Szerencsejáték-ipar

Franciaországban a vb vitte a pálmát a fogadóirodáknál

  • Javi Moreno

Továbbra is a cash game-ek generálják a legnagyobb pénzmozgást a franciáknál, de a vb is igen népszerű volt.

Közzé tette a francia szerencsejáték felügyelet a 2014-es adatait, ami a sportfogadásokra, a lóversenyekre és a pókerre vonatkozik. Az adatokból kiderül, hogy a cash game-ek (készpénzes pókerjátékok) utáni pénzmozgás jelenti a legnagyobb hányadát a bukik forgalmának, de a 2014-es labdarúgó-világbajnokság is szép számokat generált.

Mint azt a jelentés megmutatja, a teljes évet figyelembe véve 6%-kal emelkedett a teljes profit a 2014-es esztendőben az előző évhez képest, ami mindhárom területet illeti. Ha csak a sportfogadást vesszük górcső alá, körülbelül 1,1 milliárd euró teljes forgalmat bonyolítottak a fogadóirodák, ami 31%-os növekedés, a profit tekintetében pedig 227 milliót könyvelhettek el a bukik, ami 36%-kal több, mint két évvel ezelőtt. A világbajnokság vastagon kivette a részét, a teljes sportfogadói pénzmozgás körülbelül 10%-át ugyanis a brazíliai tornához lehet kötni, de egészében nézve a labdarúgással kapcsolatos fogadások 36%-kal, a kosárlabda 49%-kal, a tenisz pedig 18%-kal növekedett.

Visszaesés volt tapasztalható ugyanakkor a lóversenyek és a pókerbevételek kapcsán, előbbinél 3%-os, utóbbinál 7%-os. A francia piacon 2014-ben 17 szervezet összesen 31 jogot birtokolt (12 online póker, 11 sportfogadói, 8 lóversennyel kapcsolatos licenc), és ami a számlákat illeti, itt is hasonló eredmények jöttek ki, mint a pénzforgalom esetében: az aktív számlák csak a sportfogadói körökben nőttek, a pókereseknél és a lóversenyre fogadóknál is passzivitás mutatkozott meg.

Ennek ellenére Franciaországban még mindig a teljes tét több mint felét a cash-game-ek teszik ki.

Az összes tétre és bevételre vonatkozó megoszlás és változás 2014-ben Franciaországban, iparáganként
Iparág Forgalom Változás Bevétel változás
Sportfogadás 1.1 milliárd euró +31% +36%
Lóverseny 1.03 milliárd euró -7% -3%
Póker cash games 4.35 milliárd euró -14% -7%
Póker tournament games 1.55 milliárd euró +6%