Karrier

Visszavonul az Arsenal legendája, az írek közellensége

  • Javi Moreno

Thierry Henry bejelentette vissszavonulását, és visszatér Londonba, ahol a Sky Sportsnál fog dolgozni.

A 37 éves Thierry Henry hivatalosan is bejelentette, felhagy az aktív labdarúgással és szakértőként a Sky Sportsnál fog dolgozni.

"20 év után most eldöntöttem, felhagyok a profi futballal" - írta Facebook-oldalán a francia támadó. "Hihetetlen utazás volt a karrierem, és szeretném megköszönni minden szurkolónak és csapattársnak, akik velem voltak a Monacónál, a Juventusnál, az Arsenalnál, a Barcelonánál, a New Yorknál vagy akár a francia válogatottnál - miattuk lehetett ilyen fényes ez a karrier. Eljött az idő, hogy egy másik utat válasszak, és örömömre szolgál, hogy visszatérhetek Londonba, ahol a Sky Sportsnál fogok dolgozni. Remélem, hogy tapasztalataimat, megfigyeléseimet és élményeimet, amelyeket átéltem az évek során, megoszthatom majd veletek is. Csodálatos emlékeim vannak, hihetetlen évek állnak mögöttem. Remélem, szerettetek nézni engem az egyik oldalon és majd találkozunk a másikon is" - fejezte be a legendás támadó.

Thierry Henry pályafutása és góljai
Klub Év Meccsek Gólok
Monaco 1994-1999 63 14
Juventus 1999 16 3
Arsenal 1999-2007, 2012 368 226
Barcelona 2007-2010 127 49
New York Red Bulls 2010-2014 135 52
       
Francia válogatott 1997-2010 124 51

Henry Monacónál kezdte a pályafutását, ahonnan hamar Olaszországba került a Juventushoz. Itt nem tudott igazán megragadni, következő állomásán, Londonban viszont a mai napig a klub történetének legnagyobbjai között tisztelik. Az Arsenal után Barcelonában is ontotta a gólokat, a levezetői éveit pedig az Egyesült Államokban töltötte, ahonnan még egyszer - néhány meccs erejéig - visszatért Londonba.

Klubcsapataival Bajnokok Ligáját, francia, spanyol és angol bajnoki címet nyert, a válogatottal pedig világ- és Európa-bajnoknak is vallhatja magát. A Premier League Aranycipőjét négyszer is elnyerte, emellett számos elismerés is színesítette pályafutását. Egyik legemlékezetesebb megmozdulása azonban kicsit keserű élmény lehet a futballkedvelők számára: 2009-ben a VB-pótselejtező visszavágójának hosszabbításában Henry kézzel vette át a labdát a tizenhatoson belül, majd adott gólpasszt William Gallasnak. Bár a támadó bevallotta azonnal, hogy kezezett, őt csalónak bélyegezték és közellenséggé vált.