Bulvár

Repül az idő, 54 éves lett Isten keze

Ötvennégy éves lett a valaha volt egyik legnagyobb labdarúgó, Diego Armando Maradona. Az argentin válogatottat 1986-ban világbajnoki címig vezető zseni mindig is színes egyénisége volt a futball világának, és ez pályafutása végeztével is így maradt. Pelével való rivalizálása örök beszédtéma a futballberkekben, születésnapja alkalmából, az Isteni Diego legjobb "tüskéit" szedtük egy csokorba.

A futballtörténelem során számos nagy párharcot megéltünk már, de a Maradona-Pelé rivalizálás kiemelkedik mind közül. A két dél-amerikai klasszist folyton összehasonlítják az emberek, de győztest hirdetni kettejük között objektív szemszögből nem lehet. A sors furcsa fintora, hogy a két érintett ugyanakkor nem így látja, mindketten saját magukat tartják a legjobbnak, ebből pedig olykor érdekes szócsaták alakulnak ki. Maradona születésnapja alkalmából ezekből a "tüskékből" szedtünk össze egy csokorra valót:

  • "Az emberek engem választottak, ők mégis azt akarják, hogy osszam meg a díjamat. Nem fogom megosztani senkivel"

Maradona meglehetősen ingerülten reagált, amikor 2000-ben a FIFA arra kérte, hogy osszák meg az Évszázad játékosa címet Pelével, annak ellenére, hogy az argentin megnyerte az erre kiírt szavazást.

  • "Pelének vissza kéne menni a múzeumba"

Maradona jó tanácsa a Fekete Gyöngyszemnek 2010-ből, amikor a brazil kritizálta a vb hivatalos labdáját, a Jabulanit. 

  • "Rossz tablettát vett be. A lefekvés előttit vette be a reggeli helyett, ettől pedig összezavarodott. Azt javaslom, hogy legközelebb jól válasszon és menjen el egy másik orvoshoz"

Pelé egyszer azt mondta, hogy Neymar jobb játékos Messinél. Maradona szerint gondok lehettek riválisa fejében.

  • "Miért kellene összehasonlítani Pelével? Anyám azt mondta, én erősebb vagyok, és ő még olyan játékosok ellen focizott, akik nem tudtak futni"

Pelé az "őskorban" játszott, ellenfelei az 50-es, 60-as években nem a legatletikusabb sportolók közé tartoztak - Maradona erre próbálta emlékeztetni az embereket egy interjúban.

  • "Ugyan az idei évben Cristiano Ronaldo nyerte az Aranylabdát, Pelé úgy ejtette ki a nevét, hogy Cristiano Leonardo. Ez is mutatja, honnan jött"

Maradona reakciója, miután Pelé a 2014-es zürichi gálán belebakizott az átadó ünnepségbe.

  • "Istenem, ez hülyeség. Lehet, hogy Neymar a legjobb játékos a világon, de csak akkor, ha Lionel Messi egy másik bolygóról jött"

Maradona továbbra sem osztja Pelé azon véleményét, hogy Neymar jobb játékos lenne honfitársánál.

  • "Azért sem szeretem a Pelével való összehasonlításokat, mert hülyeségeket beszél."

Mindezt 2013-ból, továbbra is megkérdőjelezve Pelé mentális egészségét.

  • "Az a jó abban, ha rólam és Messiről beszélünk, hogy van egy színes fickó a FIFA-nál, aki ettől nem lesz boldog"

Maradona szerint Pelé rendre féltékeny, ha arról van szó, ki volt legjobb (argentin) futballista.

  • "Ez talán annak köszönhető, hogy öregszik. Nem lehet hibáztatni ezért, nem csinált semmit az elmúlt 20 évben. Soha nem láttam őt például egy szupermarketben. Nem tudom mivel tölti napjait"

Maradona ezt 2012-ben szúrta oda Pelének, aki azt találta mondani, hogy Messi soha nem lesz olyan jó játékos, mint ő volt.

  • "Amikor a togói válogatott tragédiája történt, egy bizonyos úriember, aki annak idején 10-es mezben játszott, nem hitt abban, hogy a vb-t megrendezhetik. De ma Dél-Afrika válaszolt neki, a vb elkezdődik"

Pelé valóban aggódásának adott hangot négy évvel ezelőtt, Maradona a 2010-es vb nyitónapján így reagált riválisa szavaira. Maradona egyébként azon a vb az argentin válogatott szövetségi kapitánya volt.

  • "Mit vársz tőlem, mit mondjak? Egy fiúval kezdte"

Maradona legnagyobb port kavart kijelentése Pelével szemben, 2009-ből. DunDiego poénkodva (?) így reagált Pelé kritikájára, mely szerint nem lehet a gyermekek példaképe zűrös magánélete és egykori drogproblémái miatt. Bár ezt a kijelentést Pelé cáfolta, Maradona előhúzott egy régi sztorit, mely szerint Pelé tinédzser korában kapcsolatba került egy férfival.

  • "A legnagyobb és legfontosabb különbség Maradona és Pelé között, hogy engem az összes futballista tisztel, míg őt nem. Pelé a futball irányítóinak a barátja. Én nem vagyunk a barátjuk, én a játékosokkal vagyok"

Maradona azzal vádolja Pelét, hogy ő is részese lett a felső köröknek, miközben ő továbbra is egy ember a sok közül.

  • "Én kaptam meg az Évszázad játékosa-elismerést az embereknek köszönhetően. Pelé a második lett. Aryton Senna mögött is második volt, amikor a legnagyobb brazil sportembert szavazták meg. A díj, amit Pelé a FIFA-tól kapott, sz.art sem ér"

Maradona szerint Pelét nem szeretik Brazíliában, és újra emlékeztetett mindenkit, hogy egyszer, hivatalos körülmények között legyőzte őt, amikor elnyerte az Évszázad játékosa címet, a díj, amit a FIFA Pelé miatt hozott létre, számára hiteltelen.