Sportfogadás

Amerikában hamarosan fogadhatnak az olimpiára és a világvégére is

  • Javi Moreno

Az Egyesült Államokban hamarosan legalizálhatják a nem sporteseményekre, illetve az olimpiára történő fogadásokat is.

Amerika a lehetőségek hazája, Nevada a szerencsejáték állama, Las Vegas pedig a Bűn Városa - így van ez már hosszú-hosszú évek óta. Minden héten emberek millió vizitálnak ebben a városba, hogy próbára tegyék szerencséjüket. Kaszinók, játékgépek, rulettasztalok és számos sportfogadási lehetőség. De úgy tűnik, mégsem annyi, mint amennyit a tengerentúli barátaink szeretnének.

1979-ben a Cortez Hotel és Kaszinó oddsot kínált arra, hogy a Skylab szatellit hol fog földet érni. Az űreszköz landolás helyett elégett, de a Kaszinó továbbra is kiajánlotta fogadási lehetőségként, hogy a szatellit darabjai éppen a Cortez Hotelbe csapódnak. A szorzó 10.001 volt. A Skylab végül az Indiai-óceánba és a Nyugat-Ausztrália lakatlan területeibe csapódott.

Az emberek néha szeretnek blődségekre fogadni. Mint arra, hogy lesz-e világvége 2012. december 21-én, él-e még Elvis, hogyan alakul az olajár, illetve hogy kicsit reálisabbakat említsünk, ki nyer egy valóságshow-t, vagy ki nyeri az adott évben az Oscart. Az Egyesült Államokban azonban a jelenlegi jogi szabályozások értelmében nem lehet fogadni a nem sporttal kapcsolatos eseményekre és az olimpiára sem. Főleg nem olyan eseményekre, amelyekről döntés születik már annak bejelentése előtt, vagyis a különböző szavazások, mint például bizonyos sportágak MVP-díjazottjai, Oscar-díj, tehetségkutatók. 2016-ban azonban Rióban lesz az olimpia, így Las Vegas látogatottsága is sokszorosára nőhet, az emberek pedig pénzt költeni érkeznek a Bűn Városába.

"Bármi olyan alkalom, amikor megnöveljük a fogadási opciókat, új sportágakat, különlegességeket veszünk fel a kínálatunkba, az a vendégek számára pozitív" - nyilatkozta Jason Simbal a Hard Rock Hotel és a Tropicana Casino képviseletében. Egyes tervek szerint 500 dollárban limitálnák az egyszeri elhelyezhető tétet az ilyen jellegű eseményekre.

Hugh Citron, a Stratosphere fogadóiroda supervisora szerint is lenne kereslet az olimpiai eseményekre. "A Szocsi téli olimpia alatt sokan megkerestek minket, hogy fogadnának jégkorongra, de meg kellett mondanunk nekik, hogy nem lehet. Biztos vagyok benne, hogy az olyan olimpiai sportágak, mint a kosárlabda, labdarúgás vagy jégkorong, sikeresek lennének, viszont az olyan események, amelyek bírók szubjektív megítélése alapján dőlnek el - mint a műugrás, gimnasztika -, okozhatnának problémát az oddsmestereknek."

1980-ban a Sonny Reizner bukmékeriroda arra a kérdésre várta a választ, hogy ki lőtte le Jockey-t a Dallas című sorozatban. A fogadók tippelhettek minden szereplőre, illetve még a műsoron kívüli valóságos személyekre, mint például a Dallas Cowboys akkori edzőjére, Tom Landryre.

Az ilyen jellegű fogadási opciók egyébként erős hazafias érzelmeket váltanak ki a fogadókból, olykor elfogultan tippelnek. Az MGM irodánál például a vb előtt hihetetlen mennyiségű pénz érkezett be arra, hogy az Egyesült Államok nyeri a tornát 101-szeres oddsért, emiatt a világverseny kezdete előtt le is kellett vinniük a szorzót 11-re.

2012-ben már egy helyi fogadóiroda kísérletet tett rá, hogy a londoni olimpia néhány sportágát felvegye kínálatába, de akkor ezt a kérést elutasították. Korábban azért lett megtiltva az olimpiai játékokra való sportfogadás az Államokban, mert sértette volna a játékok eszméjét, azaz hogy amatőr sportolókra lehet pénzt tenni, de ahogy egyre kevesebb amatőr szerepel az olimpián, úgy ez az érv egyre inkább okafogyottá vált.

Döntés egy hónapon belül születhet, és ha jóváhagyják a kaszinók kérését, akkor rövid időn belül óriási pénzek érkezhetnek be arra, hogy mikor lesz világvége, ki ölte meg Kennedyt, vagy mi lesz a következő trónörökös neve az Egyesült Királyságban.

Ilyen egy őrült amerikai szerencsejátékos - eladta mindenét, még a feleségei ruháit is, hogy egyetlen pörgetésre feltegye a teljes vagyonát, azaz 136 ezer dollárt.