Angol foci

Fürdik a pénzben a Manchester United

  • PKJ

Kijött az angol topcsapat negyedik negyedéves üzleti jelentése. Nem volt véletlen az óriási költekezés, nagyon jól állnak anyagilag.

A Manchester United több mint 150 millió fontot költött a nyári átigazolási időszakban, összesen hat játékost vett, szinte mindet a kezdőcsapatba. Akkor arról szóltak a hírek, a United brutálisan túlköltekezett, áron felül hozta még a legnagyobb sztárokat (Di María) is, ezt így hosszú távon biztosan nem lehet folytatni. A napokban nyilvánosságra hozott üzleti jelentés szerint azonban igen, simán lehet: az MU ugyanis gyakorlatilag fürdik a pénzben.

A csapat teljes bevétele 483 millió font lett, ez 19%-os növekedést jelent az előző évhez képest, és természetesen rekord. A kereskedelmi bevételek robogtak a legjobban, 24%-ot növekedtek az üzleti év negyedik negyedében, amit főleg a szponzori pénzek dobtak meg. Ebben a statisztikában már benne van az új mezszponzor, a Chevrolet által fizetett brutális összeg egy része is, de az Adidasszal kötött rekordmegállapodás (ami 10 évre összesen 750 millió fontot garantál a klubnak), még nem.

BL hiányában persze nehéz lesz tartani ezt a tempót, a jelentésben a következő időszakra várnak is némi csökkenést, nagyjából 10%-ot. Fontos részlet, hogy a pénzügyes guruk bajnoki bronzéremmel számolnak, ez a minimális elvárás, ami egyébként automatikus BL-főtáblát érne. Korábban volt szó arról, hogy a United elképesztő szponzori háttere miatt meg sem érzi majd, hogy kimaradt a legrangosabb európai kupasorozatból, de ez nem igaz, még a Chevrolet-től befolyó pénzek is csak részben tudják pótolni a meccsnapi bevételeket és az UEFA-tól befolyó pénzdíjat.

Ha van Gaalnak sikerül visszajuttatnia a csapatot a BL-be, akkor aztán tényleg jöhet a Kánaán: egyszerre lehet majd számolni a BL-bevételekkel, ileltve a Chevrolet és az Adidas által nyújtott szponzori összegekkel. A klub 2016-ra óriási növekedést vár a bevételek terén, nem kifejezett cél, de az is lehet, hogy a Real Madridot is meg tudja előzni a United.

A nyári költekezés után sok szurkoló féltette a csapatot az UEFA Financial Fair Play rendszerétől is, mondván ilyen brutális fizetések és átigazolási díjak mellett nehéz lesz megfelelni a reguláknak. Nos, ebből a jelentésben még semmi nem látszik, a fizetések mindössze a bevétel 49,6%-át teszik ki, ami nemzetközi összevetésben is kifejezetten pofás arány. Igaz, a jelentés csak júniusig vizsgálódik, vagyis sem Di María, sem Blind, sem Rojo, sem Falcao megszerzése nem jelenik még meg az adatokban.

További érdkesség még, hogy David Moyes menesztése cirka 5,2 millió fontjába fájt a csapatnak, Angel Di María 59 millió fontos vételára pedig további 4 millióval növekszik, ha az argentin játékos Aranylabdát nyer az Old Traffordon töltött időszaka alatt. Falcao fizetéséről ugyan nem esik szó, de a klub vezérigazgatója, Ed Woodward külön kitert rá a hivatalos tájékoztatás részeként: pontos adat nem hangzott el, de a sajtóban megjelent találgatásokat brutálisan túlzónak nevezte. Ebből arra lehet következtetni, hogy a kolumbiai nagyjából heti 190-200 ezer fontot kaphat készhez, a fizetésének (évi 12 millió euró, nettóban) többi részét pedig klubja, a Monaco állja.

Összegezve: a Uniteddel nem, hogy baj nincs, a csapat egyenesen szárnyal, olyan szponzori megállapodásai vannak, amilyenekkel szinte egyik másik klub sem számolhat. A háttér fenntartható, kalkulált, az átigazolásokat saját zsebből, saját adózott eredményének kárára hozta tető alá a klub. A nagy költekezés ráadásul valószínűleg egyszeri alkalom volt, a vezetőség és a menedzser is tartani szeretné magát a klub hagyományaihoz közelebb álló, évi átlag 3 érkező - 3 távozó egyenleghez.