NB I

Sorozatok jönnek-mennek, de az MTK csak jön és jön

Véget ért a Videoton nagy sorozata, megszakadt a Dunaújváros nyeretlensége, továbbra is gólképtelen a Pápa, az MTK pedig bejelentkezett a dobogóra - nézzük mi történt az OTP Bank Liga 11. fordulójában.

Kovács hiába szerzett gólt, csapata elveszítette veretlenségét / Fotó: vidi.hu

Megszakadt a Videoton bajnoki győzelmi sorozata is, az elkövető pedig nem más, mint a címvédő Debrecen volt. A DVSC-Teva mind a két 2014-es bajnokiját megnyerte 2-1-re a Sóstói Stadionban, igazi mumusává előlépve ezzel a Videotonnak. A fehérváriaknál először nem szerzett gólt a házi gólkirály Nemanja Nikolics, igaz a magyar válogatott csatár egy betegség miatt nem is lépett pályára. A Loki zsinórban második győzelmét aratta, a jelek szerint kikecmergett a gödörből, bár az igazán nagy dobás az lenne, ha a hétvégén a Ferencvárost is két vállra fektetné a hajdúsági gárda. Vasárnapi győzelmével a Debrecen felzárkózott az élmezőny mögé, a Fradi például csak négy ponttal áll Szakályék előtt, így újra igazi presztízsrangadó vár majd a Cívisváros csapatára.

A Ferencváros - ha nem is könnyedén, de - magabiztosan legyűrte a Pécsi MFC-t, Thomas Doll csapata három kör után szerzett ismét a három pontot. A német szakvezető a győzelem mellett annak is örülhetett, hogy a saját nevelésű fiatalok ezúttal nem vallottak szégyent, a hirtelen a kezdőcsapatba kerülő Nagy Dominik rögtön góllal hálálta meg a bizalmat. Érdekes folyamatok zajlanak mostanában a Fradinál, hiszen a szerdai Ligakupa-meccsre csak magyar fiatalokat nevezett a szakmai stáb, majd a hétvégén több nyári igazolás is kimaradt a keretből, miközben Nagy mellett a 17 éves Popov Patrik is szóhoz jutott, Haris Attila pedig a kispadon ült. Thomas Doll az elmúlt hetekben többször kritizálta néhány játékosa hozzáállását, a szurkolók a gyenge eredmények után egyre élesebben bírálták a klub vezetőségét a transzferek miatt, így kézenfekvőnek tűnik, hogy Doll a fiatalokhoz nyúlt, a túlfizetett, kényelmeskedő külföldiekkel szemben. Hogy hosszútávon ez az út hová vezet, azt még nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy apró fellángolásról, netán valóban új irányzatról van szó, mindenesetre az soha nem jelent rosszat, ha egy tehetségesnek nevezett 19 éves magyar játékos eredményes tud lenni a felnőttek között...

Az élcsapatok jó illetve rossz teljesítménye kicsit elhomályosítja az MTK szereplését, pedig a fővárosi kék-fehérek szép csendben bejelentkeztek - minimum - a dobogóért. Garami József együttese zsinórban a 10. (!) tétmérkőzését nyerte meg Kecskeméten, így az MTK továbbra is tapad a Vidire, csupán három pont a hátránya az éllovassal szemben. A Vukmir-Kanta-Vass-Torghelle tengelyre épülő társaság utoljára augusztusban veszített bajnokit, a csapaton belüli egyensúly tökéletesen működik, a játékosok egymásért és nem önmagukért játszanak, így olyan találkozókat is sikerrel vesz az MTK, ahol a játék képe alapján olykor rezeg(ne) a léc. A hétvégén az MTK a szintén bombaformában lévő Puskás Akadémia vendége lesz, ami már csak azért is érdekes, mert mindkét csapat hasonló koncepcióval dolgozik. Ha az MTK Felcsúton sem hibázik, egyértelművé teszi, hogy komoly szándékai vannak az idei szezonra, a nemzetközi kupaszereplésre hajtó "nagyoknak" pedig fel kell kötnie az alsónadrágot.

Közel 600 perce képtelen a kapuba találni a Lombard-Pápa, amely a hétvégén bravúros döntetlent ért el a Diósgyőr ellenében. Amíg a hazaiak elégedettek lehettek az eredménnyel, a miskolciak fontos pontokat szórtak el a Perutz-stadionban, Tomiszlav Szivics vezetőedző szóvá is tette ezt, ezzel együtt a DVTK még mindig tartja dobogós helyezését.

