US Open

Djokovics, Murray és Serena is szettveszteség nélkül jutott a negyeddöntőbe

Összejött a Djokovics-Murray rangadó, sziporkáztak juniorjaink. Összefoglaltuk a US Open hétfői napjának történéseit.

Megállíthatatlannak tűnik az ötszörös bajnok Serena Williams. - Fotó: AFP

A US Open hétfői játéknapján a hölgyek versenyében kialakultak a negyeddöntők párosításai. Magabiztos győzelemmel jutott a legjobb nyolc közé a címvédő és világelső Serena Williams. Az amerikai klasszis végig uralva a mérkőzést, 66 perc alatt 6:3, 6:3 arányban múlta felül az észt Kai Kanepit. Két szettben győzött a tavaly elődöntőig jutó Flavia Pennetta is. A 32 éves olasz hölgy játéka igencsak döcögött, de a továbbjutása így sem forgott veszélyben a világranglista-32. ausztrál Casey Dellacqua ellen. 

Az elmúlt három Grand Slam-tornán minimum az elődöntőig menetelő kanadai Eugenie Bouchard ezúttal a legjobb 16 között búcsúzott, miután 6:7, 4:6 arányban alul maradt az orosz Jekatyerina Makarova ellen. Bouchard végig rettentően küzdött a nagy páratartalommal, a második játszmában ápolást is kért. A 17. kiemelt orosz ellenfele a következő körben Viktorija Azarenka lesz, aki csak döntő szettben tudta legyőzni a világranglista-145. helyén tanyázó Alekszandra Krunicsot. A 21 éves szerb teniszező behúzta az első játszmát a fehérorosz ellen, majd több, mint két órás csatára kényszerítette a korábbi világelsőt. Az elmúlt két esztendőben döntőt játszó "Vika" végül 4:6, 6:4, 6:4-re győzött az élete tornáját produkáló Krunics ellen.

A vártnál simábban jutott a legjobb nyolc közé Andy Murray. - Fotó: AFP

A nap rangadójának számító Andy Murray-Jo-Wilfried Tsonga találkozót a brit klasszis nyerte, ráadásul meglepően simán, 7:5, 7:5, 6:4 arányban. A közönségkedvenc francia játékos végig szenvedett adogatóként az első szettben, így idő kérdése volt, hogy Murray mikor brékeli. 5:6-nál megrázta magát a 2012-es bajnok, és némi nyomást helyezve Tsongára, sikerült elvennie az adogatását, ezzel megnyerni a nyitófelvonást. A második és harmadik szettben egyaránt a kilencedik kiemelt gall teniszező brékelt először, azonban a korai előnyét egyszer sem sikerült végig vinnie, Murray mindkét esetben megfordította a játszmát. A kétszeres Grand Slam-bajnok skót a tavalyi wimbledoni győzelme után tudott ismét top 10-es teniszezőt legyőzni. 

Sikerrel vette a negyedik fordulót a világelső Novak Djokovics is. A szerb világklasszis 6:1, 7:5, 6:4-re verte a 22. kiemelt Philipp Kohlschreibert. A német teniszezőnek a második játszma hajrájában volt szettlabdája, azonban "Nole" zseniális ütéssel hárította, aminek köszönhetően Kohlschreiber szét is esett néhány játék erejéig, így Djokovics kétszettes előnyre tudott szert tenni, majd a harmadik felvonásban is korán elvette ellenfele adogatását. A délszláv játékos sorozatban 22. alkalommal jutott be Grand Slam-tornán a legjobb nyolc közé. 

Az idei Australian Open-győztes Stan Wawrinka a 16. kiemelt Tommy Robredo ellen harcolta ki a továbbjutást. Egy-egy szoros játszma megnyerése után a harmadik felvonás bizonyult döntőnek a mérkőzésükön, ahol tie-breakbe bonyolódtak, és mindkettejüknek voltak szettlabdái. Végül a svájci 9-7 arányban tudta behúzni a rövidítést, amitől kellő lendületet kapott a negyedik játszmára. Wawrinka 183 perc játékot követően 7:5, 4:6, 7:6, 6:2-re verte a spanyol riválisát. 

