Tenisz

Kérdések a 2015-ös teniszszezon rajtja előtt

Megválaszoltuk a legfontosabb kérdéseket a 2015-ös teniszszezon kezdete előtt. Összejön-e Djokovicsnak a karrier Grand Slam? Kik lesznek harcban a világelsőségért? Alábbi cikkünkből minden kiderül!

Összejön-e Novak Djokovicsnak a karrier Grand Slam?

Tavaly hatalmas lehetőséget szalasztott el a világelső szerb klasszis, hiszen úgy utazhatott Párizsba, hogy sok szakértő őt tartotta az első számú favoritnak a végső győzelmet illetően, nem pedig az akkor még nyolcszoros Roland Garros-győztes Rafael Nadalt. Persze ezzel olyan nyomást tettek Djokovicsra, amivel nem volt könnyű megbirkóznia. Nem is sikerült a legjobbját nyújtania, a döntőbe bejutott, de ott nem bírt a salakkirállyal. Az idei szezonnak is úgy vág neki a belgrádi sztár, hogy az egyik célja a Muskétások Kupáját behúzni, amivel összejönne számára a karrier Grand Slam. Erre az Open Érában egyébként eddig csupán négy játékos volt képes (Roger Federer, Nadal, Andre Agassi és Rod Laver), tehát egy igen patinás társasághoz csatlakozhatna Djokovics. Jelenleg a szerb Garros-sikerére 2.60-szoros pénzt fizetnek (@ Betway) a bukmékerek.

Kik lesznek harcban a világelsőségért?

Ahogyan fentebb említettük, jelenleg Djokovics ül a trónon és az előnye több, mint 1500 pont a második helyen álló Roger Federerrel szemben, míg Nadalt 4525 egységgel előzi meg, vagyis elég meggyőző a szerb előnye. Rajtuk kívül más aligha fog beleszólni a világelsőségbe.

A spanyolnak jó esélye van újra a ranglista élére ugrani, hiszen tavaly meglehetősen sokat hagyott ki, többek között a komplett amerikai szezont, ahol idén egy nagy meneteléssel rengeteg pontot gyűjthet. A szezon első felében viszont tartania kell a lépést, ami nem lesz egyszerű, hiszen az Australian Openen döntőzött, míg a Roland Garrosnak címvédőként vág neki. Nadal céljai között 2015-ben egyébként nem szerepel a világelsőség elhódítása, de ha tegyük fel újra régi fényében tündököl majd, akkor az idény második felében automatikusan harcban lehet a trónért. Federer bár tavaly kiválóan teniszezett, de nem lesz egyszerű dolga eltüntetni azt az 1500 pontot, ugyanis összesen 11 döntőt játszott 2014-ben.  

Vajon idén is lesz meglepetés Grand Slam-győztes?

A tavalyi szezon rajtja előtt aligha gondolta bárki is, hogy két olyan major torna is úgy zárul majd, hogy nem a nagy négyes tagjai közül emeli valaki magasba a trófeát - legutóbb 2003-ban volt erre példa, amikor Federer mellett Agassi, Juan Carlos Ferrero és Andy Roddick is Grand Slamet tudott nyerni. Az előző évben a svájci Stan Wawrinka és a horvát Marin Cilic okozott meglepetést. Idén is benne van a pakliban, hogy új bajnokot avatnak valamelyik major viadalon, de Nadal visszatérésével nehezebb dolguk lesz az outsidereknek, no meg azt sem szabad elfelejteni, hogy Andy Murray is extra motiváltan vág neki minden egyes GS-nek. 

Kik dobbanthatnak nagyot 2015-ben?

Tavaly év végén Borna Coric kapta meg a jövő csillaga címet. A 18 éves horvát tehetség az előző szezon második felében tűnt fel, amikor a bázeli tornán az elődöntőig menetelt, többek között Nadalt is kiütve. Komoly potenciál rejtőzik benne, ezt már a juniorok között is megmutatta. Hasonló mondható el az ausztrál Nick Kyrgiosról is, aki 2014-ben a tenisz szentélyében hívta meg magára a figyelmet, miután legyőzte Richard Gasquet-t és Nadalt is. Nagyon fiatalok, rengeteg idejük van még, viszont már most a top 150-ben tartózkodnak, így szinte biztos, hogy jó néhány skalp fűződik majd a nevükhöz 2015-ben is. 

Sikerül-e kimászniuk a gödörből a francia és amerikai férfi játékosoknak?

Tragikusan sikerült mind a francia, mind pedig az amerikai férfi teniszezők számára az előző szezon. Egyik nemzetből sincs jelenleg játékos a top 10-ben, a 15-be is csak egyedül Jo-Wilfried Tsonga fér be. Ő 2014-ben legalább egyszer előhúzta a legjobbját, de mondani sem kell, hogy egy ilyen kaliberű játékostól ez érdes-kevés. Tény, hogy sérülésekkel is bajlódott, de időnként mentálisan sem volt a topon. Talán idénre újra összeáll a játéka, másban nem igazán bízhatnak a gallok, hiszen hiába nagyszerű játékos Gael Monfils, ő az igazán fontos meccseket még mindig képtelen megnyerni. Richard Gasquet a top 20-ból is kicsúszott, komoly formajavulásra kellene tőle.

Az amerikaiak még nagyobb bajban vannak, hiszen John Isner az egyedüli olyan játékosuk, aki top 30-ban áll, ám tavaly a langaléta teniszező is tudása alatt teljesített. Hiába vannak tehetséges fiataljaik, amint elkezdenek ATP-szinten játszani, beleszürkülnek a mezőnybe. Nehéz elképzelni, hogy idén óriási előrelépést láthatunk majd tőlük.