NB I

Az "embékettes" játékosok meg a Véber Gyuri fallosza

A hétvégén lejátszották a 10. fordulót is az OTP Bank Ligában, vagyis elérkeztünk a bajnokság harmadához. A jelen állás szerint a Videoton már csak elbukhatja a bajnoki címet, míg a Dunaújváros szinte biztos kiesik, a Honvédnál edzőt váltottak, Győrben még fontolgatják, az Újpest pedig megelőzte a Fradit. Lássuk mi történt a hétvégén.

Horváth Ferenc alatt inog a kispad

A hétvége egyik legfontosabb eseménye rögtön a pénteki nyitómérkőzésen - pontosabban azután - történt, lévén a Puskás Akadémiától elszenvedett 2-1-es vereséget követően a győrieket irányító Horváth Ferenc felajánlotta lemondását. Az ETO rapszodikusan teljesít az idén, mert hiába szerzett már 14 gólt, 16-ot bekapott, és mivel ennél többet csak az újonc Dunaújváros tud felmutatni, igen kínos ez a trénerre nézve. A tavaly a bajnoki címről épphogy lemaradó Győr csak a 10. a tabellán, az éllovas Videotonnal szemben 20 pont a hátránya, de a harmadik helyen álló Diósgyőr is vert 10 kör alatt 10 pontot a csapatra. Ennek ellenére úgy fest, a Rába-partján él még a bizalom, Horváth egyelőre maradhat, ám ha a válogatott szünet után nem indul meg felfelé a csapat, alighanem szedheti a sátorfáját.

Nem kellett megvárnia a kéthetes szünet végét Pietro Vierchowodnak, akit a Debrecenben elszenvedett 4-0-s zakó után állítottak fel a kispadról Kispesten. A Honvéd egész évben szenved, utolsó három meccsét egyaránt elveszítette, az eredmények ismeretében nem csoda, ha kirúgták a világbajnok olaszt, ráadásul a szezon előtt felvázolt koncepcióból sem igazán láthattunk semmit. Noha a Honvédnak jól működő, saját akadémiai rendszere van, nem ritka, hogy a piros-feketék 6-8 idegenlégióssal állnak fel, ám hogy ezek a külföldiek milyen színvonalat is képviselnek valójában, arról sokat elmond a csapat jelenlegi helyezése. Hogy egy nagy formátumú emberrel szegényebb lett a magyar foci, az kétségtelen, de hogy ezzel sokat is vesztett volna, az már közel sem olyan biztos..

Továbbra is megállítatlan a Videoton csapata, amely zsinórban 10. bajnoki mérkőzését is megnyerte. A hónap edzőjének választott Joan Carillo legénysége ezúttal Pécsről vitte el a három pontot, a főszereplő pedig ismételten Nemanja Nikolics volt. A magyar válogatottnál is számításba vett támadó duplájával immáron 12 gólnál jár a bajnokságban, a pécsieknek lőtt első találata után pedig legnagyobb kritikusai is csettinthettek egyet. A Videoton szárnyal, 10 kör után 30 ponttal áll, előnye a második MTK előtt hat pont, miközben gólkülönbsége egészen pazar, 27-3. Bajnokság a zsebben?

A Vidi újabb győzelme már a sablon, de Véber György megunhatatlan. A PMFC vezetőedzőjének pulzusa ezalatt a 90 perc alatt is az egeket verdeste, de a meccset közvetítő tv-társaság elkövette
azt a végzetes hibát, hogy túl közel helyezte a mikrofonokat a trénerhez, így amit Véber a pálya szélén előadott, az halk - vagy olykor nem is olyan halk - aláfestő zeneként végig kísérte a találkozót is. Az eredmény? Íme:

Egyre nagyobb gödörbe kerül a Ferencváros gárdája, amely újabb rangadót bukott el, ezúttal a Diósgyőr ellenében. A zöld-fehérek az utolsó 3 fordulóban mindössze egyetlen egy pontot kapartak össze, jelenleg már csak a hatodik helyen állnak, és talán ami a szurkolók számára a legfájóbb, már az Újpest is megelőzte őket. Kubatov Gábor közösségi üzenőfala tele van a távozását követelő hozzászólásokkal, a fradista érzelmű emberek többsége farkast kiállt. A vendégszektorba eladott 109 belépő jelzi, valami valóban nagyon nincs rendben a Népligetben, a súlyosbodó morális válság pedig immáron a csapat teljesítményére is rányomja a bélyegét. A bizonytalan légkörben egyvalami biztos, ha a Fradinál nem vágják rendbe a dolgokat, a szezon előtt kihirdetett célokból nem nagyon lesz semmi.

