontos változás volt a hétvégi kezdőhöz képest, hogy Jackson Martínez visszatérhetett a csapatba.

A találkozó aligha úgy indult, ahogy várni lehetett, a Porto ugyanis villámgyorsan vezetéshez jutott. Egyből a harmadik percben Neuer szabálytalankodott a tizenhatoson belül Jackson Martínezzel szemben, Velasco Carballo játékvezető pedig büntetőt ítélt. Ricardo Quaresma magabiztosan értékesítette a tizenegyest, de a hazai szurkolók azért nem lehettek maradéktalanul elégedettek, hiszen a világbajnok kapust ki kellett volna állítani. A portugál támadó néhány perccel később megszerezte második gólját is, amelyben ezúttal Dante főszerepet vállalt. A brazil hátvéd utolsó emberként elvesztette a labdát, Quaresma pedig értékesítette a ziccert. Az első fél óra végén szépíteni tudott Guardiola csapata, ez pedig felébresztette a németeket.

A második játékrészben továbbra is meddő fölényben játszott a Bayern, de a legnagyobb helyzetet Casemiro révén a Porto puskázta el. Az újabb portugál találat végül ismét masszív müncheni asszisztálás mellett született meg - ezúttal Boateng helyezkedett rosszul, a visszatérő Jackson Martínez pedig kihasználta a lehetőséget. A 3-1-es álláson a maradék 30 percben nem tudott már szépíteni a Bayern München, így kétgólos hátrányban várhatják a visszavágót.

Szó sem volt arról, hogy a Porto alárendelt szerepet játszott volna a Bayern ellen, és csak szerencsével tudtak előnyhöz jutni. A bajorok bizony komoly gondban vannak, mert ez a Porto minden várakozást felülmúlva játszott a Bajnokok Ligája legnagyobb esélyese ellen.

[1942819] 2015-04-15 20:45:00 FC Porto - Bayern Münchenx;
Percről percre: BL_2015_04_15x