Átigazolás

A legtöbbet költő klubok - toplista

Véget ért az nyári átigazolási szezon, így a csapatok keretei a következő szezonra véglegesnek tekinthető. A legtöbbet költő klubok között természetesen angol dominancia van, de kitettek magukért a spanyol gárdák is.

Idén nyáron sorra döntögették a rekordokat a különböző nemzetiségű klubok, és bár a világ legdrágább játékosa ezúttal nem "született meg", Luis Suáreznek, James Rodrígueznek és Ángel Di Maríának nincs miért szégyenkeznie, hiszen a világ legdrágább játékosai közé így is bekerültek.

A nyári transzfer időszakban a Manchester United nem csak Angliában, hanem egész Európában is a legtöbbet költő együttes lett, a nemrégiben kinevezett Louis van Gaal több, mint 200 millió eurót költött a keret megerősítésére. Ángel Di María, Marcos Rojo, Ander Herrera, Luke Shaw, Daley Blind és a kölcsönben megszerzett Radamel Falcao érkezett az Old Traffordra, vagyis a 63 éves szakember saját kedve szerint alakíthatta és formálhatta a garnitúrát.

A második helyet a Barcelona szerezte meg, amely a téli és a jövő nyári átigazolási időszakból az UEFA döntésének értelmében ki lesz zárva. A tavalyi gyengébb eredmények mellett ez is lehetett az oka, hogy a katalánok mélyen a zsebükbe nyúltak, na meg Luis Suárez 88 millió eurós vételára is felsrófolta az összeget. A Barcelona két kapust (Claudio Bravo, Marc-Andre ter Stegen), három védőt (Jeremy Mathieu, Douglas,Thomas Vermaelen), egy középpályást (Ivan Rakitic) és egy csatárt igazolt a csapatba, ugyanakkor eladta Cesc Fabregast és Alexis Sánchezt és végleg túladott Bojan Krkicen.

A harmadik legtöbbet - némi meglepetésre - a Liverpool gárdája költötte, amely hosszú kihagyás után idén visszatér a Bajnokok Ligájába is. A bajnokságban szerzett ezüstérem után Brendan Rodgers szükségesnek látta a keret további erősítését, és nem a levegőbe beszélt akkor, amikor súlyos pénzek elköltéséről vizionált. A Vörösök összesen 168.6 millió eurót költöttek a nyáron új játékosokra, igaz, Suárez eladása jócskán faragott a kiadásokból.

Lecsúszott a képzeletbeli dobogóról a Real Madrid, amely a nyári első nagy durranását szolgáltatta a kolumbiai James Rodríguez 80 millió euróért való szerződtetésével. A királyi gárda megszerezte még Toni Kroost és Keylor Navast is, ugyanakkor eladta Di Maríát, Xabi Alonsót, Álvaro Moratát és Nuri Sahint, így a 136 milliós költés ellenére is mindössze 9,5 milliós eurós deficittel zárta a transzfer piacot.

Az ötödik helyen a spanyol bajnok Atlético Madrid következik, amely 123,7 millió eurót költött új játékosokra. A néhány éve még a megszűnés szélén lévő madridi alakulatnál a kiváló játékospolitika és az egyre jövedelmezőbb eredményesség következtében már van mit a tejbe aprítani, igaz a kiadások nagy részét fedezték az eladások. Diego Costa, Filipe Luis, Adrián és Roberto kapus elpasszolása hozta a legtöbb pénzt a konyhára, Griezmann, Mandzukic, Cerci, Oblak, Raúl Jimenez és Siquera megszerzése viszont nem két fillérbe került, így a Matracasok mínusz 26 milliót voltak kénytelenek elkönyvelni.

Meglepő, de a 118,8 millió eurót elszóró Chelsea csak a lista hatodik helyén áll, a londoniak ráadásul mindössze alig 11 milliót "vesztettek" a nyáron. David Luiz és Romelo Lukaku eladása komoly bevételeket generált a klubkasszának, így Fabregas, Diego Costa, Filipe Luis és Loic Rémy megvétele bőven belefért a büdzsébe.

Az Arsenal ezen a nyáron is elsősorban a vásárlásra és nem az eladásra próbált koncentrálni, ami többé-kevésbé sikerült is Arséne Wengernek. Az Ágyúsok hat új játékost kaparintottak meg (Alexis Sanchez, Calum Chambers, Mathieu Debuchy, David Ospina és az utolsó pillanatban bejelentett Danny Welbeck), eladni viszont csak Thomas Vermaelent adták el a jobb nevek közül, így az Arsenal végül 90,5 milliót veszteséggel zárta az átigazolási piacot, de cserébe megkapta a reményt, hogy tovább folytathassa a tavaly megkezdett utat és ismét címekért szállhasson harcba.

A legnagyobb forgalmakat lebonyolító klubok között a kakukktojás a Southampton együttese jelenti. A Szentek gyakorlatilag eladták a tavaly gárda gerincét, ám a Shaw,Lallana,Lovren, Chambers, Lambert ötösfogatért bezsákolt közel 100 millió font jó üzletnek tűnik. Persze, érkezők is akadtak szép számmal, a Koeman-testvérek közel 60 millió fontért vásároltak újakat, de a mérleg nyelve így is a pozitív tartományban maradt, hiszen a Soton közel 50 millió eurós pluszt mondhat magáénak.

Ugyan a Machester City-t a pénzügyi fari play erősen korlátozta, az Égszínkékek így is eltapsoltak  73 millió eurót, aminek nagy része a portói duóra, Eliaquim Mangalára és Fernandóra ment. A 10. helyre felfért még az olasz Roma, amely Kostas Manolasésrt és Juan Iturbéért fizetett a legtöbbet, összesen pedig 63 milliót szántak az átigazolásokra.

Érdekesség, hogy a 10 legtöbbet költő európai klub listáján nem találunk német alakulatot, a Borussia Dortmund a 11., míg a Bayern München a 12. helyet tudta megszerezni.

A legtöbbet költő klubok - TOP10
Klub Kiadás új játékosokra* Mérleg*
Manchester United 207 - 161.9
Barcelona 174.8 -85.9
Liverpool 168.6  -65
Real Madrid 136.4 -9.50
Atlético Madrid 123.7 -26.3
Chelsea 118.8 -10.8
Arsenal 108 -90.5
Southampton 81.5 + 51.6
Manchester City 72.9 -40
Roma 63.2 -27.5
*millió euró