Elismerés

Csodák nincsenek - Cristiano Ronaldo nyerte az Aranylabdát

CR7 nyerte a legjobb játékos díját, Joachim Löw az év edzője, James Rodríguezé a legszebb gól.

Hétfőn este Zürichben megtartották a FIFA 2014-es díjátadó gáláját. Az ünnepségen kiosztásra került az Aranylabda mellett az év női játékosának járó díj, a Puskás-díj, az év edzőjének járó díj, az év nőifutball-edzőjének járó elismerés, megnevezték az év csapatát, illetve gazdára talált az elnöki különdíj és a fair play díj is. A szavazás menete során a FIFA-tagországok szövetségi kapitányai, csapatkapitányai, illetve a France Football és a FIFA újságírói adhatták le voksukat.

Fotó: AFP

Ami a legrangosabb elismerést illeti, hosszú hetek óta ment a vita és a különböző üzengetés, amely egyik, illetve másik jelöltet favorizálta. De kivételesen nem Lionel Messit tartoták Cristiano Ronaldo ellenfelének, hanem Manuel Neuert A világbajnok hálóőr mellett nem csak kapuskollégái, de a szakma és jó néhány egykori futballista - köztük Diego Maradona - is kiállt. A szavazás végül nem hozott váratlan eredményt a győztes tekintetében, Cristiano Ronaldo begyűjtötte harmadik egyéni elismerését. Az már viszont kevésbé érthető, hogy a német kapust Messi hogyan előzhette meg.

Az Aranylabda-szavazás végeredménye
Cristiano Ronaldo 37.76%
Lionel Messi 15.76%
Manuel Neuer 15.72%

A portugál zseni a 2014-es esztendőben 61-szer talált be összesen (54-szer a szavazás során figyelembe vett időszakban), emellett a Real Madriddal négy trófeát is begyűjtött. A spanyol gólkirályi cím mellett a Bajnokok Ligájában 17 gólig jutott, amely új rekord a sorozatban. Az esztendő második felét is kiválóan abszolválta, a szárnyaló Real Madridban 17 bajnoki után 26 góllal áll a góllövőlista élén és a BL-ben is ontja a gólokat. A válogatottban azonban nem tudott igazán maradandót alkotni, hiszen a brazíliai világbajnokságon a luzitánok a csoportból sem jutottak tovább.

Fotó: AFP

Ennek ellenére az Aranylabda-díj jelenlegi értelmezése alapján CR7 sikeréhez nem sok kétség férhet, amit jól jelez az is, hogy az utóbbi hónapokban már a fogadóirodáknál is 1.10 alatt volt a játékos sikere.

Örülhet Ronaldo klubtársa, James Rodríguez is. A kolumbiai támadó nyerte ugyanis a Puskás-díjat, a világbajnokságon lőtt csodálatos gólja miatt. Rodríguez a legjobb 16 között vette be Uruguay kapuját kapáslövésből. Itt is a papírforma érvényesült, hiszen az utolsó órákban már csak 1.50-1.60-ért fogadhattunk a Real-játékosra, míg az első női győztes Stephanie Roche volt a második legesélyesebb, megelőzve a szintén VB-n betaláló Robin van Persie-t.

Íme a győztes gól

A legjobb edző díját a világbajnok Joachim Löw zsebelte be a Bajnokok Ligája-győztes Carlo Ancelotti és a spanyol bajnok Diego Simeone elől.

A 2014-es esztendő díjazottjai
Aranylabda: Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
Év női játékosa: Nadine Kessler (Wolfsburg)
Év edzője: Joachim Löw (Németország)
Év nőifutball-edzője: Ralf Kellermann (Wolfsburg)
Puskás-díj: James Rodríguez (Kolumbia)
Elnöki különdíj: Hiroshi Kagawa
Fair play-díj: A FIFA önkéntesei
Az év csapata: Manuel Neuer - Philipp Lahm, David Luiz, Thiago Silva, Sergio Ramos - Andrés Iniesta, Toni Kroos, Ángel di María - Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Arjen Robben