Átigazolás

Rekordot döntött a Premier League, élen a Man.United

A Manchester United hét játékosért több, mint 200 millió eurót költött a nyáron, amivel a Premier League-ben magasan a legtöbbet költő csapatnak bizonyult. A szigetországi bajnokság csapatai egyébiránt átigazolási rekordot döntöttek.

Falcao leigazolása nagy bevételeket hozhat a Manchester Unitednek

Rekordot döntött a "deadline day"-en, azaz az átigazolási időszak utolsó napján az angol Premier League, melynek szereplői összesen több, mint 1 milliárd eurót (900 millió fontot) költöttek a nyári igazolásokra. Korábban soha ekkora nagyságú pénzmozgásra nem volt példa.

Az óriási összegben kulcsszerepe van a Manchester Unitednek, amely Louis van Gaal érkezésével új csapat és egy új korszak építésébe kezdett. A Vörös Ördögök nem is spóroltak a munícióval, hiszen több, mint 200 millió eurót költöttek új játékosokra, beleértve a brit átigazolási rekordot jelentő Ángel Di María megszerzését is, akiért potom 75 millió eurót szurkoltak le a Real Madridnak.

A manchesteriek az utolsó napon is robbantottak, hiszen egy évre kölcsönben megszerezték a Monacótól Radamel Falcaót. A kolumbiai sztárcsatár csapatváltása az utolsó nap legnagyobb durranása volt, főleg azért, mert korábban a Real Madrid tűnt biztos befutónak, így a United jókora meglepetést okozott.

Nézd meg mi minden történt az utolsó napon!

A brit Deloitte's Sport Business Group jelentése szerint az 2014-es nyári transzferidőszakban a Premier League-ben szereplő klubok majdnem 250 millió euróval költöttek többet, mint 2013-ban, amikor összesen 796 milliót áldoztak a keretek megerősítésére. A tavalyi számok szintén rekordot jelentettek, 164 millióval meghaladták a valaha volt legnagyobb költést - egy évre rá ennek közel a duplájával nőtt újra ez az összeg.  "Ez a nyári átigazolási időszak a rekordokról szólt" - mondta Dan Jones, a Deloitte"s részéről. "Számos tényező hozzájárult a nyári költés nagyságához, ilyen volt például a nyári vb-n feltűnt új tehetségek felbukkanása is. Azonban az egyik legfőbb mozgatórugója a Premier League növekvő költekezésének, hogy a közvetítésekből befolyó összegek emelkedése.Az elmúlt szezonban a Premier Leauge-ben szereplő klubok átlagosan 31,6 milliót kaptak központilag a közvetítések után, aminek köszönhetően már tavaly nyáron is rekordot döntöttek az átigazolási piacon. Most újra láthatjuk, hogy a PL-klubok ismét felhasználják az ebből származó forrásaikat és ezen a nyáron is rekordot hoztak össze".

A nyáron összesen 358 játékos hagyta el a Premier League-et, miközben 295 új játékos igazolt a szigetországba. A klubok összesen 475 millió fontos bevételre tettek szert az eladásokból, de 908 millió fontot költöttek az újakra, így az egyenleg - 433 millió fontra rúg. Átlagosan egy klub -21 millió fontos mínusszal zárta az átigazolási időszakot.

A Premier League 10 legdrágább igazolása - 2014 nyár
Játékos Honnan Hova Összeg(font)
Ángel Di María Real Madrid Manchester United 65.96M
Eliaquim Mangala Porto Man. City 35,20M
Diego Costa Atletico Madrid Chelsea 33.44 M
Alexis Sánchez Barcelona Arsenal 33.26M
Luke Shaw Southampton Man .United 33 M
Ander Herrera Ath. Bilbao Man. United 31.68M
Romelo Lukaku Chelsea Everton 31.12M
Cesc Fabregas Barcelona Chelsea 29.04M
Adam Lallana Southampton Liverpool 27.28M
Dejan Lovren Southampton Liverpool 22.26M

A nagy nyári őrületnek tehát immáron vége, a Premier League pedig kéthetes szünetre vonul a válogatott játéknapok miatt. Legközelebb szeptember 13-án rendeznek angol élvonalbeli bajnokit, addig is az alacsonyabb osztályú bajnokságok küzdelmei szórakoztatják az angol foci szerelmeseit.

2014-09-13;47
2014-09-14;47
163919