A forduló meglepetését ezúttal a Kecskemét okozta, amely idegenbe győzte le az élmezőnyhöz szívósan kapaszkodó Paksot, az Újpest fölényes győzelemmel abszolválta az újonc Dunaújváros elleni mérkőzést, míg az MTK zsinórban ötödik (!) bajnokiján gyűjtött be három pontot. A hatharom.com tippmesteri ezúttal is ügyesen szemezgettek a hétvégi kínálatból, hiszen a Haladás idénybeli első győzelmét tökéletesen megjósolták, míg a Pápa háza táján egyre gyűlnek a viharfelhők, a vezetőedző nélküli Lombard ugyanis 10. tétmeccsén is nyeretlen maradt.

Folytatás két hét múlva.

Mesteri mondatok - 10. forduló
A szakmai értékelésekbe olykor becsúsznak meglepő, elgondolkodtató, megmosolyogtató kijelentések is, ezekből szemezgettünk.
Thomas Doll (FTC): "Látom, hogy némely játékosnál nagy hiányosságok vannak, ez visszavet bennünket, nem tudjuk átlépni a saját árnyékunkat."
Joan Carillo (Videoton): "Szerencsére sikerült megnyernünk zsinórban a tizedik meccsünket is, ami minden ellenkező véleménnyel szemben borzasztó nehéz feladat"
Véber György (PMFC): "Olyan mérkőzés volt, mintha a nemzetközi porondon játszottunk volna egy külföldi csapat ellen. Könnyedén nyert a Videoton FC ellenünk."
Horváth Ferenc (Győr): "Bár elsősorban az edzőé a felelősség, de azért a játékosé is, aki kihagyja a tizenegyest, aki két méterről nem talál a kapuba, és azé is, aki minden szögből képes gólt kapni. Lehet, hogy azzal segítek az ETO-nak, ha távozom."
Benczés Miklós (PFLA): "Most újra magunkra találtunk! Amikor nem játszunk jól, akkor férfiasan küzdünk és ez meghozza a gyümölcsét.”
Csertői Aurél (Paks): "Hazai pályán három gólt kapni, az több mint sok, kivéve ha négyet rúgunk."
Pietro Vierchowod (Honvéd):  "Az előző vesztes meccsen kiálltam a csapat mellett, most azonban nem tudok, mert nagyon elégedetlen vagyok a játékkal"
Garami József (MTK): "Nagyon megküzdöttünk idáig is a pontokért, de hogy a szezon milyen fordulatokat tartogat még számunkra, az csak később fog kiderülni."
2014-10-03;212
2014-10-04;212
2014-10-05;212
164237
8645#00
  • Pro
    Tomihmv
    2014. október 3., Péntek 09:39

    Magyarország OTP Bank Liga | Haladas-Lombard

    2014. október 5., Vasárnap 18:30
    • Ország:Magyarország
    • Fogadás típusa:Asian Handicap
    • Tipp:Haladas -0.25 (0,-0.5)
    • Időszak:Teljes játékidős fogadás
    • Odds:1.76
    • Eddig éri meg:1.65
    • Tét:5
    • INDOKLÁS:

      Gondban van a Haladás, hiszen kilenc fordulót követően kieső helyen áll, ráadásul három pont a lemaradása a 14. pozíciótól. Azonban most megkezdheti a felzárkózást a szombathelyi csapat, hiszen vasárnap a Pápával, majd később a Dunaújvárossal játszik. A hétvégi meccset megelőzően Artner Tamás alakulata a Ferencváros otthonában szerzett pontot, ami pozitívan hatott az együttesre az edző elmondása szerint, ráadásul a gárda legjobbja, Radó András visszatér. Ami a vendégeket illeti, a Pápa Mátyus János távozása óta nem találja igazi arcát, zsinórban hét mérkőzésen keresztül nem tudott gólt lőni a Lombard, házon kívül pedig igen pocsék mérleget tud felmutatni. Igaz, hozzá kell tenni, hogy a csapat összetétele nem túl rózsás, rengeteg a 35 év feletti játékos, akik már nem bírnak végig 90 percet, mellettük pedig szinte csak tinik vannak, akiknek még magas ez a szint. Mindössze a szerencsés sorsolásnak köszönheti a Pápa, hogy ennyi pontja van, hiszen messze a bajnokság leggyengébb keretével rendelkezik a bakonyi csapat.

      A Haladás játékosok és szurkolók erre a mérkőzésre mindig felszívják magukat, köszönhetően annak, hogy a vendégek elnöke anno Szombathelyről Pápára költöztette csapatát. Mindezek után a több ezer Hali-fanatikus előtt úgy gondolom, hogy a jobb csapat, vagyis a Haladás, megnyeri a találkozót és elkezdi a felzárkózást. Ha döntetlennel zárulna az összecsapás, akkor a feltett tétünk felét visszakapnánk.

    • Eredmény:

      2 - 0( 1 - 0)

    • kimenetel
      Nyereség
    • 3.80