Sportfogadás

Videójátékok szimulációival tippeljünk a mérkőzésekre?

Korunk egyre fejlettebb technológiájának hála, akár szimulációs módszerrel is pontosan tippelhetünk meccsekre.

Azt hiszem, egyikünk előtt sem ismeretlen az a gondolatmenet, hogy amikor nem vagyunk biztosak egy meccs eredményében, akkor a fogadást bizonyos hóbortoktól tesszük függővé. Van akinél az a módszer, hogy ha sikerül a dartstáblán egy 20-ast dobnia, akkor mehet a fogadás, van aki egy imát mormol el, vagy csak egyszerűen csak újra átszámolja a várható nyereséget. Ezeknél valamivel autentikusabb módszer, ha különböző szimulációs programok, játékok segítségével jósoljuk meg egy meccs végeredményét. Cikkünkben ezekről lesz most szó. Vajon használhatóak-e a videójátékok és a szimulációk egy mérkőzés végeredményének megtippelésére?

A mai videójátékok lenyűgözően életszerűek, grafikai felépítésük lassan semmiben sem különbözik attól, mintha egy meccset néznénk a tévében. Az ilyen aprólékos részletek, az egyre több technológiai fejlesztés és újítás mind-mind azt a célt szolgálja, hogy a lehető legvalóságosabb legyen mind a képi, mind a tartalmi megjelenése egy játéknak, növelve ezzel a játékélményt. "A szimulációs motorunk sok tényezőt vesz számításba, amikor két csapat játszik egymás ellen. Minden játékosnak több mint húsz különböző értékelése van, ami a valós képességeikre van alapozva. Ezek után figyelembe kell venni, éppen ki ellen játszik az aktuális csapat, így tudunk teljesen hiteles jóslatokat adni például a kapuralövésekre, kiállításokra, gólokra. Ennek köszönhetően tapasztalhatjuk, hogy ahogy a valóságban, úgy a szimulációk során is valószínűleg olyan játékosoknak lesz a legtöbb lövésük, mint Alex Ovecskin" - nyilatkozta Andy Agostini, aki az EA Sportsnál az NHL-játékokért felelős.

Agostini szerint bonyolult procedúra már maga az is, hogy megállapítsák, mi történik egy lövés után. "Több tényezőt veszünk figyelembe a kiértékelés során. Hogy honnan eresztik el a korongot, milyen minőségű a lövés, a kapu melyik részére érkezik, milyen jók a kapus képességei, satöbbi. Ez egy igen bonyolult rendszer, hiszen 60 percnyi játékidőt kell kitölteni szimulációs jégkoronggal. De igyekszünk - ahogyan a való életben is - beleépíteni például a meglepetéseket az eredményekbe az alapszakaszban és a rájátszásban is, de azért az eredmények többsége a várakozásoknak megfelelő lesz."

A szimulációs program szerint címvédés lesz, a Kings 4-2-re veri a fináléban a Bruinst.

Szintén igen körültekintő munkát igényel az egyes játékosok osztályzása. Ehhez az EA Sports például profi hokiedzőket használ, hogy még jobban megértsék a játék apró elemeit és azt, hogyan működik együtt az öt játékos a jégen, hogyan változik az egyes csapatok stratégiája az ellenfél játékrendszerétől függően.

"Az egyes játékosok értékelése segít abban, hogy minden játékhelyzetben megmutatkozzon az erősségük és a gyengeségük. Például olyan játékosok esetében, mint Martin St. Louis, aki remek képességekkel van megáldva, technikás játékos, de alacsony termete miatt könnyedén fel lehet lökni. Vagy ott van Ryan Getzlaf, akit nehezebb kiütni, mert igazi masszív erőcsatár, hatalmas erővel és nagy testalkattal." Hogy minden mozdulat a lehető legprofibb és legélethűbb legyen a játékokban, az EA amilyen gyakran csak tud, profi NHL-játékosokat alkalmaz, így például segítségükre volt már Dion Phaneuf, Max Pacioretty és Jarrett Stoll is. Amennyiben pedig a hokisok elfoglaltságai miatt nem lenne szabad NHL-játékos, a vancouveri cég akkor sem esik kétségbe, örömmel nyúlnak a fiatalokhoz, hogy az ő mozdulataikat is lefilmezzék.

