Brazília

Dunga megkezdte a tisztogatást

Kihirdette első keretét Dunga, a brazil labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya. A világbajnoki negyedik csapatból 12 játékos nem kapott meghívót.

Coutinho lesz az új selecao egyik kulcsembere? - Fotó: AFP

A tréner alapos tisztogatást végzett, a világbajnokságon szerepelt együttes több mint felét mellőzte első keretéből. Nem kapott meghívót Júlio César, Marcelo, Dani Alves, Paulinho, Jo, Dante, Maxwell, Henrique, Hernanes, Bernard, Victor és Thiago Silva. Silva amúgy sérült, vélhetően őt nem mellőzné Dunga, míg a sokat szidott Fred lemondta a válogatottságot a vb után.

És hogy kik az újak? Lehetőséget kap a bizonyításra az eddig a nemzeti csapatba követelt Philippe Coutinho, valamint például Miranda, Marquinhos, Filipe Luís és Ricardo Goulart, aki vezeti a brazil bajnokság góllövőlistáját.

"A történelem azt mutatja, hogy nem lehet a semmiből építkezni, a korábbi struktúrából is fel kell használni bizonyos elemeket. Lassan elkezdünk fiatalítani, de egy rossz eredmény nem jelenti azt, hogy minden rossz lenne. Fontos, hogy az összes játékos tisztában legyen azzal, hogy ez csak a munka kezdete és a keret nem jelenti azt, hogy a kimaradók nem kapnak még egy esélyt. Az ajtó nyitva áll minden brazil labdarúgó előtt" - nyilatkozta Dunga.

A selecao a negyedik helyen végzett a hazai rendezésű világbajnokságon, két vereséggel fejezte be a tornát. Különösen az előbbi volt fájó, hiszen a későbbi győztes Németország 7-1-re kiütötte Oscarékat, aztán a bronzmeccset Hollandia nyerte meg 3-0-ra. Luiz Felipe Scolari a torna után lemondott, utódja Dunga lett, aki másodszor kapta meg a bizalmat, 2006 és 2010 között már volt kapitány, 2007-ben Copa Américát, 2009-ben Konföderációs Kupát nyert a nemzeti csapattal. A 2010-es vb után menesztették, miután a válogatott a negyeddöntőben búcsúzott Dél-Afrikában.

Brazília szeptember 6-án Kolumbia, szeptember 10-én pedig Ecuador ellen játszik barátságos mérkőzést a Gillette Brasil Global Tour nevű felkészülési tornán.

A brazil keret:
Kapusok: Jefferson (Botafogo), Rafael Cabral (Napoli).
Védők: Danilo (Porto), David Luiz (PSG), Filipe Luís (Chelsea), Maicon (AS Roma), Marquinhos (PSG), Gil (Corinthians), Miranda (Atlético Madrid), Alex Sandro (Porto).
Középpályások: Luiz Gustavo (Wolfsburg), Elias (Corinthians), Everton Ribeiro (Cruzeiro), Fernandinho (Manchester City), Ramires (Chelsea), Oscar (Chelsea), Ricardo Goulart (Cruzeiro), Willian (Chelsea).
Támadók: Philippe Coutinho (Liverpool), Hulk (Zenit), Neymar (Barcelona), Diego Tardelli (Atlético Mineiro).
Vb-kerettagok.

A nemzeti csapat a jövő évi Copa Américán javíthat renoméján. A chilei tornán jelenleg a vb-ezüstérmes Argentína számít favoritnak.

A 2015-ös Copa América győztese a  szerint:
Argentína 3.25
Brazília 4
Chile 4.5
Kolumbia 7.5