Válogatás

Nemzeti tragédia, décima, Dzsudzsák-bomba - 2014 legjobb meccsei

A teljesség igénye nélkül a hatharom.com összeválogatta a 2014-es esztendő legemlékezetesebb futballmérkőzéseit.

Románia - Magyaroszág 1-1

Ugyan világviszonylatban aligha kerülhetne be az év legemlékezetesebb találkozói közé, számunkra azért mégis az egyik legkedvesebb emlék a magyar válogatott bukaresti vendégjátéka. Dárdai Pál színre lépésének első állomása nem is lehetett volna nehezebb, mint az ősi rivális otthonául szolgáló Nemzeti Aréna, ahol néhány hónappal korábban a földbe döngöltek minket szomszédaink.

Ezúttal sem indult jól számunkra a találkozó, hiszen a román csapat kezdeményezőbben és bátrabban kezdte a találkozót, és bizony olykor csak a szerencsénknek köszönhettük, hogy nem kerültünk hátrányba. Az 54 ezer néző nagyja már a szünetre és a büfébe készült, amikor egy bal oldalon vezetett akció végén Rucescu érkezett középen, és a léc alá bombázva megszerezte Romániának a vezetést.

Ekkor sokukban felsejlett a legutóbbi bukaresti mérkőzés, ám a folytatásban a magyar csapat nem esett össze, sőt, szép lassan átvette a mérkőzés irányítását. Mezőnyben egyértelműen jobbá váltunk a románoknál, ám a kapu előtt kevés veszélyt teremtettünk, aztán következett a 82. perc és Dzsudzsák Balázs egy 25 méteres szabadrúgásból egyenlített. Csodálatosan kivitelezett pontrúgás volt ez, ami amellett, hogy egy nagyon fontos pontot is ért, a stadion elcsendesítésével pontokban nem mérhető élményt is szerzett.

[1667487] 2014-10-11 18:00:00 Románia - Magyarországx;

 

Brazília - Németország 1-7

A világ legsikeresebb futballnemzete azzal a nem titkolt szándékkal rendezte meg 2014-ben a világbajnokságot, hogy története hatodik világbajnoki címét is megszerezze. Habár sokan féltették a selecaót a tornától, az elődöntőig gyakorlatilag semmi gond nem volt a csapattal, a németek elleni rangadót azonban egy életre megjegyzi minden brazil.

Neymar és Thiago Silva kiválása már baljós előjelnek számított, ám a hazai közönség támogatásában még bízhattak Scolariék, a remények mégis bő 10 perc után szertefoszlottak, hiszen Müller révén a németek megszerezték a vezetést. Ahelyett, hogy Brazília talpra állt volna, újabb 10 perc múlva érkezett a második német-gól - az már csak a "hab volt a tortán", hogy Klose ezzel a találattal megelőzte a vb-k góllövőlistáján a brazil Ronaldót -, majd ami ezután következett, az már maga a történelem. A 0-2-s állás teljesen padlóra küldte a házigazdát, a németek pedig nem könyörültek, gyors egymásutánban még berámoltak hármat, így az első fél óra végén 0-5 állt az eredményjelzőn! A lelátón uralkodó döbbenet képei örökre beégtek az agyunkba, akárcsak a lefújás után sírva fakadó brazil játékosok látványa. Brazília soha nem szenvedett ilyen arányú vereséget, az 1-7 nemzeti tragédia lett, Németország pedig a döntőben a másik dél-amerikai óriást legyőzve végül megszerezte a világbajnoki címet.

[1444466] 2014-07-08 22:00:00 Brazília - Németországx;

Real Madrid - Atlético Madrid 4-1 (1-1)

Városi derbi egy BL-döntőben? A 2014-es fináléban ez történt, hiszen a 10. BEK/BL elsőségére hajtó Real Madrid ellenfele az évad meglepetéscsapatának számító Atlético Madrid volt. Diego Simeone ebben pénz uralta világban egy más utat választott, és csodálatos csapatot rakott össze Madridban, amely fennállása legjobb szezonját futva Spanyolország mellett kis híján Európa trónjára is felülhetett.

A Matracosok a tőlük megszokott feszes taktikával megfojtották a királyi gárda játékát, egy szöglet után pedig Godín révén a vezetést is sikerült megszerezniük még az első félidőben. Az Atlético kedve szerint csordogált a mérkőzés, a királyiak egyre görcsösebbé váltak, ám a második játékrész felénél el kezdett fogyni a szufla Simeone fiaiban, így a Real nyomása egyre fokozódott. Hősiesen tartotta az eredményt az AtMa, úgy tűnt ki is bírhatja a végéig, ám a játékvezető 5 perc hosszabbítást rendelt el, aminek a harmadik minutumában a Real tavaszának hőse, Sergio Ramos egy szöglet után fejesből egyenlített. A hosszabbításban már nem volt kérdés, hogy melyik gárda kerekedhet felül, a ráadás második félidejében pedig háromszor is betalált a Real, és fennállása 10. (décima) BEK/BL-győzelmét aratta.

[1689206] 2014-05-24 20:45:00 Real Madrid - Atlético Madridx;

Chelsea - Arsenal 6-0

A márciusi londoni derbinek nem akármilyen jubileum adta a különlegességét: Arsene Wenger ezredik meccsén dirigálta az Ágyúsokat. A francia menedzser aligha felejti el a jeles alkalmat, ugyanis az Arsenal akkora pofont kapott a Stamford Bridge-en, hogy arra sokáig emlékezni fog. A Kékek Eto'o góljával már az 5. percben megszerezték a vezetést, megadva ezzel az alaphangot a rangadónak, két perccel később pedig meg is duplázta előnyét a hazai gárda. A szünetig még további két találatot is bevitt a Chelsea, így csak elképzelni tudjuk, milyen remek hangulatban lehetett az öltözőben Wenger és csapata. A fordulás után sem változott sokat a játék képe, Mourinho fiai még két góllal megtoldották az eredmény, felejthetetlen délutánt szerezve ezzel szurkolóiknak és az ezredessé váló Arséne Wengernek.

[1475029] 2014-03-22 13:45:00 Chelsea - Arsenalx;

Milton Keynes - Man. United 4-0

Az idei szezon egyik legnagyobb szenzációját okozta a harmadosztályú Milton Keynes, amikor augusztus végén kiejtette az angol Ligakupából a Manchester Unitedet. A Vörös Ördögök irányítását a nyáron Louis van Gaal vette át, aki közel 300 millió eurót eltapsolt a keret megerősítésére, ehhez képest a 4-0-s vereség egy kiscsapat ellenében hatalmas blamának számított.

Az tény, hogy ebben az időben a United még csak alakulóban volt, ráadásul jó pár nagymenő kihagyta a találkozót, ezzel együtt nehezen magyarázható eredmény született. A United-drukkerek memóriájának épen tartásáért pedig a rivális csapatok szurkolói azóta is gondoskodnak.

[1809097] 2014-08-26 21:00:00 Milton Keynes Dons - Manchester Unitedx;