Magyar válogatott

Itt van Dárdai első kerete, Dzsudzsák egy zseni

  • mlsz.hu/MTI/hatharom.com

Megtartotta első sajtótájékoztatóját a magyar válogatott szövetségi kapitányként Dárdai Pál, aki egyben kihirdette 29 fős, bő keretét.

Dárdai első sajtótájékoztatója karakteresre sikeredett / MTI

Az idei tétmérkőzésekre kinevezett szövetségi kapitány 29 játékosnak küldött meghívót (egy harmincadik labdarúgót a hétvégi fordulót követően nevez meg Dárdai Pál), köztük a hosszabb kihagyás után a keretbe visszatérő Király Gábornak, Megyeri Balázsnak, Pintér Ádámnak és Szalai Ádámnak. Dárdai Pál kíváncsi néhány fiatal játékosra is, a nyári U19-es Eb-n szereplő labdarúgók közül Kalmár Zsolt, Nagy Dominik, Varga Szabolcs és Tamás Krisztián neve szerepel bő keretében. Még nem lépett pályára a válogatottban, de tagja a románok ellen készülő keretnek az újpesti Forró Gyula és az MTK-s Pölöskei Zsolt is.

"Nem az eszemre hallgattam, hanem az ösztöneimre, ahogyan azt egész pályafutásom alatt tettem. Talán a mentalitásommal, a német énemmel tudok majd segíteni a srácokon"
- Dárdai Pál -

Dárdai Pál azt is elárulta, hogy a jelenleg sérült vagy csapat nélküli labdarúgók közül a későbbiekben számítana Bogdán Ádám, Gyömbér Gábor, Németh Krisztián, Koman Vladimir és Gulácsi Péter játékára is. A Red Bull Salzburg kapusa csütörtökön jelezte a szövetségi kapitánynak, hogy olyan bőrelváltozást fedeztek fel nála, amit műtéti úton azonnal el kell távolítani a testéről. Ez nem teszi lehetővé, hogy a csapat rendelkezésére álljon a soron következő két meccsen.

Az új szövetségi kapitány egy hosszabb prezentációban vázolta fel elképzeléseit, valamint mutatta be keretét, amelynek összeállításában az játszotta a legfontosabb szerepet, hogy minél több olyan futballista kapjon benne helyet, aki - akárcsak utánpótlás szinten is, de - nemzetközi rutinnal rendelkezik. Véleménye szerint egy ütőképes válogatott háromféle játékos-típusból, zsenikből, vezéregyéniségekből és csapatjátékosokból tevődik össze. A magyar válogatottban Dárdai Pál szerint az első típust Dzsudzsák Balázs képviseli, aki a "bal lábával olyan helyre tudja vezényelni a csapatot, ahol mindenki megelégedésére esély marad a harmadik hely megszerzésére". A szakember a vezéregyéniségek kategóriájába a legrutinosabb labdarúgókat, Király Gábort, Gera Zoltánt és Juhász Rolandot, valamint elődje, Pintér Attila irányítása alatt a válogatottságot lemondó, most azonban visszatérő Szalai Ádámot sorolta.

A magyar válogatott bő kerete
Kapusok: Király Gábor (Fulham),Dibusz Dénes (Ferencváros), Megyeri Balázs (Olimpiakosz)
Védők: Varga József (DVSC-Teva), Simon Krisztián (Újpest FC), Juhász Roland (Videoton FC), Vanczák Vilmos (Sion), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Kádár Tamás (DVTK), Tamás Krisztián (Varese), Forró Gyula (Újpest FC)
Középpályások:Pintér Ádám (Levadiakos), Elek Ákos (DVTK), Nagy Dominik (Ferencváros), Kalmár Zsolt (Red Bull Salzburg), Tőzsér Dániel (Watford), Gera Zoltán (Ferencváros), Kovács István (Videoton FC), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Varga Roland (Győri ETO), Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Gyurcsó Ádám (Videoton FC), Stieber Zoltán (Hamburg), Varga Szabolcs (Heerenveen), Pölöskei Zsolt (MTK Budapest)
Támadók: Szalai Ádám (Hoffenheim), Futács Márkó (Mersin İdmanyurdu SK), Rudolf Gergely (Győri ETO), Priskin Tamás (Győri ETO)

Dárdai Pál pénteken ismertette a stábjának összetételét is, ezek szerint pályaedzője Szabics Imre lesz, a kapusedzői feladatokat Andrusch József, az erőnléti edzői feladatokat Holanek Zoltán látja el, játékosmegfigyelőként Salló István dolgozik a stábban. A stáb tagja lesz Nyilasi Tibor is, aki egyfajta tanácsadóként segíti Dárdai Pál munkáját. "Azért kértem fel Nyilasi Tibort, mert neki rálátása van az NB I-es bajnoki mérkőzésékre, hosszabb ideje figyelemmel követi a hazai élvonalbeli mérkőzéseket, ezért nagy segítségünkre lehet a válogatott kerettagok teljesítményének értékelésében - mondta Dárdai Pál. "Emellett a keretben van néhány fiatal játékos is, akik a korosztályos válogatottakban többek között az ő keze alatt pallérozódtak, velük kapcsolatban is fontos információkat szerezhetek Nyilasi Tibortól."

"Dárdai Pál a kinevezése után hívott, hogy ezen a három mérkőzésen segítsem a munkáját. Meglepett a felkérés, de természetesen szívesen segítek, és osztom meg észrevételeimet az itthon játszó, valamint a korosztályos válogatottakban futballozó játékosokról" - fogalmazott Nyilasi Tibor.

Újságírói kérdésre Dárdai Pál megerősítette, hogy csak erre a három plusz egy találkozóra vállalta el a felkérést, azonban szeretne olyan teljesítményt nyújtani, amivel egy alapot tesz le a további gondolkodáshoz. Azzal kapcsolatban, hogy rutintalan edzőnek tartják, megjegyezte, mindeddig gyerekekkel foglalkozott, ami a legnehezebb a szakmában, így nem hogy rutintalannak nem gondolja magát, hanem úgy érzi, rengeteg tapasztalattal ül le a kispadra.

Dárdai Pál az MLSZ TV-nek adott interjúban elmondta: az ösztöneire hallgatott, amikor elvállalta a feladatot, és bár eleinte a környezetében senki sem javasolta, hogy leüljön a magyar válogatott kispadjára, döntése után mindenki mögötte áll és bátorítja. A kapitány úgy fogalmazott, hogy az elmúlt néhány napja aktív munkával telt össze kellett állítani a stábot, majd ki kellett alakítani az első keretet.


Egyelőre a legtöbb iroda még nem kínál oddsot a románok elleni mérkőzésre, de amelyek igen, azoknál természetesen a hazai csapat az esélyesebb. 

Románia-Magyarország
A    oddsai a mérkőzés győztesére
1 X 2
1.75 3.40 4.50
157976
[1667487] 2014-10-11 18:00:00 Románia - Magyarországx;