 

Őrült thrillert hozott az ötödik kiemelt Milos Raonic és a 10. helyen rangsorolt Kei Nisikori összecsapása. A felek amerikai idő szerint hajnali fél 3-ig gyötörték egymást, végül 259 perc játék után a japán emelhette magasba a kezét. Nisikori 4:6, 7:6, 6:7, 7:5, 6:4 arányban múlta felül a hórihorgas kanadai ellenfelét, és ezzel pályafutása során először jutott be a US Open negyeddöntőjébe. Hasonló bravúrt legutóbb japán játékos 1922-ben követett el, akkor Zenzo Shimidzu verekedte el magát a legjobb nyolcig. 

Biró André magabiztos győzelemmel kezdett New Yorkban. - Fotó: AFP

Korábban beszámoltunk arról, hogy a junioroknál Bondár Anna és Gálfi Dalma is továbbjutott. Hétfőn a két magyar tehetség párosban is pályára lépett, és bravúros, 6:4, 4:6, 10:7-es győzelmet arattak a Raveena Kingsley, Katherine Sebov amerikai-kanadai duó ellen. A 15 éves Stollár Fanny is bemutatkozott New Yorkban, méghozzá Maia Lumsden oldalán párosban. A magyar-brit kettős 7:5, 6:3 arányban múlta felül az amerikai Kylie McKenzie, Ryan Peus duót. A junior fiúk versenyében a 18 éves Biró André képviseli hazánkat. A nankingi ifjúsági olimpián is szerepelt magyar teniszező az első fordulóban az ausztrál Akira Santillant győzte le 6:4, 6:3-ra.

Egy fogadást kötöttünk a hétfői napra, méghozzá, hogy Makarova és Bouchard találkozóján minimum 21 játék születik. A tie-breakes első játszma után sínen voltunk, még úgyis, hogy a kanadai nem játszott túl fényesen a nagy melegben. A döntő szett elmaradt, a tipp azonban így is simán ült, hiszen 23 játékban dőlt el a győztes kiléte.

Tenisz-tippekért látogass el a Protipp-rendszerünkbe!
  • Pro
    Cesc18
    2014. szeptember 1., Hétfő 12:08

    Unknown | Jekatyerina Makarova - Eugenie Bouchard

    2014. szeptember 1., Hétfő 21:15
    • Ország:Ismeretlen
    • Fogadás típusa:Bármi más
    • Tipp:Játékok száma: 20,5 felett
    • Odds:1.69
    • Eddig éri meg:1.6
    • Tét:5
    • INDOKLÁS:

      A bukmékerek nem kívánnak különbséget tenni a két játékos között, ugyanakkora szorzót kínálnak mindkettejükre, ez már alapból egy szoros meccset sejtet. Bouchard összekapta magát az augusztus első felében mutatott gyengébb teljesítménye után, viszont még mindig nem elég stabil. Az elmúlt két meccsén döntő szettre kényszerült, pedig a simán megnyert elő játszma után úgy tűnt, hogy könnyedén lép tovább. Nem tudta végig koncentrálni, és továbbra is többet hibázik, mint amennyi nyerőt üt. Makarova viszont játszi könnyedséggel vette az eddigi akadályokat, Diyas ellen egyszer került kisebb gondba, de azt is remekül oldotta meg. Az orosz kőkemény ellenfél bárki számára, hiszen, amikor jó formában van, akkor alig alig van gyenge pontja gyors pályán, és miután balkezes, alapból egy kellemetlen játékos. Elképesztő labdamenetek várhatóak, remekül adogatnak, de jól is fogadnak, így a szervagémjeikben is komoly nyomás lesz rajtuk. Végig játszani egy ilyen meccset koncentráltan nem egyszerű, pláne nem a nőknél, és pláne nem, akkor, ha két óriási küzdő feszül egymásnak. Ez a határ még két szettből is kényelmesen összejöhet, de valószínűbb, hogy három játszmában dől majd el a győztes kiléte.

    • Eredmény:

      7:6 (7-2), 6:4

    • kimenetel
      Nyereség
    • 3.45