Ezen kívül fontos az is, hogy a játék stílusa alkalmazkodjon a trendekhez és a sport változásához. "Például ha azt észleljük, hogy egyre több és több kiállítás van a ligában, be kell építenünk nekünk is a szimulációs motorba ezt a változót. Ez időigényes dolog, de mindenki szereti, ha olyan autentikusak és pontosak vagyunk, amennyire csak lehet, ezek miatt lesz ugyanis a szimulációs játék a lehető legpontosabb és legvalószerűbb."

De nem csak az NHL-ben, az NBA-ben is aprólékosan szeretik elemezni a valóságot, hogy beépítsék azt a játékba. "Nekünk például olyan belső szimulációs motorunk van, amely ténylegesen a számítógépek által irányított csapatok közötti mérkőzést futtat, ami sokkal gyorsabb és divatosabb verzió, minthogy valaki végignézi a 48 játékpercet. Ezt az eszközt a különböző statisztikák kiértékelésére használjuk, amely a különböző statisztikai adatok pontosítására szolgálnak. Habár nincs olyan szimulációs rendszer, amely pontosan megjósolja az emberi elme döntéseit és gondolatait, a mérkőzések eredményeire és a játékosok egyéni teljesítményére így is meglehetősen pontos adatokat kapunk" -ezt már Rob Jones az EA NBA-ért felelős munkatársa osztja meg velünk.

"Azt is fontosnak tartjuk, hogy minél részletgazdagabb legyen egy csapat. Ezért nem véletlen, hogy a játékosoktól elkezdve minden egyes edzőről és ügynökről nagyon pontos grafikával rendelkezünk már régóta, ahogyan a mozdulataik és a gesztusaik is egyediek." Ahogy az NHL-ben, itt is olyan sztárok segítik a csapat munkáját, mint Kevin Durant, Stephen Curry, James Harden vagy Paul George.

De térjünk is át harmadik sportágunkra, az NFL-re. A legnépszerűbb amerikai sportág játékát nagyon sokan játsszák, így a cég szimulációs modelljei is igen közkedveltek. Az elmúlt 11 évben jól működött a program a Super Bowlban, habár a legutóbbi nagydöntőben mellélőttek, ugyanis nem számoltak a Seattle Seahawks dominanciájával a Denver Broncos ellen.

Aaron Kessler, korábbi videójátékos, jelenlegi oddsmester szerint legyünk azért kicsit szkeptikusak, amikor a szimulációkat nézzük. "Anno igen sok ilyen játékkal játszottam, de nem használtam őket sportfogadásban. A legnagyobb probléma ezekkel, hogy a szórakoztatásra épülnek, arra, hogy játsszunk a játékkal, ez pedig nem mindig tükrözi a valóságot emiatt. Vannak más szimulációs eszközök, mint a videójáték, ezek inkább adnak ki valós eredményt."

Ennek ellenére Kessler nem tartja teljesen bolondságnak a videójátékok alapján való tippelést. "A játékok egyre bonyolultabbá válásával már egyáltalán nem elítélendő ez a módszer. Soha nem volt még ekkora igény az ilyen játékokra és a tökéletes kivitelezésre. Fantasztikusan aprólékos munkát végeznek a fejlesztők, nagyon sok szakértővel dolgoznak".

"Nagyon hamar reagálnak minden apró rezdülésre, fejlesztéseket adnak ki, javítják az esetleges hibákat, frissítik a statisztikákat, naprakészek attól függően, épp milyen formában van a játékos, milyen sérülése van. Úgy működik minden, mint a valóságban. Összességében elmondható, hogy zseniális munkát végeznek a fejlesztők. A játékok szórakoztatóak, pontosak, realisztikusak. De nem elsősorban az a feladatuk, hogy pontos végeredményeket jósoljanak meg, hanem hogy játékra bírják a játékosokat. Néha jó poén visszanézni az eredményeket és bosszankodni, hogy épp nem bíztam a szimulációban, de azért hosszútávon ne építsünk erre stratégiát."

A cikk a Covers írása alapján készült.