Australian Open

Megállíthatatlanok a Williams-lányok, Djokovics és Wawrinka is továbbjutott

Nem hibáztak a nagyágyúk a hétfői játéknapon, de megszenvedtek a továbbjutásért.

Izgalmas derbiket hozott a hölgyek felső ági nyolcaddöntői. A tavalyi finalista Dominika Cibulková a kétszeres bajnok Viktorija Azarenkával találkozott. A szlovák hölgy ellenállhatatlanul kezdte a mérkőzést, sima 6:2-vel húzta az első szettet, ezt követően viszont Azarenka pillanatai következtek. A fehérorosz klasszis kiegyenlített, majd a döntő játszmában is brékkel indított. Nem tartott azonban sokáig az örömre, Cibulková gyorsan visszajött a meccsbe és az első szettben mutatott játékát előhúzva simán fordította meg a találkozót. 

A 11. kiemelt szlovák lány negyeddöntős ellenfele a világelső Serena Williams lesz, aki szintén megszenvedett a továbbjutásért. Az amerikai klasszis azzal a Garbine Muguruzával meccselt, akitől tavaly a Roland Garroson kikapott. A spanyol tini ezúttal is bátran teniszezett és sima 6:2-vel vitte el az első szettet. Serena 6:3, 6:2-vel fordított, ám szinte minden gémért vért kellett izzadnia. Mint ahogyan nővérének, Venusnak is, aki a kontratenisz királynőjével, Agnieszka Radwanskával mérte össze tudását. A 34 éves amerikai jól kezdte a meccset, nem sok esélyt adott a lengyelnek, a második szettben viszont elveszítette a fonalat, így döntő játszmára kényszerült. Ott viszont ismét előhúzta a legjobbját, amire Radwanskának nem volt válasza. Venusnak a 2010-es US Open után sikerült ismét negyeddöntőbe jutnia egy Grand Slam-tornán. 

Egy harmadik amerikai teniszező, Madison Keys is csatlakozott a legjobb nyolchoz. A 19 éves tehetség honfitársnőjét, Madison Brengle-t ütötte ki sima két szettben. Keys pályafutása során először jutott major tornán ilyen magasságba, és ő az egyetlen versenyben lévő nem kiemelt játékos.

A nap ütése Cibulková nevéhez fűződik:

A férfiaknál váratlanul nagy csatát hozott a nyolcadik kiemelt Milos Raonic és a spanyol Feliciano López találkozója. Az első három szettben egy-egy brék döntött, a negyedikben viszont fej-fej mellett haladtak. A rövidítésben Raonic két meccslabdához jutott, de egyiket sem tudta kihasználni, így következhetett a döntő felvonás. López elfogyni látszott, 3-4-nél egy pocsék adogatógémet produkált, a kanadai brékelte és simán szerválta ki a meccset. 

Túlórázott a címvédő Stan Wawrinka is. A svájci klasszis megnyerte az első két szett és brékelőnnyel vezetett a harmadikban is. 4-2-ről viszont nem tudta lezárni a meccset, Guillermo Garcia-Lopez sorozatban négy játékot nyerve ellopta a játszmát. A negyedikben nem bírtak egymással, a tie-break viszont elég egyoldalúan indult. Az első öt pontot a spanyol nyerte, innen kezdte meg a felzárkózást a tavalyi győztes. Wawrinka összesen öt szettlabdát hárított, majd 9-8-nál megcsinálta a második meccslabdáját. 

Hétfőn pályára lépett a háromszoros bajnok Novak Djokovics és a tavalyi US Open-döntős Kei Nisikori is. Előbbi megküzdött a nagy szervás luxembourgi Gilles Müllerrel, de szettet ellene sem veszített. Nisikori szintén háromban lépett tovább, méghozzá a spanyol David Ferrer ellen. 

Tenisz-tippekért látogass el a Protipp-rendszerünkbe, vagy nézz szét a fórumban!