NB I

Melyik csapatnál inog leginkább a kispad?

Több elsőosztályú csapatnál is felmerült az elmúlt hetekben az edző menesztése. Vajon Debrecenben, Győrött, esetleg Szombathelyen elégelik meg először a gyenge teljesítményt?

Debrecen - Kondás Elemér

Ha a tabellát, a szurkolói véleményeket és a realitásokat nézzük, messze rovatunk első helyezettje kell legyen Kondás Elemér. Lassan már nem marad szurkoló, aki kiállna a volt játékos mellett, de a hatharom.com úgy véli, egyelőre nem kerül sor kenyértörésre, és sok bosszúságot okoz még Kondás mester a debrecenieknek. De miért is maradhat a gyalázatos teljesítmény ellenére a padon?

Kondás Elemért üldöznék a szurkolók, Szima viszont nem vált egyelőre

Kondás Elemér 2011 óta trenírozza a hajdúsági gárdát, két bajnoki cím mellett két kupagyőzelemmel is büszkélkedhet irányítása alatt a klub. Ám az tisztán látszik, vele a csapat alkalmatlan komolyabb célokra. De úgy tűnik, a Lokinál nincsenek is megfogalmazva komolyabb célok. Ha a bajnokcsapat kilenc forduló után kilenc ponttal szerénykedik a tizedik helyen, és a szurkolók egy emberként követelik a mester leváltását, általában az elnök enged a nép akaratának. Szima Gábor azonban alighanem úgy vélekedik, hogy ez a szezon már elment, itt már csak olyan fontos kérdések várnak megválaszolásra a bajnokságban, minthogy benne lesz-e a Debrecen a felsőházban vagy sem. Ha nemzetközi kupaindulást szeretne a csapat, az már csak a Magyar Kupán keresztül megoldható, így ez még életben tartja Kondás Elemért.

hatharom.com-vélemény: Habár az edző szénája nagyon rosszul áll, igazi közutálat alakult ki vele szemben, de amíg a Cívisváros áll a Magyar Kupában, nem lesz váltás. És ha esetleg be is teljesül a piros-fehér szurkolók vágyálma, akkor sem biztos, hogy elégedettek lesznek a megoldással. Kondást minden bizonnyal az egyelőre még pályaedzői pozícióban lévő Sándor Tamás követheti, akinek semmilyen edzői tapasztalata nincs. Nagy kérdés, mennyiben tudná ő átalakítani a stábot, motiválni a csapatot. De könnyen lehet, hogy erre a kérdésre nem kapunk egyhamar választ, mert Kondás Elemér nagy túlélő.

Az egyetlen, ami mégis a menesztés mellett szólhat, az meglepő módon a Nagyerdei Stadionnal van összefüggésben. A Loki nem engedheti meg magának, hogy hosszútávon is 2-3 ezer szurkoló előtt játssza a bajnoki meccseit, hiszen ekkor jelentős veszteséget fog termeli az aréna. Márpedig amíg így szerepel a csapat, 6-7 ezer ember maximum a nagy rangadókra gyűlhet össze.

[1732260] 2014-09-27 18:30:00 Paks - Debrecenx;

Győr - Horváth Ferenc

Horváth Ferenc kapcsán kicsit az az érzése az embernek, hogy mielőtt bármit is letett volna az asztalra, már "előléptették" az NB I egyik legjobb csapatának vezetőedzőjévé. Kecskeméten egy szezont, Pakson még annyit sem töltött, amikor a Győr megkeresésére Pintér Attila váltását követően igent mondott. Karaktere, hozzáállása, személyisége színesíti a magyar futballt, mindig kellenek az ilyen szakemberek, ám nagy kérdés, hogy mennyire kompetens egy ilyen csapat edzői posztjához.

Horváth Ferenc még nem szerezte meg a kellő rutint

Nyolc meccsen négy vereséget szenvedett el eddig a nyugat-magyarországi csapat, ráadásul a rangadókon egytől egyig pont nélkül maradtak Lang Ádámék. A hétvégi, MTK elleni mérkőzést követően már zúgolódni kezdtek a zöld-fehér hívek a különböző fórumokon, egyesek pedig már egyenesen Pintér Attila visszatérését vizionálták. Valószínűleg a helyzet ennyire még nem komoly, de tény, ezzel a csapattal a hetedik hely csalódás. Ráadásul Horváth csapatösszeállítása sem mindig érthető, többen is eltűntek a korábbi kulcsemberek közül.

hatharom.com-vélemény: Hozható mérkőzések következnek a Győr számára, egyáltalán nem kell annyira aggódniuk, mint mondjuk a bajnokcsapat szurkolóinak. Horváth Ferenc tehetséges edző, Győrben pedig nem szoktak csak úgy leváltani egyik pillanatról a másikra valakit. Véleményünk szerint a volt ferencvárosi játékosnak szerencsésebb lett volna, ha végigjárja az edző ranglétrát, és nem átugorja azt, de ha mér belekerült a mélyvízbe, akkor most megkapta a lehetőséget, hogy bizonyítson.

