Úszó Eb

Hosszú, Bernek és Cseh is az aranyért ugrik medencébe szombaton

Magyar éremeső kinézőben a berlini úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján.

Női 1500 m gyors

Kapás Boglárka a 800 után 1500-on is érmet nyerhet, ugyanis a harmadik legjobb idővel kvalifikálta magát a döntőbe. A spanyol Mireira Belmonte Garcia más kategóriát képvisel, viszont mögötte elég sűrű a mezőny. Várhatóan Kapás az olasz Aurora Ponsele-vel, illetve a szlovén Tjasa Oderrel lesz majd nagy harcban az érmekért. A surranópályán a mezőny legidősebb tagjára, a német Isabelle Haerle-re is érdemes lesz odafigyelni, ugyanis a hazai úszó az 5 kilométeres nyíltvízi számban aranyérmet nyert, tehát a formája kiváló. 

Férfi 100 m pillangó

Nagyszerű versenynek ígérkezik a férfi 100 pillangó, ahol Cseh Laci révén magyar úszóért is szoríthatunk. A budapesti világklasszis az elődöntőből, csak szétúszással jutott tovább, azonban a külön versenyben már olyan időt repesztett - 51.73 -, amit, ha korábban tesz meg, akkor a futama második helyén végzett volna...A legjobb időt - 51.58 - egyébként a szám világbajnoki ezüstérmese, a lengyel Konrad Czerniak úszta, aki ezzel a finálé első számú favoritjának számít. Nem verhetetlen azonban, hiszen ezt az időt Cseh is tudja, és például a tavalyi barcelonai Vb-n is a lengyel előtt végzett, igaz, csak egy századdal volt jobb. Éremesélyesnek számít a brit Adam Barrett, a német Steffen Deibler, és a fehérorosz Pavel Sankovich is. Hármójuk között az elődöntőben csupán három század volt a különbség, ami rettentő szoros döntőt vetít előre.

Női 200 m gyors

Rögtön a következő futamban, női 200 gyorson is magyar aranyért szurkolhatunk majd, ugyanis Hosszú Katinka kiváló idővel kvalifikálta magát a döntőbe. Cseh Lacihoz hasonlóan, tőle is nagy úszásra lesz szükség a legfényesebb éremért, hiszen a szám királynőjének számító olasz Federica Pellegrini nagyszerű formának örvend. Éremért száll harcba az orosz Veronika Popova és a holland Femke Hemskerk is, de a fiatal svéd tehetséget, Michelle Colemant sem lehet leírni, aki várhatóan a döntőben is rettentően bekezd majd, hiszen 100-as specialista. Hosszúnak a 200 gyors nem tartozik a főszámai közé, de miután 1:57 alatti időt tud, így abszolút a dobogóért lehet harcban, és egy bravúr úszással még az arany is meglehet. 

Női 50 m hát

A dán Mie Nielsen 100-on hiába számított komoly favoritnak, csak Hosszú Katinkával holtversenyben tudott aranyérmet szerezni, most 50-en készül "javítani", ahol szintén ő számít a legfényesebb érem első számú várományosának. Legnagyobb kihívója a címvédő spanyol Mercedes Peris, illetve a két brit, Georgia Davis és a Francesca Halsall, de az éremért harcban lesz a szám 2010-es Európa-bajnoka, a fehérorosz Aljakszandra Heraszimenya is. Hosszú egyébként ebben a számban is indult, azonban az elődöntőből nem tudott továbbjutni.

Férfi 200 m hát

Jó dolgunk lesz szombaton, hiszen 200 háton is szurkolhatunk honfitársainkért, hiszen Bernek Péter és Balog Gábor is bejutott a döntőbe. Mindkét magyar úszó meggyőzően teljesített az elődöntőben, csupán a szám európai királyának számító Radosław Kawęcki úszott náluk jobb időt, azonban a lengyel versenyző is csak az utolsó métereken előzte meg őket. Ennek fényében azt sem zárhatjuk ki, hogy két magyar is lesz a dobogón, Bernek és Balog levesébe a mindössze 18 éves olasz Luca Mencarini, illetve a német Jan-Philip Glania köphet bele.

Férfi 50 m mell

A nap legegyértelműbb egyéni döntője a férfi 50 mell lesz, ahol a brit Adam Peaty kiemelkedik a mezőnyből. A 19 éves brit tehetség az elődöntőben világrekorddal - 26.62 - győzött, és egyedüliként tudott 27 mp-en belüli időt úszni. Az ezüstéremért viszont hatalmas csata várható a 100-on és 200-on is bronzot nyerő litván Giedrius Titenis, a szerb Caba Siladji és a szlovén Damir Dugonjic között. 

Női 50 m mell, Férfi 50 m gyors, Női 200 m pillangó, Női 50 m gyors

Szombat délelőtt négy egyéni számban rendeznek előfutamokat, ebből kettőben lesz magyar érdekeltség. 

Férfi 50 gyorson a rövidtáv specialistáinkért, Holoda Péterért, Takács Krisztiánért és a bombaformában lévő Kozma Dominikért szurkolhatunk. 

Női 200 pillangón a szám címvédője, Hosszú Katinka természetesen elindul, mellette pedig Verrasztó Evelyn, és a váltóban már bemutatkozó Jakabos Zsuzsanna is rajthoz áll. 

Szombati versenynap, délutáni program
Időpont Versenyszám   Magyar induló
16:02 Női 1500 m gyors Döntő Kapás Boglárka
16:20 Női 50 m mell Elődöntő -
16:27 Férfi 100 m pillangó Döntő Cseh László
16:31 Női 200 m gyors Döntő Hosszú Katinka
16:43 Férfi 50 m gyors Elődöntő Holoda Péter, Takács Krisztián, Kozma Dominik
16:57 Női 50 m hát Döntő -
17:06 Férfi 200 m hát Döntő Bernek Péter, Balog Gábor
17:13 Női 200 m pillangó Elődöntő Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna
17:30 Férfi 50 m mell Döntő -
17:40 Női 50 m gyors Elődöntő -
17:47 Férfi 4x200 m gyors Döntő -
Úszás-tippjeinkért látogass el a Protipp-rendszerünkbe!