Australian Open

Egyik meccsen sem borult a papírforma, lesz ausztrál a nyolc között

Összefoglaltuk az ausztrál nyílt teniszbajnokság vasárnapi játéknapjának történéseit.

Kyrgios Wimbledon után az Australian Openen is a legjobb nyolc közé jutott. - Fotó: ausopen.com

Vasárnap megkezdődtek a nyolcaddöntős küzdelmek Melbourne-ben. Sem a férfiaknál, sem pedig a nőknél nem történt meglepetés, mindegyik mérkőzésen a favoritnak tartott teniszező lépett tovább a legjobb nyolc közé. 

Az uraknál a hetedik kiemelt Tomás Berdych lépett először pályára. A cseh teniszező pazar játékkal, három szettben ütötte ki a hazai közönség támogatását élvező Bernard Tomicot.

Nem kellett azonban szomorkodniuk az ausztrál drukkereknek, ugyanis Nick Kyrgios drámai mérkőzésen győzött a Roger Federert búcsúztató Andreas Seppi ellen. Az olasz jól kezdte a meccset, 2-0-ás szettelőnyre tett szert, de Kyrgios nem adta fel. Pillanatok alatt szépített és elkezdte a kapaszkodást. A negyedik játszmában fej-fej mellett haladtak, 6-5-nél Seppinek akadt egy meccslabdája, de fogadóként nem tudta kihasználni. A rövidítést megnyerte az ausztrál tehetség, majd a döntő szettben is korán brékelőnybe került. Úgy tűnt simán végig viszi, ám egy minimális kihagyás elég volt tőle és máris 4-4 állt az eredményjelzőn. Végül Kyrgios jobban bírta a nyomást és 8-6-ra megnyerte az ötödik felvonást. Pályafutása során második alkalommal jutott Grand Slam-negyeddöntőbe, ennyire fiatalon erre legutóbb 2001-ben Roger Federer volt képes. 

A 2009-es bajnok Rafael Nadal és a háromszoros finalista Andy Murray is sikerrel vette a negyedik akadályt. A mallorcai világklasszis a nehezen megnyert első szett után simán gázolt át a a 14. kiemelt Kevin Andersonon. Murraynek sokkal keményebb ellenfél jutott a tizedik helyen rangsorolt Grigor Dimitrov személyében. Elképesztően hullámzó játékot láthattunk mindkettejüktől. Az első szettet a bolgár, míg a másodikat a brit veszítette el brékelőnyből. A harmadik végjátékában Murray koncentrált jobban, így ismét ő állt közelebb a továbbjutáshoz. A negyedik felvonás egészen 5-2-ig Dimitrovról szólt, innen nem sikerült azonban befejeznie a szettet, a szigetországi sorozatban öt gémet nyerve behúzta a győzelmet. 

A nők mérkőzései nem túl sok izgalmat hoztak. A 2008-as bajnok Marija Sarapova, a tavalyi Garros-finalista Simona Halep és a tizedik kiemelt Jekatyerina Makarova is nagyon simán győzött. Egyedül a hetedik helyen rangsorolt Eugenie Bouchard kényszerült döntő szettre, ami kissé meglepő, hiszen az első tíz játékból kilencet megnyert és 6:1, 3-0 állt az eredményjelzőn. A nagy előny tudatában elkezdett hibázgatni, ezt pedig Irina Begu kihasználta. A döntő szettben viszont újra a legjobbját hozta a kanadai csoda, és lemosta a pályáról román ellenfelét.

Tenisz-tippekért látogass el a Protipp-rendszerünkbe, vagy nézz szét a fórumban!