Topfoci

Az olaszokból elveszett a kreativitás

A marseille-i Dimitri Payet a kontinens legkreatívabb játékosa, megelőzve a chelseas Cesc Fabregat és a wolfsburgi Kevin de Bruyne-t.

Fabregas Európa gólpasszkirálya

Az Opta adatszolgálató cég számításai szerint az Olimpique Marseille szélsője, Dimitri Payet Európa topbajnokságainak legkreatívabb játékosa. A 27 éves francia 68 alkalommal hozta gólhelyzetbe társait a most futó szezonban, ezzel pedig megelőzte a Chelsea-ben parádézó Cesc Fabregast. A nyáron a Barcelonától a londoniakhoz szerződő korábbi Arsenal-cséká már 14 gólpassznál jár a Premier League-ben, amivel a legjobb előkészítőnek számít jelenleg. A képzeletbeli dobogó legalsó fokán a belga Kevin De Bruyne áll, aki a Wolfsburgban 59 alkalommal hozta helyzetbe csapattársait.

A legjobb öt közé további két Premier League-játékos került fel. A West Ham remeklésében kulcsszerepet vállaló Stewart Downing 54 helyzetet dolgozott ki a többieknek, míg az a Southampton középpályása, Dusan Tadic 53 helyzetbehozással az ötödik helyen áll. Tadic az arsenalos Alexis Sánchezzel és a chelseas Eden Hazarddal osztja meg a pozícióját, mindkét sztárjátékos 53 helyzetet teremtett az idei meccseken.

A top10-es listára felfért még a liverpooli Raheem Sterling (49), a tottenhames Christian Eriksen (46), Jesus Navas (46) és Santi Cazorla (46) is.

A Premier League fölényét egy újabb Bundesliga-játékos, a brémai Zlatko Junozovic töri meg 43 gólhelyzettel, után pedig a Barcelona ásza, Lionel Messi következik (42.). A Real Madrid gólzsákja, Cristiano Ronaldo 39 alkalommal hozta helyzetbe csapattársait.

A lista érdekessége, hogy a top20-ban egyetlen olyan játékos sem tudott bekerülni, aki az olasz Serie A-ban keresné a kenyerét.