[1732261] 2014-09-27 16:30:00 Győr - MTKx;

Haladás - Artner Tamás

Logikus lehet azt gondolni, hogy ha a tavalyi hatodik helyezett kilenc fordulót követően mindössze öt ponttal a tabella utolsó helyén tanyázik, akkor a csapat szakvezetőjének meg vannak számlálva a napjai. De valóban megoldódna minden Artner Tamás leváltásával Szombathelyen?

Artner Tamás helyzete elég nehéz, de ez inkább a vezetőség sara - Fotó: nyugat.hu

Alapemberek távoztak a nyári átigazolás szezon során Vas megyéből. Nagy Gábor, Hrepka Ádám, Tóth Péter és Predrag Bosnjak elvesztése is érzékenyen érintette Artner Tamás csapatát, míg az érkező rovatban nem találunk magyar szinten meghatározó játékost. Emellé még megsérült Radó András, és kész volt a baj a zöld-fehéreknél. Mindössze három gólt szerzett a csapat, és hiába a viszonylag kevés, tizenhárom bekapott gól, a futballnál mégiscsak ezen két mutató a legfontosabb. Előbbi statisztikai adat javítására szerződtették a 37 éves Tommaso Rocchit, akiről eddig nem lehet túl sok pozitívumot elmondani. Fizikai állapota nem az igazi, márpedig fiatalabb aligha lesz. Radó visszatérését tehát jobban várják Szombathelyen, mint a messiást, addig is bíznak az ellenfelek öngóljaiban.

hatharom.com-vélemény: Némi túlzással köze nincs Artner Tamásnak a csapat sikertelenségéhez. A jelentős gyengülés után a csapat egyetlen igazi sztárjának sérülése betette a kaput. Guzmics Richárdot nem sikerült meggyőzni a visszatérésről, elöl pedig a 37 éves Rocchiban bízni könnyelmű dolog. Nincs irigylésre méltó helyzetben Artner, de a sorsolás most hozza csak a nyerhető meccseket, míg Radó sérülése is elmúlik egyszer. Véleményünk szerint erősítésekre és változásokra van szükség a szombathelyi csapatnál, de nem edzőposzton. Artner Tamás leváltása semmiben sem oldaná meg a problémákat.

[1732257] 2014-09-28 18:30:00 Ferencváros - Haladásx;

Puskás Akadémia - Benczés Miklós

Következő jelöltünk ki más is lehetne, mint a szintén az alsó házban tanyázó csapat, a Puskás Akadémia. A felcsúti kiscsapat a tavalyi bennmaradás után második évében is ezt a célt tűzte ki maga elé, ám úgy tűnik, idén még nehezebb lesz elérni a célokat, mint egy évvel ezelőtt.

Hiába van kiesőhelyen a Puskás, Benczés alatt szilárdan áll a kispad - Fotó: boon.hu

A nyári szezonban fiatalításon esett át Benczés Miklós csapata. Olyan nagy öregek távoztak, mint Tóth I Balázs, Farkas Balázs, Francisco Gallardo vagy Vaskó Tamás. Helyükre kevésbé rutinos, kevésbé ismert játékosok érkeztek, Benczésnek tehát ha nem is teljesen új csapatot, de átalakult gárdát kellett összecsiszolnia. Ez a folyamat egyelőre nem mutatkozik meg pontszámban, de látni kell, hogy az Akadémia sorsolása eddig nem volt épp barátságos. Játszottak Székesfehérváron, Miskolcon, Debrecenben, a Fradi-pályán és Kispesten is, míg a Pancho Arénában mindössze három csapat vizitált.

hatharom.com-vélemény: Benczés neve tulajdonképpen egybeforrt a Puskással. Vele jutottak az első osztályba, tavaly ő tartotta benn a csapatot, így úgy véljük, még akár egy kiesés esetén sem feltétlenül lenne váltás a kispadon. A csapatnak ráadásul a tavasszal kilencszer is pályaválasztóként kell bizonyítania, így amennyiben a Puskás a fordulást követően nem lesz hatalmas hátrányban a kiesés ellen folytatott küzdelemben, még akár a bennmaradás is meglehet. Benczés Miklóssal a kispadon.

[1732262] 2014-09-27 18:30:00 Puskás Akadémia - Dunaújvárosx;

Összegzés

Habár több csapatnál is érik az edzőcsere, úgy véljük, a következő fordulókban még nem lesz váltás sehol sem. Kovács László helyére esetleg kinevezhetnek valakit Pápán, de ugye ez sem klasszikus edzőváltás lenne. A sorozatunkban említett két nagy csapatnál (Debrecen, Győr) amíg van esély a nemzetközi kupaszereplés kivívására, aligha lesz váltás, a kicsiknél (Haladás, Puskás Akadémia) a legkevésbé sem az edző a felelős a gyenge szereplésért, míg az újoncok (Dunaújváros, Nyíregyháza) egyelőre nem szerepelnek annyira rosszul.

Melyik edzőt váltják le a téli szünet előtt?x;
2014-10-03;212
2014-10-04;212
2014-10-05;212
164237