Karrier

Thomas Doll visszatér a Bundesligába?

A Ferencvárost irányító Thomas Doll neve is felmerült a Hamburgtól menesztett Mirko Slomka utódjaként, a zöld-fehéreket irányító szakember ugyanis köztudottan közel áll a klubhoz.

Mirko Slomkától elköszöntek Hamburgban / AFP

Vasárnap este a Hamburg gárdája 2-0-s vereséget szenvedett a Hannover otthonában, így a kikötővárosiak továbbra is a Bundesliga tabellájának utolsó helyén tanyáznak, egy szerzett ponttal és nulla rúgott góllal. Ha egy csapat három forduló után még nem szerezte meg az első győzelmét, az önmagában még nem jelentené a világvégét, ám ha figyelembe vesszük, hogy a HSV mindössze egy pontot szerzett a két újonc ellen, ráadásul a Paderborn saját pályáján döngölte a földbe (0-3), akkor már érhető a csalódottság.

Hamburg#ger-hamburger_sv

A hamburgi klubvezetők nem is tétlenkedtek sokáig, és megköszönték a munkát Mirko Slomkának, azóta pedig gőzerővel keresik a megfelelő utódot. Az új trénernek nem lesz könnyű "belépője", hiszen szombaton a címvédő Bayern München látogat a kikötővárosba, majd négy nappal később a Borussia Mönchengladbach otthonában vizitál a gárda.

Slomka megbízatása alig hat hónapig tartott, irányítása alatt a Hamburg 16 meccsen mindössze három győzelmet aratott, és 10-szer kikapott, a tavalyi évben pedig kis híján az első osztályból is kiesett. A mögöttünk hagyott idényben a HSV három trénert is elfogyasztott, hiszen Slomka előtt Thorsten Fink és Bert van Marwijk is dolgozott a csapatnál...

A sajtóban természetesen több név is felmerült, mint Slomka lehetséges utóda. A Hamburg gyengécske jelene ellenére még mindig vonzó a (német) szakemberek számára, hiszen az ország egyik legnagyobb klubjáról van szó, amely 1983-ban BEK-győzelmet is ünnepelhetett.

A német NDR rádió információ szerint a Hamburg első számú célpontja Thomas Tuchel volt, aki legutóbb a Mainz kispadján dolgozott, ám a fiatal tréner visszadobta a felkérést, mivel még mindig szerződés köti a mainziakhoz, így leendő klubjának ki kellene vásárolnia őt a kontraktusából.

Thomas Dollt egykori klubja hívja? / MTI (archív)

Tuchel tehát nem lesz a HSV edzője, így viszont további nevek merültek fel. Az egyik jelölt a jelenleg a Fulhamet dirigáló Felix Magath, aki alatt erősen inog a kispad Londonban, lévén csapata továbbra is nyeretlen, holott már hat fordulót lejátszottak a Championshipből. A pletykák szerint az sem elképzelhetetlen, hogy Magathot még a héten felállítják, a listavezető Nottingham otthonában ugyanis újabb zakó néz ki a csapatának.

Egy másik jelölt Huub Stevens, aki tavasszal a Stuttgart élén dolgozott. A 60 éves holland az utóbbi 10 évben nem sok mindent tett le az asztalra, ennek ellenére szakmai tudása nyilvánvaló, ráadásul 2007 és 2008 között már volt a Hamburg vezetőedzője.

A harmadik komoly jelölt nem más, mint a Ferencvárost irányító Thomas Doll. Doll játékosként és edzőként is szolgálta a klubot, szakvezetőként nyert Intertotó-kupát a csapattal, és bejutott a Bajnokok Ligája főtáblájára is. A Doll karrierje Németországban 2008-ban véget ért, azóta jobbára csak hónapokat töltött egy-egy klubnál, ám a Fradi élén bizonyította tehetségét, hiszen tavaly Európa Liga-indulást érő helyre kormányozta a zöld-fehéreket, míg jelenleg a második helyen áll a tabellán. Doll távozása mellett szólhat, hogy a Fradinál egyáltalán nem nyugodt a légkör, a trénerre emiatt a szokásosnál is nagyobb teher hárul, ráadásul a lehetőség, hogy visszatérhessen a Bundesligába, nem biztos, hogy kihagyható.

A DPA hírügynökség szerint a Hamburg jelenlegi U23-as vezetőedzője, Josef Zinnbauer is képben van, aki csütörtökön ül le tárgyalni a klub elnökével, Dietmar Beiersdorferrel.

[1732745] 2014-09-20 15:30:00 Hamburg - Bayern Münchenx;
2014-09-19;54
2014-09-20;54
2014-09-21;54

 

164136

 

8633#00

 

bundesliga-2014-2015