Nem tört meg az Újpest 2006 óta tartó nyeretlenségi szériája a Győri ETO ellen, miután a forduló zárómérkőzésén a két együttes 0-0-ra végzett az ETO Parkban. Az Újpest a hatodik döntetlenjét és a negyedik 0-0-ját játszotta az idényben. Közönségbarátnak nem, eredményesnek viszont nevezhető a lila-fehérek játéka, ha pedig egyszer a csatárok is felépülnek, akár még feljebb is kúszhat a tabellán a gárda. Az ETO két Ligakupa-győzelem után ezúttal is nyeretlen maradt, de pozitív jel Horváth Ferencéknek, hogy az idény során először úszták meg a meccset kapott gól nélkül saját közönségük előtt...

Összességében elmondható, hogy egy felejthető fordulót tudtak le a csapatok, nyolc meccsen összesen hét (!) gólra futotta az erejükből, a színvonal sem volt olyan jó, mint az időjárás, de néhány nap múlva újra forduló, jön a Loki-Fradi rangadó és a Haladás-Győr derbi. Ráadásul a hét közepén sem maradunk első osztályú foci nélkül, ugyanis szerdán pótolják a hetedik fordulóban a heves esőzések miatt félbeszakadt Kecskemét-Győr, valamint az elhalasztott Paks-Diósgyőr találkozókat.

Mesteri mondatok - 11. forduló
A szakmai értékelésekbe olykor becsúsznak meglepő, elgondolkodtató, megmosolyogtató kijelentések is, ezekből szemezgettünk.
Thomas Doll (FTC): "A védekezésünkben újra láttam azt az egészséges erőszakosságot, amit korábban, emiatt csak dicsérni tudom a fiúkat. Azt is a fejünkbe kell vésnünk, hogy ha eladjuk a labdákat, akkor azzal felépítjük az ellenfelet."
Véber György (PMFC): " Ezt a mérkőzést a hazai csapat simán, gond nélkül nyerte meg, ahogy a papírforma ígérte"
Kondás Elemér (DVSC): "Úgy érzem, ez a győzelem kellett ahhoz, hogy teljesen kijöjjünk a gödörből. Mondtuk annak idején, hogy nem egyik napról a másikra történik majd meg."
Tomiszlav Szivics (DVTK): "Annak, aki a dobogón szeretne végezni, nem kérdéses, hogy Pápán 3 pontot kell szerezni. A végén még örülni is kellett az egy pontnak, mert a pápaiak ziccert hibáztak az utolsó percben."
Nebojsa Vignajevics (UTE): "Gratulálok Horváth Ferenc kollégámnak és csapatának, a tabellán elfoglalt pozíciójuk nem reális."
Horváth Ferenc (ETO): "Sokadik meccsünk, amikor az ellenfél edzője bennünket dicsér, csak pontot vagy pontokat visznek el innen."
Csertői Aurél (Paks): "Akadtak hibák is a játékunkban, ennek ellenére sem vagyok elégedett a döntetlennel, de a foci már csak ilyen. Úgy érzem, jól játszottak a srácok, több volt ebben a meccsben."
Jasper Adrianus de Muijnck (Honvéd): "Nagyon bízom benne, ha ezt a teljesítményt tudjuk folytatni, vagy egy kicsit emelni, akkor sikeresebben folytatjuk a bajnokságot, és mindenekelőtt abban bízom, hogy a szurkolók is visszatérnek a lelátóra. Az lenne a fő cél, hogy azt ő támogatásukkal tudjon minél eredményesebben szerepelni a Honvéd."
Bekő Balázs (KTE): "Először is gratulálok az MTK-nak a győzelemhez, másodszor gratulálok a csapatomnak is, mert mindent megtettek a játékosok azért, hogy pontot, pontokat szerezzenek. Ennek objektív okai is vannak, hogy miért nem sikerült, talán nem ugyanazok a szabályok vonatkoztak a csapatokra, mint általában, de ilyen a futball."
Artner Tamás (Haladás): "Gratulálok a Dunaújvárosnak, amely teljesen megérdemelten nyert. A hazaiak a két támadós felállással megleptek bennünket, hiszen ilyen taktikával ebben az idényben még nem játszottak."
Dobos Barna (Dunaújváros): "Több helyzetet is ki tudtunk alakítanunk, de azokat sajnos nem tudtuk kihasználni. A második félidőben a csúszós talaj miatt nem alakult ki olyan támadó játék, mint az elsőben, de így is sikerült elérni célunkat."
2014-10-17;212
2014-10-18;212
2014-10-19;212
164237
8645#00